loader

Rezultatele negocierilor cu Electrica SA

Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucuresti, in calitate de Administrator Unic si Societate de Administrare („Administratorul Fondului”) a Fondul Proprietatea SA („Fondul”), anunta ca negocierile recente cu Electrica SA („Electrica”) nu au condus la incheierea unui acord in legatura cu o potentiala tranzactie intre Fond si Electrica.

Negocierile recente cu Electrica SA („Electrica”) nu au condus la incheierea unui acord in legatura cu o potentiala tranzactie intre Fond si Electrica cu privire la detinerile Fondului din cadrul celor patru companii al caror actionar majoritar este Electrica, si anume Electrica Distributie Transilvania Sud SA ("EDTS"), Electrica Distributie Transilvania Nord SA ("EDTN"), Electrica Distributie Muntenia Nord SA ("EDMN") si Electrica Furnizare SA ("EF").

 

Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: “Din pacate, in pofida eforturilor noastre sustinute si a dorintei de a gasi o cale de mijloc realista, nu a fost posibil sa ajungem la un acord satisfacator asupra pretului si sa incheiem o tranzactie in urma negocierilor cu Electrica. Consideram ca oferta Fondului a fost atractiva si ar fi generat beneficii pentru ambele parti. Ne mentinem angajamentul si disponibilitatea de a relua negocierile in viitor, daca va exista un angajament similar din partea Electrica.”

 

Pretul final oferit de Electrica a fost de RON 790 milioane, incluzand si dividendele de RON 106 milioane ce vor fi platite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea si care ar fi trebuit transferate catre Electrica in urma tranzactiei.

 

Astfel, pretul efectiv oferit de Electrica pentru detinerile in cadrul subsidiarelor a fost de RON 684 milioane, ceea ce reprezinta un discount de peste 18% fata de valoarea de RON 841 milioane a acestor detineri, nivel la care au fost evaluate in activul net al Fondului la data de 29 Februarie 2016. Luand in considerare bugetele subsidiarelor aferente anului 2016 acest pret de 684 milioane de lei evalueaza subsidiarele la urmatorii multipli: EV/EBITDA: 2,9x; P/E: 6x; P/RAB: 0,6x; Randamentul dividendului: 13,3%. Consideram ca multipli atat de mici nu pot fi luati in considerare in mod serios de niciun vanzator, pentru active atat de valoroase si cu cash flow-uri semnificative si sustenabile.

 

Dupa mai multe runde de negociere, pretul nostru final a fost diminuat la RON 805 milioane, care ar fi urmat sa fie platit de Electrica pentru participatiile de 22% in cele patru subsidiare. Pentru a face tranzactia mai atractiva si pentru a sublinia disponibilitatea Fondului de a ajunge la o intelegere, ne-am oferit, de asemenea, sa platim catre Electrica RON 36 milioane primite sub forma de dividende de la subsidiare (dintr-un total de RON 106 milioane pe care Fondul este indreptatit sa le primeasca pentru anul financiar 2015).

 

 

In concluzie, valoarea cash neta pentru Electrica ar fi fost de RON 769 milioane. In opinia noastra, daca ar fi fost acceptat, pretul oferit de Fond ar fi adus multiple beneficii companiei Electrica si actionarilor sai, precum:

 

• Randament de 11,8% din activele achizitionate (luand in considerare bugetele subsidiarelor pentru anul 2016 si o rata de distribuire a profitului net similara anilor anteriori de 85%) comparativ cu 7,7% rata de randament reglementata si 1-2% rata de randament a depozitelor si obligatiunilor.


• Crestere de peste 22% a profitului net consolidat bugetat pentru anul 2016 al Electrica urmare a detinerii 100% a subsidiarelor.


• Randamentul dividendelor Electrica s-ar imbunatati de la 6,8% la peste 8,8% (presupunand acelasi pret pentru actiunile Electrica).


• un multiplu P/E Electrica de 7x urmare tranzactiei mai mic decat multiplul actual de tranzactionare al Electrica de 8,6x, luand in considerare bugetul consolidat aferent anului 2016 al Electrica.


• Sinergii suplimentare din eficientizarea structurii operationale.

 

Fondul doreste sa isi asigure actionarii ca ramane deschis la negocieri cu Electrica dupa Adunarile Generale Anuale ale Actionarilor subsidiarelor. Intre timp, eforturile noastre de a crea valoare pe termen lung pentru actionarii Fondului vor continua prin derularea programelor de rascumparari, distributii de cash si actiuni corporatiste.
 

Autori

foto
FONDUL PROPRIETATEA SA