loader

Rezultate pozitive pentru NN Asigurari de Viata si NN Pensii in 2015

Planurile financiare pentru protectie au fost cel mai important motor de crestere in segmentul asigurarilor de viata, compania raportand un avans de 2,4% al primelor brute subscrise in 2015 fata de anul anterior.

“2015 marcheaza o evolutie pozitiva atat pentru NN Romania, pe toate liniile de business, cat si pentru industriile de asigurari de viata si pensii private in ansamblu.Initiativele demarate pentru impulsionarea dezvoltarii acestor segmente, alaturi de tendintele de crestere a preocuparii romanilor pentru asigurarea unui viitor mai bun prin instrumente financiare potrivite nevoilor si planurilor lor, au fundamentat aceasta evolutie si au pus bazele cresterii sustenabile din urmatorii ani.

 

Prin strategia noastra din 2015, ne-am consolidat pozitia pe cele doua piete si ne-am pregatit operatiunile pentru 2016, un an de la care exista asteptari ridicate la nivel de industrie, in contextul perspectivelor de crestere economica si a masurilor de sustinere a asigurarilor si pensiilor private.

 

Astfel, in acest an vom continua sa fim alaturi de clienti si sa investim pentru a le oferi noi solutii de economisire si protectie pentru viitor, sprijinindu-i totodata sa se gandeasca din timp la siguranta lor financiara”, a declarat Marius Popescu, director general NN Asigurari de Viata.

 

Pe segmentul asigurarilor de viata:


• Valoarea activelor financiare administrate a depasit nivelul de 3 miliarde de lei la sfarsitul anului 2015, in crestere cu 7,1% fata de anul precedent.


• In aceeasi perioada, volumul primelor brute subscrise a inregistrat un avans de 2,4% fata de 2014 pana la aproximativ 629 de milioane de lei, ca urmare a cresterii vanzarilor de planuri financiare pentru protectie.


• Prima bruta medie pentru contractele incheiate de NN Asigurari de Viata in 2015 s-a cifrat la 1.744 de lei, in crestere cu 2,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce suma medie asigurata a avut un avans de 13,2% fata de 2014, pana la 56.311 lei.


• NN Asigurari de Viata a platit asiguratilor un volum al indemnizatiilor pentru evenimente asigurate de 32 de milioane de lei in 2015, cu 16% mai mult comparativ cu anul precedent.


• Pentru politele ajunse la finalul perioadei contractuale, NN a platit clientilor peste 106 milioane de lei, cu aproape 8% mai mult decat in 2014.


• Numarul contractelor rascumparate sau reziliate s-a diminuat cu aproximativ 13%, o evolutie similara fiind inregistrata si in ceea ce priveste valoarea platita pentru acestea, care s-a redus cu aproape 14% in 2015, pana la 175,5 milioane de lei.
• Marja de solvabilitate a NN Asigurari de Viata a fost de 1,27 la finalul anului 2015, in timp ce coeficientul de lichiditate a fost de 4,8.


Pe segmentul pensiilor facultative:


• NN Asigurari de Viata a inregistrat o crestere de 22,1% a activelor nete administrate in 2015 in beneficiul clientilor, pana la un volum de 618,6 milioane de lei cumulat de fondurile NN Activ si NN Optim, reprezentand 49,4% din totalul activelor administrate la nivelul pietei pensiilor facultative.


• Numarul de participanti la cele doua fonduri facultative din administrarea NN Asigurari de Viata s-a ridicat la 164.082 in 2015, cu 11,8% mai mult decat in anul precedent, compania avand o cota de 42,9% din piata in functie de participanti, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Peste 48% dintre angajatii care au decis sa inceapa sa economiseasca suplimentar pentru pensie in 2015 au optat pentru unul dintre cele doua fonduri de pensii facultative administrate de NN Asigurari de Viata.


• Participantii care au ales fondul de pensii facultative cu grad de risc dinamic (Activ) au platit o contributie medie lunara de 130 de lei in 2015, cu 27,1% mai mult fata de nivelul de 102,3 lei din perioada similara a anului trecut. Participantii la fondul de pensii facultative cu grad de risc echilibrat (Optim) au economisit, in medie, 124,5 lei pe luna anul trecut fata de 113,2 lei pe luna in 2014.


• De la infiintare, in 2007, si pana la finalul anului 2015, fondul cu grad de risc dinamic NN Activ a obtinut o performanta anualizata de 8,03%, iar fondul cu grad de risc echilibrat NN Optim a avut o performanta anualizata de 8,63%, fata de o medie anualizata a tuturor fondurilor din piata de 7,49%. (Sursa: calcule NN/APAPR pe baza statisticilor ASF).

 

 

Profitul brut al NN Asigurari de Viata s-a cifrat la 22,8 milioane de lei in 2015. Rezultatul include cheltuiala exceptionala realizata in procesul de rebranding al companiei in NN demarat la inceputul anului 2015, de 17,1 milioane de lei, precum si investitiile in dezvoltarea operatiunilor de business pe plan local. Astfel, profitul din activitatea curenta, fara a lua in calcul aceste cheltuieli exceptionale, a inregistrat o crestere de 28% in 2015 pana la 39,9 milioane de lei.

 

“Pensiile private obligatorii au inregistrat cresteri de peste 25% in 2015 atat din punctul de vedere al activelor administrate in beneficiul participantilor, cat si al contributiilor, un semnal pozitiv pentru urmatorii ani, sustinut si de initiativele dedicate din industrie si de tendintele de crestere a interesului romanilor fata de nivelul lor de trai la varsta pensionarii.

 

Pentru evolutia sustenabila viitoare a acestei industrii, mizam pe cresterea contributiilor in urmatorii ani concomitent cu dezvoltarea pietei de capital, precum si pe aparitia tot mai multor initiative pentru dezvoltarea unei culturi de economisire pentru pensie in Romania, care sa ajute participantii sa-si asigure un trai mai bun la batranete.

 

Noi, la NN Pensii, am continuat sa informam permanent participantii despre necesitatea planificarii financiare pentru viitor si sa investim economiile lor pentru pensie in mod responsabil si eficient, contribuind prin performantele obtinute, peste media pietei, la cresterea increderii lor in sistemul privat de pensii”, a declarat Raluca Tintoiu, director general NN Pensii.

 

Pe segmentul pensiilor private obligatorii:


• NN Pensii avea in administrare active nete in valoare de 9,1 miliarde de lei la finalul anului trecut, in crestere cu 27,9% fata de nivelul inregistrat in 2014, reprezentand o cota de piata in functie de active de 37%, conform datelor ASF.


• Numarul participantilor la fondul administrat privat de NN Pensii s-a cifrat la 1,8 milioane la finalul anului 2015, cu 2,5% mai mult decat in anul anterior, reprezentand 28,7% din numarul total de participanti din piata pensiilor private obligatorii.


• Participantii NN Pensii au avut o contributie medie bruta de 127,5 lei in 2015, cu 25,7% mai mult fata de nivelul de 101,4 lei de la finalul anului trecut.


• Compania administreaza prudent activele participantilor, cu obiectivul maximizarii performantelor, in linie cu tendintele de investitii la nivel de piata, portofoliul investitional al NN fiind compus la finalul anului 2015 din titluri de stat (65,2%), actiuni listate (18,8%), precum si conturi bancare, fonduri mutuale si obligatiuni corporative, municipale si supranationale (in total 16%), potrivit datelor ASF.


• Fondul de pensii administrat privat de NN a realizat de la lansare, in mai 2008, si pana la finalul anului 2015 o performanta anualizata de 10,59%, media anualizata a tuturor fondurilor din piata fiind de 10,08% (Sursa: calcule NN/APAPR, pe baza statisticilor ASF).
 

Autori

foto
NN ASIGURARI DE VIATA SA