loader

Revolutia fiscala BEPS

Schimbari majore vor avea loc in fiscalitatea internationala, companiile trebuie sa analizeze impactul inca de pe acum.

Majoritatea masurilor propuse la nivelul OECD sau al Uniunii Europene privind BEPS („base erosion profit shifting”- “erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor”) ar urma sa fie integrate in urmatorii 1 – 3 ani de catre tarile membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, si de catre celelalte tari participante la discutiile gazduite de OECD, a spus Dan Badin, Partener coordonator servicii fiscale si juridice Deloitte Romania, in cadrul conferintei Deloitte “rEvolutia fiscala BEPS”, ce a avut loc marti, 16 iunie 2015.

 

“Totusi, ritmul de reglementare precum si gradul de adoptare al masurilor va depinde de decizia fiecarei tari in parte”, a spus Badin.

 

Potrivit lui Badin, masurile si recomandarile Planului de Actiune BEPS se vor traduce in modificari ale legislatiilor nationale, a Conventiei Model OECD de evitare a dublei impuneri si a conventiilor bilaterale incheiate intre state, precum si ale Ghidului OECD privind preturile de transfer.

 

“Initiativa OECD isi mai propune dezvoltarea unui instrument multilateral, complet inovator in domeniul fiscalitatii, la care si Romania este interesata sa participe in vederea implementarii noilor masuri si recomandari propuse”, a adaugat Badin.

 

La randul sau, Monica Todose, Director la Directia Preturi de Transfer si Solutii Fiscale in cadrul ANAF, a spus ca autoritatile fiscale din Romania sunt interesate de abordarea OECD asupra fenomenului BEPS si urmaresc cu atentie pozitia UE cu privire la masurile propuse de planul de actiuni impotriva BEPS.

 

”Inainte de implementarea oricaror masuri propuse de planul de actiune OECD impotriva BEPS, Romania asteapta sa vada cum se pozitioneaza UE pentru a nu avea o abordare unilaterala, ci in acord cu abordarea Statelor Membre asupra recomandarilor emise”, a spus Todose.

 

Una dintre masurile importante propuse de Planul de Actiune al OECD impotriva BEPS care se preconizeaza a fi aplicata si in Romania se refera la documentatia preturilor de transfer pe care contribuabilii vor fi nevoiti sa o pregateasca.

 

“Astfel, pe langa documentatia deja existenta, noile recomandari ale OECD presupun raportarea suplimentara a unor informatii precum alocarea veniturilor la nivelul entitatilor grupului, a activitatilor economice si a impozitelor platite in fiecare jurisdictie in care grupul activeaza (country by country reporting - CbC)”, a declarat Ciprian Gavriliu, Director servicii fiscale in departamentul Preturi de transfer Deloitte Romania.

 

Totodata, ca urmare a implementarii acestei actiuni OECD la nivel international, autoritatile fiscale din Romania vor beneficia de informatiile colectate de la autoritatile din celelalte state, care vor fi folosite in analizele de risc efectuate de inspectorii romani in vederea stabilirii contribuabililor care vor face subiectul inspectiilor fiscale.

 

„Prin Planul de Actiune al OECD privind BEPS, autoritatilor fiscale le este furnizat un intreg ghid cu privire la aspectele pe care ar trebui sa le urmareasca in timpul unui control fiscal”, a declarat Iwona Georgijew, Coordonator al Practicii privind Preturile de Transfer Deloitte Central Europe si membru al Forumului de Preturi de Transfer al UE.

 

Reprezentantii Deloitte au afirmat ca noile reguli privind transparenta fiscala si schimbul de informatii vor avea impact chiar si asupra acelor companii care isi platesc echitabil impozitele in diverse jurisdictii, care nu aplica structuri fiscale agresive si nu au intentia de a-si transfera profiturile in jurisdictii cu impozitare redusa.

 

„In urma noilor reguli introduse, cu siguranta ca numarul de controale fiscale pe tema preturilor de transfer va creste pe plan global”, a mai spus Georgijew.

 

La randul sau, Daniel Petre, Director servicii fiscale in departamentul Impozite directe Deloitte Romania a spus ca „noile reguli implementate in urma Planului de actiuni BEPS pot conduce la restructurari ale activitatilor desfasurate de companiile multinationale, inclusiv in Romania”.

 

Ana Petrescu, Manager in departamentul de Impozite directe Deloitte Romania a adaugat: „Cel mai probabil, companiile vor aplica noi reguli de deductibilitate privind costurile de finantare, luand in considerare pozitia grupului si alocarea cheltuielilor cu dobanzile in cadrul grupului, in functie de activitatea economica a fiecarei companii in parte”.

 

Albert Baker, Coordonator Global al Grupului de Politici Fiscale Deloitte si participant activ la discutiile din cadrul OECD referitoare la proiectul BEPS, recomanda companiilor din Romania sa reactioneze din timp la masurile propuse de BEPS si sa profite de perioada de tranzitie pentru a identifica cea mai buna modalitate de raspuns la modificarile legislative propuse.

 

Conferinta “rEvolutia fiscala BEPS” a fost sustinuta de catre specialistii Deloitte Romania impreuna cu expertii Deloitte in domeniul fiscalitatii internationale din Canada si Polonia alaturi de reprezentantul ANAF. Agenda evenimentului a inclus teme precum transparenta fiscala si schimbul de informatii, noi reguli de documentare a preturilor de transfer, limitarea deducerii costurilor cu finantarea, noi reguli fiscale privind sediile permanente.

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL