loader
Analiza Autovit.ro: Revenire spectaculoasa a pietei auto din Romania, dupa pandemie

Analiza Autovit.ro: Revenire spectaculoasa a pietei auto din Romania, dupa pandemie

Record de inmatriculari la masinile second-hand tranzactionate intern, in prima jumatate de an

● Tranzactiile cu masini second-hand au fost cele care au sustinut revenirea pietei auto din Romania si au generat o evolutie economica importanta;

● In primele 6 luni ale anului, reinmatricularile (tranzactii cu masini second-hand pe plan intern) au crescut cu 41% fata de aceeasi perioada din 2020, ceea ce reprezinta o diferenta de 100.000 de unitati;

● Piata masinilor noi a scazut usor (4%), dar se mentine la cote ridicate interesul pentru programul Rabla;

● Masinile electrice vor avea un nou an record de vanzari, cu un total ce ar putea sa depaseasca 3.000 de unitati, datorita unui ecobonus care este printre cele mai mari din Europa;

Pe Autovit.ro, cea mai mare platforma auto online, valoarea masinilor puse la vanzare a fost de 1.65 miliarde euro, iar numarul anunturilor auto publicate a depasit cifra de 124.000.

Piata auto din Romania arata o revenire spectaculoasa, nu doar prin prisma cifrelor si volumelor tranzactionate, ci si prin constanta evolutiei inregistrate la finalul anului trecut si in prima jumatate din 2021. In aceste 6 luni, romanii au inmatriculat un numar record de masini second-hand pe plan intern, dar au adus si aproape 200.000 de masini rulate din import. In conditiile in care piata masinilor noi s-a mentinut la aproximativ aceleasi valori din 2020, cresterea economica a venit pe fondul tranzactiilor cu masini second-hand.

Cererea pentru masini noi a stagnat la inceputul acestui an pentru ca romanii au asteptat si lansarea programului Rabla. Interesul va creste in a doua jumatate a anului, pentru ca  subventiia de la stat este mai mare, iar bugetul a fost, deja, suplimentat. Masinile electrice vor avea un nou an record de vanzari datorita unui ecobonus care este printre cele mai mari din Europa.

Piata masinilor noi

Piata masinilor noi a scazut cu 4% in prima parte a lui 2021, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai buna luna a fost iunie, cu aproape 12.000 de unitati vandute, datorita programului Rabla.

Cea mai slaba luna pentru piata masinilor noi a fost ianuarie, cu doar 6.000 de unitati tranzactionate. Complet diferit fata de luna ianuarie a anului trecut, care inregistra 12.489 de masini noi vandute pe piata interna. A fost una dintre cele mai bune perioade, pentru ca odata cu instituirea starii de urgenta si a restrictiilor, piata auto din Romania scadea drastic, inregistrand in aprilie 2020 doar 4321 de masini noi vandute.

 Aceste 5 marci au reprezentat 46% din tranzactiile realizate pe piata masinilor noi din Romania.

Piata masinilor second-hand

Reinmatricularile (tranzactii cu masini second-hand pe plan intern) au inregistrat un nou record si au salvat piata auto din Romania, inregistrand o crestere de 41% fata de jumatatea anului trecut -  echivalentul a 100.000 de unitati. Martie a fost cea mai buna luna de cand exista statistici, cu aproape 64.000 de masini tranzactionate si chiar si cea mai slaba luna a adus volume mari de masini tranzactionate (iunie, cu peste 51.000 de masini).

Totalul de aproape 335.000 de unitati este unul destul de mare pentru aceasta jumatate de an,  ceea ce poate face posibila stabilirea unui nou record anual. Pana acum, 2019 a fost cel mai bun an pentru reinmatriculari, cu 625.000 de masini. Cifrele au crescut si datorita celor care au inceput sa evite mijloacele de transport in comun pentru a reduce riscurile de infectare cu noul coronavirus si au decis sa-si ia masina, desi inainte de pandemie nu considerau esentiala aceasta achizitie.

Piata masinilor second-hand din import a crescut cu 10% in primul semestru fata de anul trecut, la aproape 200.000 de unitati tranzactionate. Cea mai buna luna a fost martie, cu peste 36.000 de masini vandute, dar pragul de 30.000 a fost depasit in fiecare din cele 6 luni ale inceputului de an. Cea mai mare crestere fata de anul trecut a fost in aprilie: +70%.

