loader

Studiu Deloitte: Tendintele din tehnologie, media si telecomunicatii in 2013

Numarul de abonati ai serviciilor LTE se va tripla; Publicitatea mobila va creste cu 50%; Televiziunea incepe implementarea tehnologiei 4K

Volumul vanzarilor de telefoane smart va ajunge la nivelul record de un miliard in 2013; publicitatea pe dispozitive mobile se va orienta pe doua canale (tablete si telefoane smart); peste 90% dintre parolele utilizatorilor se vor dovedi vulnerabile in fata hackerilor in mai putin de cateva secunde. Acestea sunt cateva dintre previziunile anuale Deloitte pentru industriile de Tehnologie, Media si Telecomunicatii (TMT), aflate la a 12-a editie.

 

„Raportul din acest an acopera mai multe aspecte, de la pozitia inca dominanta a computerelor personale (PC), in pofida vanzarilor relativ mici fata de dispozitivele smart, la evolutia tehnologiei LTE (Long Term Evolution), accesul la date, telefoanele smart si vulnerabilitatea parolelor de acces la conturile individuale”, spune Jolyon Baker, Managing Director, Global TMT Industry in cadrul Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL).

 

Din totalul vanzarilor de PC-uri, tablete si telefoane estimate pentru 2013, piata PC-urilor va reprezenta aproape 20%. Pe de alta parte, peste 80% din traficul pe Internet va fi in continuare realizat prin intermediul calculatoarelor traditionale (desktop si laptop). De asemenea, PC-urile vor atrage peste 70% din timpul total petrecut in fata unui calculator.

 

„Consumatorii din Romania dovedesc deja de mai multi ani ca au un apetit foarte ridicat pentru produsele si serviciile TMT, asimiland rapid toate noile tehnologii si beneficiile pe care acestea le ofera”, spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Romania si liderul echipei specializate in cele trei industrii. „Rezultatul este ca ori de cate ori discutam de tendinte locale, majoritatea se regasesc in raportul TMT global. Expertii anuntadezvoltarea continua a lumii digitale, in contextul in care vanzarile de telefoane smart si tablete cresc constant, iar convergenta este cuvantul cheie pentru operatorii media si de telecomunicatii”.

 

Jolyon Baker continua: „in contextul divizarii publicitatii pe dispozitivele mobile si tablete, agentiile trebuie sa ia in calcul forme de promovare specifice: fisiere video sau jocuri interactive pentru telefoanele smart sau continut special creat si folosit anterior pe PC-uri, pentru tablete”.

 

Potrivit consultantilor Deloitte, publicitatea pe telefoane mobile va genera anul acesta 4,9 miliarde de dolari in venituri, respectiv 3,4 miliarde de dolari pe tablete. Prin contrast, venitul per unitate indica o dinamica diferita, fiecare tableta generand 7 dolari, in timp ce un telefon smart – 0,6 dolari.

 

Tehnologia LTE ar putea inregistra o evolutie importanta, 2013 fiind primul an in care ea se extinde in mai multe tari. Baza abonatilor este estimata sa se tripleze la 200 de milioane, pana la sfarsitul anului, veniturile aferente tehnologiei LTE reprezentand aproape 10% din veniturile totale rezultate din servicii. Utilizarea tehnologiei LTE va fi mai degraba evolutiva, decat revolutionara, considera analistii Deloitte: beneficiile majore ale tranzitiei de la 3G la LTE fiind performanta imbunatatita fata de aplicatiile existente, de la utilizarea postei electronice la actualizarea retelelor sociale.

 

2013 va fi anul in care industria televiziunii incepe pregatiri intense pentru noua tehnologie High Definition – 4K, ce ofera o rezolutie de patru ori mai buna decat cel mai avansat standard al televizoarelor HD actuale. Implementarea tehnologiei 4K se va intinde pe mai multi ani, 2013 fiind doar un inceput timid. Probabil ca nu se vor realiza emisii in acest standard, iar televizoare compatibile vor fi disponibile la preturi intre 15.000 si 25.000 de dolari.

 

Raportul complet TMT Predictions este disponibil pe pagina oficiala a programului:  http://www.deloitte.com/Predictions2013

 

Despre DTTL TMT Predictions

Raportul TMT Predictions are la baza analize la nivel global, multiple interviuri aprofundate cu companii clienti ai firmelor membre Deloitte, fosti consultanti Deloitte, analisti ai industriilor de profil, lideri ai companiilor TMT si mii de consultanti Deloitte care se specializeaza in aceste industrii, la nivel international.

 

 

###

 

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

 

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale - audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL