loader
tbi bank raporteaza un profit net record in 2022

tbi bank raporteaza un profit net record in 2022

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru anul 2022 arata un profit net record de 35,5 milioane de euro, cu 29% peste nivelul de 27,5 milioane de euro din 2021

In urma cu aproximativ 6 ani, tbi bank a inceput unul dintre cele mai ambitioase procese de transformare din Europa de Sud-Est. Traiectoria de la un jucator local traditional la primul challenger din regiune a fost atat o provocare, dar mai ales o reusita sustenabila, in ciuda contextului incert la nivel global. Orientarea tbi catre clienti, extinderea pe noi piete si dezvoltarea produselor conduc in mod constant la rezultate financiare excelente, iar anul 2022 nu a facut exceptie.

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru anul 2022 arata un profit net record de 35,5 milioane de euro, cu 29% peste nivelul de 27,5 milioane de euro din 2021. Banca s-a adaptat rapid la context si la preferintele consumatorilor, ceea ce a ajutat atat liniile de afaceri din retail, cat si cele pentru IMM-uri sa creasca peste tendintele pietei si sa contribuie pozitiv la rezultate in ansamblu.

Fiind unul dintre liderii din Europa de Sud-Est in ceea ce priveste solutiile alternative de plata, oferind clientilor posibilitatea sa isi imparta platile in timp, tbi bank a primit in 2022 aproximativ 1,3 milioane de cereri de finantare in Romania, Grecia si Bulgaria si a aprobat aproape 550 de mii de cereri de finantare in valoare de 726 de milioane de euro, cu 34% mai mult fata de 2021. Cresterea poate fi observata atat in sectorul de retail, cat si in cel al IMM-urilor din Bulgaria si Romania.

tbi raporteaza o crestere impresionanta de 54% (+380 milioane euro) a activelor totale la sfarsitul anului 2022, ajungand la 1,1 miliarde de euro. Portofoliul de credite a crescut la 778 de milioane de euro la sfarsitul lunii decembrie 2022, un plus de 43% fata de 2021. In 2022, banca a obtinut o performanta foarte buna in Romania, cea mai mare crestere venind din zona de IMM-uri, de peste 40%, urmata de activitatea din retail, cu o crestere solida de 37%, contribuind astfel puternic la rezultatele tbi bank.

Veniturile tbi bank au crescut anul trecut cu 30%, pana la 161 de milioane de euro, pe baza unei performante comerciale solide. Aceasta evolutie a sustinut evolutia profitului operational pana la 122 milioane de euro in 2022, cu 28% mai mult fata de anul anterior. Cresterea cu 30% a cheltuielilor bancii, pana la 79 de milioane de euro, a fost determinata in principal de avansul accelerat al portofoliului de credite si de investitiile in noi linii de afaceri (solutia neon) si piete (extinderea in Grecia). Profitul inainte de impozitare s-a cifrat la 43 de milioane euro.

Portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 796 milioane de euro la sfarsitul lunii decembrie 2022, cu o crestere record de 63%, depasind substantial performantele pietei. Solutiile avantajoase, valoarea creata pentru clienti si increderea acestora in siguranta economiilor lor au transformat depozitele in principalul motor al acestei evolutii, ceea ce a dus, de asemenea, la o crestere si mai mare al bazei de clienti cu aproape 70% fata de 2021.

La sfarsitul perioadei, banca avea o pozitie puternica si stabila atat din punct de vedere al lichiditatilor, cat si al capitalului. Pe baza consolidata, rata de acoperire a lichiditatii (LCR) era de 592%, cu mult peste minimul de reglementare de 100%, iar rata de adecvare a capitalului (CAR) era de 22,1%. Operatiunile bancii, cu o eficienta in continua crestere si avand un raport cost-venituri de 49,8%, alaturi de o rentabilitate a portofoliului de lucru (ROWP) de 23,8%, au permis ca rentabilitatea capitalului propriu (ROE) si rentabilitatea activelor (ROA) sa ajunga la 20,6% si, respectiv, 4%. Rezultatele au plasat tbi din nou printre cele mai eficiente si profitabile banci din regiunea Europei de Sud-Est.

In vremuri de incertitudine continua peste tot in lume, modelul de afaceri al tbi continua sa genereze o crestere rapida si profitabila, performanta noastra financiara record din 2022 fiind o dovada in acest sens. Acestea sunt rezultatul celei mai bune implementari din zona noastra de activitate, de catre echipa noastra dedicata, care continua sa dezvolte un ecosistem de finantare si de cumparaturi atat pentru comerciantii nostri, cat si pentru clientii nostri comuni, utilizat zi de zi. Pe masura ce inevitabil ne gandim la ce ne rezerva anul 2023, vom continua sa dezvoltam produse si servicii inovatoare care sa imbunatateasca experienta clientilor nostri, bazata pe aplicatiile mobile - noua noastra solutie neon fiind cel mai bun exemplu in acest sens - si sa ne extindem reteaua de comercianti din Romania, Grecia si Bulgaria”, spune Petr Baron, CEO, tbi.

Despre tbi bank

 

Autori

foto
TBI BANK EAD SOFIA - SUCURSALA BUCURESTI