loader
Risky Business si Universitatea Babes-Bolyai lanseaza primul accelerator dedicat transferului tehnologic din Romania

Risky Business si Universitatea Babes-Bolyai lanseaza primul accelerator dedicat transferului tehnologic din Romania

Programul este deschis tuturor disciplinelor predate in universitate, dezvoltand colaborari cu reprezentanti din industrii strategice precum energia, finantele, IT sau medicina

Risky Business si Universitatea Babes-Bolyai anunta lansarea Flux Labs, un Accelerator pentru Transfer Tehnologic, fondat cu scopul de a conecta echipe de cercetare cu potential ridicat si colaboratori din industrie. Principalul obiectiv al acceleratorului este sa transfere rezultatele proiectelor de cercetare din universitate in mediul economic.

Programul este deschis tuturor disciplinelor predate in universitate, dezvoltand colaborari cu reprezentanti din industrii strategice precum energia, finantele, IT sau medicina. Initiativele cu cel mai mare potential din cadrul Flux Labs vor beneficia de investitii pentru dezvoltarea ulterioara in scopul comercializarii.

Desi ecosistemul romanesc de inovare a evoluat in ultimii ani, comercializarea cercetarii a ramas in urma, luand mai degraba forma outsourcing-ului decat a unei colaborari cu scopul dezvoltarii unor noi initiative comerciale. Flux Labs se prezinta sub forma unui proces prin care talentul stiintific si cel antreprenorial isi unesc fortele creative in proiecte viabile comercial”, explica Jennifer Austin, Partener la Risky Business.

Voicu Oprean, fondator si CEO al AROBS Transilvania, unul dintre cei mai activi investitori de tip angel din Romania, va avea rolul de consilier strategic al programului. Absolvent UBB (Universitatea Babes-Bolyai), UTCN (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca), London Business School si membru al organizatiei de leadership global YPO (Young Presidents' Organization) a Harvard Business School, Voicu Oprean si-a creat o adevarata misiune din utilizarea vastei sale experiente pentru a imbunatati sistemul educational romanesc. „Suntem foarte incantati sa facem parte din acest model de transfer tehnologic. Prin valorificarea potentialului in mare parte neexplorat al cercetatorilor romani, putem crea un ciclu de inovatie care poate rezolva probleme reale, crescand nivelul de competitivitate al industriei si ajutand la dezvoltarea resurselor si capacitatii universitare.”

Aceasta colaborare include si o serie de studii dedicate alinierii sistemului educational la nevoile mediului privat. Primul studiu de cercetare urmareste competentele proaspetilor absolventi in comparatie cu nevoile pietei, precum si modul in care companiile colaboreaza in prezent cu mediul universitar. Astfel, atat companiile, cat si persoanele fizice sunt invitate sa participe la studiu prin completarea chestionarului: www.riskybusiness.ro/innovationresearch. Participantii la cercetare vor primi raportul final al studiului, care va include perspective noi privind abilitatile absolventilor, nevoile industriei, motivatia proaspetilor absolventi, transferul de tehnologie, precum si alte informatii relevante.

Universitatea Babes-Bolyai a depus multe eforturi pentru a micsora diferenta dintre nevoile industriei si educatie. Flux Labs si cercetarea pe care o desfasuram ne vor ajuta sa identificam si sa cream modele mai bune pentru colaborarea intre universitate si industrie, un factor care poate creste competitivitatea noastra nationala. Dorim sa cream mai multa valoare in societate prin transformarea teoriei in practica,” explica Emil Crisan, Departamentul de Management, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, coordonator al proiectului din partea UBB.

Despre Risky Business

Risky Business este o organizatie privata din domeniul investitiilor si consultantei, care lucreaza cu o serie de companii pentru crearea de programe personalizate si de impact in domeniul inovatiei. Flux Labs este coordonat de ONG-ul asociat Risky Business, Asociatia With Us, care este dedicat utilizarii tehnologiei si inovatiei pentru a imbunatati societatea. 

Despre Universitatea Babes-Bolyai

Universitatea Babes-Bolyai este cea mai bine cotata universitate din Romania, fiind recunoscuta la nivel international ca o institutie educationala de top, care se remarca prin multiculturalism si diversitatea predarii si cercetarii. O misiune constanta a universitatii este cea de a creste colaborarea cu mediul privat si crearea de impact in societate.

Flux Labs este cofinantat din FSE prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritara 6 - Educatie si Competente, prin proiectul Antreprenor UBB! 124662.

Autori

foto
UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI