loader
Raport PwC: Romania a urcat pe locul 28 intr-un top al atractivitatii pentru companiile private, avand scoruri bune pentru mediul macroeconomic si cadrul de reglementare

Raport PwC: Romania a urcat pe locul 28 intr-un top al atractivitatii pentru companiile private, avand scoruri bune pentru mediul macroeconomic si cadrul de reglementare

Scoruri mai slabe se inregistreaza la mediul de afaceri si infrastructura

Romania a urcat pe locul 28 intr-un clasament al celor mai atractive 33 state din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) pentru companiile private, dupa ce se situase pe locul 32 la editia anterioara, conform analizei PwC EMEA Entrepreneurial & Private Business Heatmap.

Clasamentul este realizat pe baza scorurilor obtinute in functie de 64 de indicatori la noua categorii, respectiv macroeconomie, mediu de afaceri, cadrul fiscal si de reglementare, sustenabilitate si clima, responsabilitate sociala si guvernanta, sanatate publica, educatie/competente/talente, tehnologie si infrastructura si ecosistemul de start-up-uri.

Cei mai importanti factori care contribuie la atractivitatea pentru investitii noi ale companiilor private sunt un mediu de afaceri puternic, un ecosistem vibrant de start-up-uri care atrag capital, o infrastructura de calitate (IT, internet, birouri) si o oferta de forta de munca bine calificata. Tarile care dispun de aceste atribute cheie raman pe radarul investitorilor privati, indiferent de provocarile economice sau sociale pe termen scurt. Romania a progresat usor la scorul general fata de editia anterioara, performand cel mai bine la indicatorii mediul fiscal si de reglementare si macroeconomie, insa, dupa cum arata analiza, acestia au un grad relativ scazut de influenta asupra modului in care companiile evalueaza si aleg o tara ca destinatie pentru a-si dezvolta activitatea. Dealtfel, pentru ca analiza a avut loc la finalul anului trecut, indicatorul fiscalitate nu reflecta influenta modificarilor majore aplicate din 2024 care, cel mai probabil, se va vedea la urmatoarea editie”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Potrivit EMEA EPB Heatmap 2023, Romania ocupa locul 7 la capitolul macroeconomie si, respectiv, 8 la cadru fiscal si de reglementare, intre cele 33 de tari analizate. La restul categoriilor, Romania se situeaza la finalul clasamentului, astfel: tehnologie si infrastructura - locul 18, responsabilitate sociala si guvernanta - locul 20, sustenabilitate si clima - pozitia 21, educatie/competente si talente - locul 22, mediul de afaceri - locul 24, ecosistemul de start-up-uri 24 si sanatate publica - locul 33, ultimul loc.

Aceste pozitii plaseaza Romania in a patra categorie a analizei, a statelor emergente, dupa Grecia si inaintea Bulgariei, Slovaciei, Croatiei.

In prima categorie, a statelor lider din punct de vedere al atractivitatii se afla in ordine Elvetia, Suedia, Germania, Olanda, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Finlanda, Irlanda, Spania si Franta, iar in a doua, a statelor avansate, sunt Luxemburg, Austria, Belgia, Portugalia, Italia si Estonia. 

In a treia categorie a analizei, a statelor in curs de dezvoltare se regasesc Polonia, Lituania, Cipru, Malta, Cehia, Ungaria, Letonia si Slovenia.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 364.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2024 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL