loader

Alte noutati in materie de fiscalitate

Desi ne aflam abia la mijlocul lunii ianuarie, continuam sa avem parte de schimbari in ceea ce priveste formularele si procedurile de declarare a unor obligatii din domeniul fiscal.

In Monitorul Oficial nr. 17 / 09.01.2013 a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1992 / 27.12.2012 pentru modificarea Anexei nr. 2 la Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.596 / 2011 privind declararea livrarilor / prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile / prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

 

Ordinul prevede modificarea conditiei in functie de care se realizeaza raportarea datelor in declaratia informativa 394. Astfel, livrarile / prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA vor fi raportate in declaratie in functie de data emiterii facturii (chiar daca exigibilitatea TVA nu a intervenit in perioada de raportare). De asemenea, se mentioneaza ca se specifica in declaratia 394 si facturile pentru care s-a aplicat sistemul privind „TVA la incasare”.

 

Prevederile vor intra in vigoare incepand cu data de 1 februarie 2013 (pentru operatiunile efectuate in luna ianuarie 2013).

 

In Monitorul Oficial nr. 16 / 09.01.2013 a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1985 / 21.12.2012 privind aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de fiducie, a Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

 

Ordinul aproba Procedura de inregistrare a contractelor de fiducie, Procedura de inregistrare a contractelor de locatiune la organul fiscal competent, precum si declaratiile necesare pentru inregistrarea celor doua tipuri de contracte.

 

Prevederile intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

 

In Monitorul Oficial nr. 18 / 09.01.2013 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 1 / 09.01.2013 pentru reglementarea unor masuri financiar - fiscale in domeniul impozitelor si taxe locale.

 

Ordonanta ofera posibilitatea administratiilor publice locale de a adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale pentru anul 2013, cel mult pana la nivelul celor prevazute pentru anul 2012.

 

Prevederile intra in vigoare la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL