loader

Romania sub media europeana la investitii in cercetare si dezvoltare

Conform ultimelor date EFPIA , Romania se afla pe locul 21 la capitolul investitiilor in cercetare si dezvoltare in medicina intr-un clasament care cuprinde 31 de state europene

Pe primele locuri se afla Marea Britanie cu 5.588 milioane Euro investite in cercetare, Germania cu 5.318 milioane Euro si Elvetia cu 4.972 milioane Euro. Pe ultimele locuri se afla Cipru unde se investeste in cercetarea si dezvoltarea in medicina 14 milioane Euro, Croatia cu 40 milioane Euro si Turcia cu 43 milioane Euro.

 

În Romania se investeste in cercetare aplicativa si dezvoltare in medicina 218 milioane Euro, mult sub media europeana de 940 milioane Euro. Investitiile sunt doar in cercetare aplicativa deoarece in Romania nu exista capacitate de a realiza cercetare fundamentala, aceasta fiind cea care aduce tratamente inovatoare si descoperiri de noi molecule.

 

„Pentru realizarea progresului in medicina este nevoie de investitii majore in cercetare si dezvoltare si ne bucura foarte mult faptul ca Romania, desi se afla in continuare sub media europeana, inregistreaza progrese. La nivelul anului 2008, suma alocata investitiilor in cercetare si dezvoltare medicala se ridica la 30 milioane Euro.

 

Beneficiile inovatiei in medicina, atat asupra pacientilor, cat si ca impact economic la nivelul tarii, sunt majore. Terapiile noii au un grad de eficienta mai crescut, un nivel mai scazut al efectelor adverse si presupun o recuperare mai rapida a pacientului, ceea ce inseamna o reducere a cheltuielilor aferente tratarii pacientului, fiind astfel in beneficiul bugetului statului. Tocmai de aceea subliniem importanta continuarii investitiilor si in acelasi timp oferim sprijinul nostru pentru ca pacientii romani sa poata avea acces la terapiile rezultate in urma acestor investitii”, a declarat Oana – Martha Igrisan, Director de Comunicare Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

 

Situatia Romaniei la nivel global la capitolul investitii in cercetare si dezvoltare

 

În ceea ce priveste investitiile in cercetare si dezvoltare per ansamblu, ultimele date OECD[1] releva ca in Romania acest aspect nu este considerat o prioritate.

 

Conform raportului OECD, cel mai mult investesc in cercetare si dezvoltare Finlanda, cu 4,38% din PIB, Suedia cu 3,78% din PIB si Danemarca cu 3,37% din PIB. La finalul clasamentului se afla Slovacia, cu 0,68% investiti din PIB, Polonia cu 0,77% si Ungaria cu 1,21%. Romania nu este inclusa in acest clasament care cuprinde 34 de state dintre care 25 europene.

 



[1]OECD – The Organization for Economic Cooperation and Development – Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare

EFPIA – European Federation of International Industries and Associations – Federatia Europeana a Asociatiilor si Industriei Farmaceutice

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL