loader
3 moduri in care inteligenta artificiala va automatiza recrutarea

3 moduri in care inteligenta artificiala va automatiza recrutarea

Cel mai important lucru pe care managerii si liderii il fac intr-o organizatie este acela de a angaja oamenii potriviti pentru job-ul potrivit. La momentul actual, procesul de recrutare a devenit unul foarte dinamic si este intr-o continua schimbare.

Pe langa gasirea si evaluarea candidatilor, companiile trebuie sa se diferentieze intre ele prin propriul brand, experienta candidatilor si procesul de management al relatiei cu candidatii. In 2017, gasirea angajatilor potriviti si managementul talentelor va depinde de capacitatea recrutorului de a-si automatiza inteligent fluxul de lucru.

 

Ce KPI urmarim in procesul de recrutare?

 

Conform datelor furnizate de LinkedIn, cele mai importante KPI-uri utilizate in recrutare sunt:

  • Calitatea angajarilor este principala prioritate pentru 60% dintre liderii in recrutare
  • Timpul de recrutare este prioritatea principala pentru 28% dintre liderii in recrutare

 

Expertii din industrie considera ca automatizarea recrutarii va complete si imbunatati abilitatile recrutorilor umani, reducand timpul de selectie si optimizand baza de selectie a candidatilor.

 

Inteligenta Artificiala si automatizarea procesului de recrutare

 

Integrarea componentelor de Inteligenta Artificiala si Machine Learning in automatizarea procesului de recrutare aduce beneficii in trei directii majore:

  1. Analiza automata a CV-urilor prin componente de Inteligenta Artificiala si Machine Learning, care reduce timpul de angajare prin eliminarea timpului de prelucrare manuala a acestora (realizata de recrutori). Prelucrarea manuala a CV-urilor este in prezent activitatea cea mai consumatoare de timp, un specilist in recrutare petrecand in medie 23 de ore cu acest task pentru o singura angajare. Iar 88% dintre CV-urile primite pentru un anunt nu sunt calificate pentru job-ul respectiv. Scopul unei aplicatii bazate de componente de Inteligenta Artificiala este sa gaseasca automat candidatii cei mai potriviti in functie de specificatiile fiecarei pozitii, oferind astfel un important suport decizional recrutorilor. in plus, el poate invata din deciziile recutorilor, astfel incat in timp sa isi perfectioneze componenta de recomandari.
  2. Utilizarea de chatbots pentru a face o pre-calificare a candidatilor, sporind astfel experienta candidatului si oferind feedback continuu, in timp real. Un studio CareerBuilder arata ca 67% dintre candidati isi formeaza o parere pozitiva depsre o companie daca primesc constant update-uri in timpul procesului de recrutare. Automatizarea recrutarii sub forma de chatbots permite recrutorilor umani sa furnizeze aceste actualizari in timp real prin intrebari preliminare de calificare legate de cerintele postului si prin furnizarea de feedback si sugestii pentru urmatorul pas.
  3. Interviuri automate care ofera feedback si suport prin analizarea cuvintelor, modelelor de vorbire si a expresiilor faciale ale candidatilor.

 

Concluzie

In contextul digitalizarii actuale, este evident ca rolul recrutorilor se va schimba prin adoptarea la scara din ce in ce mai larga a solutiilor de automatizare a procesului de cautare si selectie a candidatilor. Potrivit studiului “Tendinte si provocari in HR”, realizat in 2016 de Valoria, cea mai importanta provocare strategica din HR a companiilor este mentinerea unui nivel ridicat de implicare a angajatilor, dar ea se afla abia pe locul trei ca nivel de pregatire al companiilor pentru a face fata la aceasta provocare. O diferenta inca si mai mare gasim la provocarea aflata pe locul doi in topul importantei – retentia angajatilor cu potential ridicat – care este pe locul sase in clasamentul nivelului de pregatire.

 

Specialistii din domeniu sunt insa de parere ca automatizarea proceselor de lucru din HR le va permite recrutorilor si celor care activeaza in domeniul resurselor umane sa se concentreze mai mult pe strategia de recrutare si pe planificarea proceselor implicate in acest demers, precum si pe mentinerea unui nivel ridicat de implicare a angajatilor

Autori

foto
ALEXANDRA CERNIAN