loader
Sfat Nokian Tyres: Verificati anvelopele inainte de a pleca la drum de sarbatori

Sfat Nokian Tyres: Verificati anvelopele inainte de a pleca la drum de sarbatori

Perioada sarbatorilor de iarna este o perioada aglomerata pentru marea majoritate a participantilor la trafic.

Inainte de a pleca la drum lung, printre primele lucruri care trebuie verificate sunt anvelopele. Utilizarea unei echipari corecte permite deplasarea in siguranta chiar si in conditii de drum alunecos sau cu vizibilitate scazuta. Conducatorii auto trebuie sa se asigure ca anvelopele lor sunt in stare buna si au aderenta optima.

 

Anvelopele de iarna necesita mai mult aer


Anvelopele tind sa piarda aer pe parcursul timpului si necesita reumpleri periodice. Presiunea din anvelope solicita o atentie speciala cu precadere iarna. Desi pentru fiecare model de autoturism exista valori recomandate pentru presiunea anvelopelor, de regula acestea sunt mai mici decat valorile de presiune recomandate pentru anvelopele de iarna.


„Variatiile de temperatura altereaza presiunea din anvelope. O scadere a temperaturii de 10 grade va scadea presiunea din anvelope cu aproximativ 0,1 bari. Din acest motiv, iarna recomand umflarea anvelopelor cu 0,2 bari (20 kPa) peste valoarea recomandata de producatorul auto,” afirma Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres.


Morri recomanda, de asemenea, verificarea presiunii anvelopelor „la rece”, deoarece anvelopele „incalzite” prin rulare vor avea intotdeauna o presiune mai mare. Presiunea corecta a anvelopelor are un efect important asupra manevrabilitatii si a uzurii acestora. Anvelopele cu o presiune scazuta ofera o siguranta scazuta, deoarece distantele lor de franare vor fi mai lungi, manevrabilitatea lor mai scazuta si vor fi, in general, mult mai susceptibile la deteriorare. Se recomanda, de asemenea, verificarea presiunii din anvelopa de rezerva si mentinerea acesteia la o valoare mai ridicata decat cea din anvelopele utilizate in mod curent, deoarece presiunea tinde sa scada in timp.


Adancimea benzii de rulare indica starea anvelopelor

 

Anvelopele, fiind realizate din cauciuc, se uzeaza in mod diferit in functie de puntea pe care sunt montate. Cu toate acestea, uzura acestora se poate egaliza daca se realizeaza schimbarea anvelopelor de pe o punte pe cealalta. De regula, schimbarea anvelopelor de pe fata pe spate si viceversa, o data pe an, este suficienta pentru egalizarea uzurii. Nerealizarea acestui schimb, de cele mai multe ori rezulta in uzarea inegala a unui set de anvelope, din care unele anvelope raman in stare buna, insa celelalte devin inutilizabile. De aceea, se recomanda mentinerea unei diferente intre adancimile benzilor de rulare ale anvelopelor de pe punti diferite care sa nu depaseasca 2 mm.


„Un set de anvelope in stare buna si uzat uniform va oferi intotdeauna cea mai buna manevrabilitate. Insa daca o pereche de anvelope este mult mai uzata decat cealalta, din motive de siguranta, se recomanda utilizarea celor in stare mai buna pe puntea din spate. Adancimea benzii de rulare si proeminenta tintelor sunt indicatori buni in acest sens. Oferind rotilor din spate aderenta optima la suprafata de rulare va ajuta la prevenirea celor mai periculoase scenarii, de genul celora in care vehiculul pierde aderenta si intra in derapaj,” explica M. Morri.


Uzura anvelopelor poate fi urmarita prin masurarea adancimii benzii de rulare. Regula principala este patru milimetri. Odata ce adancimea benzii de rulare scade sub acest nivel, iar profilul anvelopei este in mod clar uzat, anvelopa va incepe sa piarda aderenta. Anvelopele complet uzate provoaca alunecare. Iarna, pe un carosabil acoperit cu mazga, spre exemplu, aceste anvelope pot ridica cu usurinta vehiculul deasupra mazgii, deoarece anvelopa nu are timp sa elimine mazga dintre carosabil si anvelopa. Acelasi fenomen se manifesta si in cazul acvaplanarii. Vehiculul devine greu de controlat, iar acest lucru creste riscul de a iesi de pe carosabil.


„O anvelopa buna, cu aderenta suficienta, va respecta comenzile soferului si chiar va corecta erorile de virare. Este usor sa conduci atunci cand anvelopa se comporta logic si poti simti limitele aderentei,” spune Morri.

 


Masurarea adancimii benzii de rulare se poate realiza cu usurinta acasa, utilizand o moneda sau un chibrit. Un scurt ghid practic se regaseste aici. La anvelopele moderne se poate observa adancimea benzii de rulare ramase fara a fi nevoie de masurare. Spre exemplu, indicatorul de siguranta DSI (Driving Safety Indicator) patentat de Nokian Tyres, arata adancimea ramasa in centrul benzii de rulare, in milimetri. In plus fata de seriile de numere, anvelopa poate, de asemenea, prezenta simbolul fulgului de nea. Odata ce simbolul s-a uzat complet, anvelopele trebuie inlocuite.


Sfaturi pentru incarcarea vehiculului (la cumparaturile de Craciun)


La incarcarea vehiculului se recomanda asezarea incarcaturii mai grele la baza, cat si legarea sau sustinerea oricaror obiecte libere, astfel incat acestea sa nu se rastoarne la o franare brusca. Mai multa masa inseamna mai multa forta, astfel ca la viraje sau la rularea pe suprafete alunecoase, se recomanda a se tine cont de faptul ca un vehicul incarcat se va opri mai greu decat unul gol.


„Asigurati-va ca lichidul de parbriz este rezistent la inghet si nu uitati sa aveti la bord o vesta reflectorizanta, lanterna si haine groase, in caz ca ramaneti inzapeziti. Rezervati-va timp suficient, luati o gustare la pachet, faceti cate o oprire din cand in cand si mentineti-va dispozitia de sarbatoare. Acestea sunt cele mai bune instrumente impotriva traficului aglomerat de sarbatori,” rezuma Morri.


Lista de verificare rapida pentru anvelopele de iarna:

• Verifica presiunea anvelopelor o data la cateva saptamani. Presiunea din anvelope are un efect important asupra manevrabilitatii si a uzurii acestora. Iarna, mentine presiunea anvelopelor cu 0,2 bari mai mare.
• Masoara adancimea benzii de rulare de cateva ori pe sezon. Daca adancimea benzii de rulare este sub 4 milimetri este momentul sa inlocuiesti anvelopele.
• Schima anvelopele intre punti. Daca diferenta dintre benzile de rulare este mai mare de 2 milimetri, trebuie sa schimbi anvelopele de pe o punte pe cealalta.
• Verifica vechimea anvelopei. In conditii de utilizare activa, anvelopele rezista aproximativ 6 ani. Odata ce anvelopele ajung la o vechime de 10 ani, acestea nu mai trebuie folosite. Compusul de cauciuc se intareste odata cu trecerea timpului, reducandu-se astfel aderenta.
 

Autori

foto
NOKIAN SRL