Aceste 5 marci au reprezentat 57% din tranzactiile realizate pe piata masinilor second-hand.

Piata auto pe Autovit.ro

Autovit.ro, cea mai mare platforma auto online, a continuat sa evolueze si sa contribuie semnificativ la dezvoltarea pietei tranzactiilor auto din Romania.

Primul semestru al acestui an a adus cu sine o crestere importanta, valoarea masinilor puse la vanzare pe Autovit.ro fiind de 1.65 miliarde euro, cu 40% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, numarul anunturilor a fost mai mare, comparativ cu primele sase luni ale anului anterior. Au fost publicate peste 124.000 anunturi auto pe Autovit.ro, cu 27% mai multe fata de 2020 si la un nivel similar cu anul 2019. Luna care a inregistrat cea mai vizibila crestere a fost luna martie, numarul utilizatorilor depasind 3.5 milioane pe platforma noastra. Cu toate acestea, ne asteptam in perioada urmatoare la o stagnare a pietei din cauza problemelor de productie ale masinilor noi.” – Andrei Dumuta, General Manager Autovit.ro

Marcile auto cu cele mai multe oferte pe Autovit.ro au fost Volkswagen, BMW, Mercedes si Audi, acestea obtinand si cele mai multe vizualizari in site. In ceea ce priveste modelele, Volkswagen are cele mai multe anunturi postate, cu modelele Passat si Golf, urmat de Audi A4, BMW Seria 3 si Skoda Octavia.

Cele mai multe cautari pe Autovit.ro, in perioada ianuarie – iunie 2021, s-au facut pentru masinile cu valoare intre 10.000 si 25.000 euro. Cautarile utilizatorilor s-au concentrat pe autoturismele de tip SUV si Sedan.

Pe de alta parte, principalul tip de combustibil al masinilor puse la vanzare pe Autovit.ro ramane diesel-ul, cu peste 73% din oferta generala. Comparand, insa, numarul de anunturi pentru autoturismele hibrid si electrice, se observa un procent mai mare de cautari vs oferta disponibila in platforma.

Piata auto in primul semestru din 2021 – concluzii si tendinte

Piata masinilor noi a scazut usor (4%), insa numarul masinilor inmatriculate va fi mai mare in lunile de vara datorita faptului ca vor fi resimtite efectele programului Rabla. Anul se va incheia cu mai mult de 110.000 de masini noi inmatriculate si va fi cel mai bun an pentru masinile pur-electrice, cu un total ce ar trebui sa depaseasca 3.000 de unitati.

Piata masinilor second-hand din import a avut o jumatate foarte buna de an, cu aproape 200.000 de unitati tranzactionate. Piata are toate sansele sa depaseasca totalul din 2020: 381.000 de unitati.

Tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern au avut cel mai bun semestru de pana acum, iar 335.000 este un total deosebit de ridicat ce poate face posibila stabilirea unui nou record anual. Pana acum, 2019 a fost cel mai bun an pentru reinmatriculari, cu 625.000 de masini. Cifrele au fost mari si datorita celor care, de teama infectarii, au decis sa-si ia masina, desi inainte de pandemie nu considerau esentiala aceasta achizitie.

A crescut interesul publicului fata de programul Rabla, la care prima de casare a urcat de la 6.500, la 7.500 lei, iar bugetul s-a dublat la Rabla Plus si a crescut cu 35 milioane lei la Rabla Clasic. Se mentine ecobonusul de 45.000 de lei pentru cei care cumpara masini 100% electrice, printre cele mai ridicate din Europa.

Despre Autovit.ro

Autovit.ro este cea mai  mare platforma online din Romania destinata vanzarii si cumpararii de  masini noi si second-hand, cu peste 3.5 milioane de vizitatori lunar si peste 1000 de dealeri auto care folosesc serviciile companiei. Potrivit unui studiu Unlock Market Research, 78% dintre romanii interesati de domeniul auto au folosit Autovit.ro pentru a vinde sau a cumpara o masina.

Apartinand OLX Group si cu o experienta de peste 20 de ani pe piata din Romania, Autovit.ro consolideaza relatiile intre vanzatori si cumparatori si ofera acces la informatii de incredere si consultanta asupra vanzarilor de autoturisme, camioane, autoutilitare, motociclete, utilaje de constructii, masini agricole si piese auto second-hand.

Daca doriti sa consultati si Piata auto in primele 6 luni 2021, accesati documentul de mai jos: