loader
Sondaj global privind managementul riscului organizational 2018

Sondaj global privind managementul riscului organizational 2018

Managementul riscului organizational (Extended enterprise risk management, EERM) continua sa beneficieze de constientizare la nivelul executiv, permitand organizatiilor sa abordeze subiectul cu mai multa atentie si investitii mai mari.

Esecul in afaceri al unor companii importante, actiunile ilegale ale unor terte parti sau masurile de reglementare cu amenzi punitive pun presiune pe importanta acordata EERM.


Studiul Deloitte arata ca organizatiile isi construiesc din timp o viziune strategica asupra factorilor de risc cu scopul de a crea valoare si pentru a identifica noi oportunitati. Cu toate acestea, in ciuda acestei constientizari si a unor imbunatatiri in ceea ce priveste managementul riscului si guvernanta tertelor parti, am identificat sase domenii cheie in care majoritatea organizatiilor trebuie sa depuna eforturi suplimentare.

 

Domeniile cheie in care majoritatea organizatiilor trebuie sa depuna eforturi suplimentare:

 

Maturitate organizationala si riscuri inerente. Organizatiile isi imbunatatesc auto-evaluarea maturitatii EERM intr-un ritm mai lent, in ciuda cresterii riscurilor inerente care decurg din dependenta de terte parti.

 


Investitii si business case. EERM se concentreaza din ce in ce mai mult pe exploatarea aspectelor pozitive ale riscului si pe demonstrarea unor beneficii tangibile - o trecere semnificativa de la gestionarea dezavantajelor riscului.
Control centralizat. Organizatiile centralizeaza multe elemente ale rolurilor, structurilor si tehnologiilor EERM. Centrele de excelenta (COE) si centrele de servicii partajate (CSS) reprezinta modelul dominant de operare, alaturi de un accent sporit pe modelele de utilitate comerciala.

 


Platforme tehnologice. Deciziile tehnologice pentru solutiile EERM se fac acum la nivel central si se dezvolta o arhitectura tehnologica pe trei niveluri.

 


Riscul subcontractantului. Organizatiile nu au o vizibilitate si o monitorizare corespunzatoare a subcontractantilor angajati de terti.


Imperative organizationale si de raspundere. Angajamentul final si responsabilitatea pentru EERM sugereaza ca este stabilit de catre directorii executivi, dar angajamentul acestora trebuie imbunatatit. Provocarile legate de coordonarea interna, talentele si procesele interne reprezinta zone de interes major al organizatiei fata de EERM.

 


Pentru mai multe informatii puteti accesa aici.
 

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL