loader
Analiza Deloitte: Salariul minim in Romania prin comparatie cu al statelor din regiunea Europei Centrale si de Est

Analiza Deloitte: Salariul minim in Romania prin comparatie cu al statelor din regiunea Europei Centrale si de Est

Salariul minim brut din Romania depaseste media regiunii Europei Centrale si de Est. In acelasi timp, are cea mai ridicata rata efectiva de taxare dintre statele din regiune, de 41,5%, potrivit unei analize Deloitte Romania.

Rata efectiva de taxare se mentine cea mai inalta, 41,5%, si in cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%.

„Ca urmare a transferului contributiilor de asigurari sociale in sarcina angajatului si a majorarilor salariului minim brut, inclusiv cea anuntata pentru 1 decembrie 2018, Romania a ajuns sa depaseasca media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasand cinci state. In schimb, celelalte 10 tari au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%, fata de 41,5% in Romania”, declara Raluca Bontas, Partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte Romania.

Analiza Deloitte Romania, realizata pe baza calculelor furnizate de firmele membre din reteaua Deloitte, include Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania si Letonia. In cazul Romaniei, a fost luata in calcul valoarea salariului minim brut in valoare de 2.080 de lei, care ar urma sa intre in vigoare in decembrie 2018, conform anuntului guvernului.

„Salariatul roman primeste procentual mai putin din rezultatul muncii decat in alte state din regiune, impozitul si contributiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, asadar, de asteptat ca fiscalitatea inalta sa se reflecte si intr-o calitate a vietii mai crescuta, de vreme ce salariatul investeste mai mult in serviciile publice de educatie, sanatate, infrastructura etc. Insa, mergand la clasamentele mondiale in acest sens, ele arata contrariul, cheltuielile publice avand o eficienta redusa. De exemplu, studiul efectuat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care masoara calitatea vietii si bunastarea cetatenilor, plaseaza Romania pe locul 44 din 146 de tari, in urma tuturor celorlalte state membre UE. Astfel de date ne fac sa intelegem mai usor fenomenul migratiei fortei de munca, precum si nevoia unor masuri inter-relationate si care pot inversa aceasta tendinta”, spune Raluca Bontas.

Principalele constatari ale analizei

  • Salariul minim brut variaza intre 500 de euro (Estonia) si 261 de euro (Bulgaria), media fiind 421 de euro.
  • Estonia are cea mai scazuta rata efectiva de taxare a salariului minim, de 4%, urmata de Lituania (10%) si Cehia (14%), iar Romania, cea mai inalta rata, de 42%, media fiind 21%.
  • Rata efectiva de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicata in Romania (42%), Ungaria (34%), Letonia (29%) si cea mai redusa in Estonia (13%) Bulgaria (22%), Lituania (23%).
  • Romania are nivelul cel mai mic de contributii datorate de angajator (2,25%), media fiind de aproximativ 23% in ambele scenarii.

„Cand discutam despre salarii, ne raportam, de regula, la valoarea lor bruta. Astfel, Romania nu arata rau deloc, cu o crestere a salariului mediu brut de aproximativ 41% in ultimii doi ani. Stam bine si la nivel de regiune. Din pacate insa, daca luam in calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din Romania coboara spre finalul aceluiasi clasament. Asta inseamna ca, la sfarsitul lunii, angajatul roman ia cei mai putini bani in mana, spre deosebire de colegii lui din tarile din regiune. La fel de adevarat este si ca, la nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse in Romania, insa ele nu au impact asupra angajatului. Totusi, in ambele situatii – raportare la salariu brut si la costul salarial complet - taxele si contributiile la sistemele publice din Romania depasesc semnificativ media regiunii”, explica Monica Tariuc, Senior Manager Consultanta Fiscala, Deloitte Romania.

Romania versus Bulgaria

„Chiar si daca ne raportam la Serbia si Bulgaria, fata de care Romania are un salariu minim brut semnificativ mai mare (peste 50%), constatam ca, la salariul in mana, avansul se reduce la mai putin de jumatate”, comenteaza Monica Tariuc.

Imagini

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL