loader
Analiza BestJobs: Abilitatile de comunicare, intelegerea nevoilor clientilor si identificarea solutiilor sunt competentele soft cele mai cautate de angajatori la un om de vanzari

Analiza BestJobs: Abilitatile de comunicare, intelegerea nevoilor clientilor si identificarea solutiilor sunt competentele soft cele mai cautate de angajatori la un om de vanzari

Competentele „soft” reprezinta abilitati de baza, legate de personalitatea unui angajat si nu de experienta sa academica sau profesionala

Intr-o piata a muncii tot mai competitiva, unde sute de candidati se bat de multe ori pentru acelasi job, tot mai multi angajatori au inceput sa analizeze mai atent potentialul unui candidat de a se potrivi in echipa decat bagajul sau teoretic. In plus, angajatorii au devenit mai dispusi sa ofere angajatilor training-uri interne pentru a le completa cunostintele tehnice si a-i familiariza cat mai bine cu specificul jobului, mizand pe competentele „soft” mentionate in CV-uri ca metoda de diferentiere intre doi candidati cu experienta si cunostinte similare.

Competentele „soft” reprezinta abilitati de baza, legate de personalitatea unui angajat si nu de experienta sa academica sau profesionala. In aceasta categorie se incadreaza abilitatile de interactiune, creativitate, relationare profesionala, comunicare sau adaptare in echipa.

BestJobs a analizat domeniile de activitate cu cele mai multe anunturi de joburi disponibile si a creat un profil al candidatului ideal din punct de vedere al setului de abilitati „soft”, pe baza criteriilor mentionate de recrutori in anunturile de angajare pentru fiecare domeniu principal.

Astfel, unul dintre domeniile cu cel mai mare necesar de forta de munca este cel al Vanzarilor, cu aproximativ 5.000 de pozitii deshise lunar sau 13,4% din totalul anunturilor de joburi de pe platforma de recrutare BestJobs. In cadrul acestui domeniu, cel mai des sunt cautati candidati pentru pozitii precum Agent de vanzari, Consilier sau Consultant vanzari si Manager vanzari.

Competentele care ar trebui sa se regaseasca in CV-ul candidatilor pentru a obtine un job in Vanzari

Potrivit anunturilor de angajare, pe langa experienta si portofoliu, candidatii potriviti pentru un job in Vanzari trebuie sa prezinte un set de competente soft, pe care recrutorii pun foarte mare accent. Printre cele mai cautate astfel de calitati se numara: abilitati de comunicare si negociere, o buna intelegere a necesitatilor clientilor, orientarea catre atingerea rezultatelor, proactivitate si orientarea catre client, capacitatea de planificare si organizare, ascultarea activa, atentia la detalii si orientarea catre solutii. 

Chiar daca abilitatile soft nu pot fi masurate sau testate ca in cazul abilitatilor hard sau tehnice, recrutorii vor sa auda in cadrul interviului exemple de situatii cand candidatii si-au pus in aplicare aceste abilitati pentru a rezolva o situatie inedita, pentru a pastra un client sau pentru a-si convinge colegii sa aleaga o anumita directie care a dus la succesul unui proiect. Este o realitate faptul ca joburile de astazi se transforma tot mai rapid si instrumentele pe care ne putem baza sunt chiar aceste abilitati soft, tot mai apreciate si cautate de catre angajatori”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs Romania

Pentru o pozitie in Vanzari, un angajat poate obtine un venit net mediu lunar de 921 euro, conform Raportului BestJobs analizand primele 6 luni ale anului 2021, in crestere cu 26,4% fata de ultimele 6 luni ale anului trecut. Potrivit celor mai recente anunturi, oferta salariala neta a unui Reprezentant vanzari pentru o pozitie full-time este intre 700 si 1.200 de euro, in functie de domeniu si oras. Un Manager Vanzari poate obtine un venit net mediu lunar de 1.500 sau chiar 3.000 de euro, in functie de zona pe care o acopera si domeniul in care activeaza.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs a fost implicata in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 30.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare, coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti.

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA