loader
20.000 de platitori de TVA pot respira usurati: Comisia Europeana solicita Romaniei sa puna capat mecanismului de plata defalcata a TVA

20.000 de platitori de TVA pot respira usurati: Comisia Europeana solicita Romaniei sa puna capat mecanismului de plata defalcata a TVA

Comisia Europeana a decis pe 8 noiembrie 2018 respingerea cererii de derogare in vederea aplicarii mecanismului de plata defalcata a TVA inaintata de Romania.

Comisia isi manifesta astfel ingrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proportionalitatii si compatibilitatii cu Tratatul de Aderare, considerand acest mecanism ca fiind contrar atat prevederilor Directivei Europene de TVA cat si libertatii furnizarii de servicii.

Mai mult, Comisia a decis tot ieri, sa transmita o scrisoare de notificare formala Romaniei cu privire la mecanismul de plata defalcata a TVA, facand primul pas inspre declansarea procedurii de infringement.

Faptul ca implementarea acestui sistem incalca prevederile comunitare a fost subliniat de EY inca din august 2017, inainte de momentul intrarii in vigoare a prevederilor legale specifice.

Mecanismul de plata defalcata a TVA a fost introdus in Romania ca optional incepand cu 1 octombrie 2017 fiind de la 1 ianuarie 2018 impus ca obligatoriu pentru anumite categorii de platitori de TVA – aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplica acest mecanism trebuie sa deschida un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clientii lor trebuie sa imparta plata facturii, achitand TVA separat in contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectata in contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA catre trezorerie si catre furnizorii sai.

Inca de la momentul implementarii, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore pentru persoanele impozabile care isi desfasoara activitatea in Romania, fapt sustinut si de Comisia Europeana prin decizia luata si argumentele in sprijinul luarii acestei decizii.

Potrivit Comisiei Europene, masurile contravin atat normelor UE in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cat si libertatii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

In cazul in care Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni (ca urmare a transmiterii notificarii formale), Comisia Europeana poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane inaintand astfel in procedura de infringement.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL