loader
2023 pe piata muncii in cifre: 350.000 de joburi noi, 10,2 milioane de aplicari si 500.000 de candidati care au aplicat pentru cel putin un job

2023 pe piata muncii in cifre: 350.000 de joburi noi, 10,2 milioane de aplicari si 500.000 de candidati care au aplicat pentru cel putin un job

In total, 500.000 de romani au aplicat pentru cel putin un loc de munca din ianuarie si pana acum

2023 a fost anul in care pe piata muncii s-a simtit puternic dorinta candidatilor de a-si gasi un nou loc de munca, in timp ce, pentru angajatori, s-a instalat o temperare a eforturilor de a-si extinde echipele. Asta dupa ce, in 2022, a fost marcat un nivel record al numarului de joburi nou aparute in piata. Cu 350.000 de joburi postate de la inceputul anului si pana acum, piata se afla la -10% fata de 2022. In schimb, numarul de aplicari este cu aproape 10% mai mare si a atins pragul de 10,2 milioane.

A fost un an in care atat angajatorii, cat si candidatii au fost foarte sensibili la toate semnalele care veneau din exterior, in special la cele de natura economica. Starea de incertitudine care a planat mai tot anul i-a facut pe angajatori sa recruteze mai cumpatat, iar pe candidati sa fie permanent cu ochii pe piata, sa aplice mai des sau chiar sa determine candidati inactivi sa se reactiveze. Dincolo de asta, a crescut cu 10% si numarul de candidati nou aparuti in platforma. Cu alte cuvinte, vorbim de 260.000 de oameni care nu aveau cont pana anul acesta si care au intrat pe radarul recrutorilor”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

In total, 500.000 de romani au aplicat pentru cel putin un loc de munca din ianuarie si pana acum. Cei mai multi sunt din segmentele entry - level (0 – 2 ani de experienta) si mid - level (2 – 5 ani de experienta). Distributia pe intervale de varsta arata astfel: 3,9 milioane de aplicari vin din partea candidatilor care au intre 25 si 35 de ani, 3 milioane de aplicari sunt de la cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, aproape 2 milioane de aplicari de la 36 - 45 de ani, 1,2 de la cei care au peste 45 de ani si 75.000 de aplicari de la candidatii foarte tineri, care au mai putin de 18 ani.

Retailul a continuat si anul acesta sa fie domeniul cu cele mai multe aplicari atrase – peste 3,2 milioane. 1,3 milioane au mers catre servicii si tot atatea catre joburile din call center / BPO. Domeniul IT / Telecom a primit 1,2 milioane de aplicari, iar angajatorii din financiar – bancar 1,1 milioane. Urmatoarele domenii in clasament au fost turism, transport / logistica, industria alimentara, advertising / marketing / PR si constructii.

Mai mult decat oricand in ultimii patru ani, am vazut un interes ridicat pentru joburile remote. Din cele 10,2 milioane de aplicari, 1,5 au mers catre joburile care pot fi facute de acasa, asta desi angajatorii au fost mai reticenti in a oferi aceasta optiune decat in anii trecuti. Doar 20.000 de oportunitati remote au existat in 2023. Era de asteptat ca angajatorii sa doreasca revenirea angajatilor la birouri, insa a fost surprinzatoare pentru toata lumea dorinta acestora din urma de a lucra de acasa mai mult decat in 2021 sau in 2022”, explica Bogdan Badea.

Retailul este nu doar domeniul care a avut cele mai multe aplicari, ci si cele mai multe joburi noi, respectiv 90.000. Urmatorii cei mai activi angajatori au fost cei din sectorul serviciilor, urmati de cei din industria alimentara, turism, transport / logistica, productie, call - center / BPO, constructii si IT / Telecom. Aproximativ 40% dintre anunturile de angajare postate in 2023 au avut salariul afisat.

Potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, care are o baza de 650.000 de salarii introduse de candidati, domeniile in care s-a castigat cel mai bine anul acesta au fost IT, cu o medie de 6.500 de lei pe luna, cercetare – dezvoltare (6.000 de lei pe luna), petrol / gaze (5.000 de lei pe luna), constructii (5.000 de lei), audit / consultanta (4.900 de lei) si inginerie (4.800 de lei pe luna). Salariile reprezinta medii nete, la nivel national, pentru toate pozitiile si toate nivelurile de experienta din industria respectiva.

 

                                                                                                                ***

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu +5 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL