loader
Rusnac (KMGI): Pentru 2019-2020 planificam deschiderea a circa 25 de statii de carburanti Rompetrol

Rusnac (KMGI): Pentru 2019-2020 planificam deschiderea a circa 25 de statii de carburanti Rompetrol

Aproximativ 70 de statii de carburanti Rompetrol, principala marca a KMG International, se vor deschide in urmatorii patru ani in Romania, informeaza AGERPRES

KazMunayGaz International (KMGI) intentioneaza sa deschida, in urmatorii patru ani, circa 70 de statii de carburanti Rompetrol, pentru 2019-2020 fiind planificata deschiderea a circa 25 de benzinarii”, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Vladimir Rusnac, chief retail officer KMGI.

"In ultimii ani am deschis in jur de 20 de statii. Pentru viitor planificam sa deschidem in jur de 70 de statii, in urmatorii 4 ani. Dezvoltarea pe partea de retail este in cadrul fondului kazah-roman de investitii, care a fost creat la inceputul anului 2019. Pentru 2019-2020 planificam deschiderea a circa 25 de statii. In afara de statiile construite in cadrul fondului, vom continua colaborarea cu partenerii francizati, unde estimam deschiderea a circa 10 statii in urmatorii ani", a precizat Rusnac.

Consiliul de Administratie al Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman s-a reunit in martie in prima sedinta de lucru de la constituirea sa, in octombrie anul trecut.

Cei doi actionari ai Fondului sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (20%) si KMG International (80%), acesta fiind parte a memorandumului de intelegere incheiat de cele doua parti in 2013.

"In prima sedinta de lucru a Fondului (25 februarie), Consiliul de Administratie a discutat si aprobat de principiu principalele investitii care vor fi sustinute prin Fond in perioada urmatoare. Astfel, prin entitati dedicate de tip vehicule speciale (SPV sau special purpose vehicule) se vor atrage/aloca circa 230 milioane de dolari pentru constructia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si dezvoltarea unei retele de benzinarii pe plan local", se arata atunci intr-un comunicat.

O directie de investitie agreata de Consiliul de Administratie al Fondului urmareste dezvoltarea unei retele de benzinarii in Romania intr-o perioada de implementare de circa 5 ani si care va permite o crestere pe plan local a vanzarilor de carburanti produsi de Rompetrol Rafinare la rafinaria Petromidia Navodari - cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre. Principalii actionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct si indirect) si Statul roman prin Ministerul Energiei (44,7%).

Noile statii de carburanti vor fi operate sub brandul si standardele Rompetrol si vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de munca, peste 5.000 de persoane implicate in diverse faze de dezvoltare (design, executie, constructie) si peste 1.200 parteneri comerciali.

Cu o durata de 7 ani, fondul kazah - roman are un nivel investitional estimat de aproximativ un miliard de dolari.

"Principala prioritate a fondului vizeaza dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, la dezvoltarea sectorului energetic din Romania, precum si la consolidarea securitatii energetice a tarii prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol si la consolidarea unui climat investitional favorabil in Romania", se preciza in comunicatul citat.

Rompetrol opereaza la nivel national o retea de distributie carburanti formata din 918 unitati de puncte de alimentare (statii proprii, statii partener, statii mobile: expres, baze interne de 5, 9 si 20 metri cubi), in crestere cu 14% fata de nivelul din 2017.

Vanzarile totale de carburanti ale Rompetrol Downstream si Rompetrol Gas au atins anul trecut un nivel de 2,38 milioane tone (benzine, motorine, gaz petrolier lichefiat), in crestere cu 6% fata de volumul obtinut in 2017.

Rompetrol este principala marca a KMG International, grup detinut de KazMunayGas, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan.

Cu 6.000 de angajati, KMG International Group este un jucator important in zona Marii Negre si Marea Mediterana, avand activitati in 11 piete principale.

AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dadarlat)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES