loader
Piata romaneasca de capital isi intareste pozitia in regiune; valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut cu peste 30%, la 9 luni

Piata romaneasca de capital isi intareste pozitia in regiune; valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut cu peste 30%, la 9 luni

Porivit AGERPRES, piata romaneasca de capital isi intareste pozitia pe podium in regiune, dupa ce valoarea tranzactiilor cu actiuni a urcat cu peste 30 de procente in primele noua luni din acest an, totalizand 1,8 miliarde de euro

De asemenea, in perioada mentionata, valoarea IPO-urilor si a obligatiunilor corporative listate la BVB a depasit 1 miliard de euro, iar valoarea companiilor listate la BVB a crescut cu 14,2% pana la 35,4 miliarde de euro dupa primele noua luni ale acestui an.


"Investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au fost mai activi in acest an, iar activitatea lor a facut ca valoarea tranzactiilor cu actiuni sa depaseasca 1,8 miliarde de euro la finalul lunii septembrie din 2017. Este vorba de o majorare cu aproape o treime comparativ cu primele trei trimestre ale anului precedent, cand acelasi indicator arata un nivel de 1,4 miliarde de euro", se arata in document.


Totodata, potrivit sursei citate, Romania a fost una dintre vedetele pietelor de capital in functie de valoarea ofertelor publice initiale care au avut loc in Europa in primele noua luni.


"Bursa de Valori din Varsovia a ocupat prima pozitie atat in functie de numarul IPO-urilor, cat si in functie de valoarea acestora, fiind urmata de Bursa de Valori Bucuresti cu doua IPO-uri — DIGI Communications si AAGES — care au avut o valoare cumulata de 208 milioane euro. Piata de capital romaneasca a fost si mai atractiva pentru emisiunile de obligatiuni corporative, care au totalizat aproape 822 milioane de euro. Astfel, dupa primele noua luni, valoarea IPO-urilor si a obligatiunilor corporative listate la BVB a depasit 1 miliard de euro", se arata in comunicat.


In ceea ce priveste capitalizarea bursiera, valoarea companiilor listate la BVB a crescut semnificativ, de la 31 de miliarde de euro la finalul primelor trei trimestre din 2016 pana la 35,4 miliarde de euro dupa primele noua luni ale acestui an, in urcare cu 14,2%.


"In functie de aceste trei dimensiuni: ritmul de crestere a valorii tranzactiilor cu actiuni, valoarea IPO-urilor si cresterea capitalizarii bursiere, piata de capital din Romania isi intareste pozitia pe podium in regiune si urmeaza Polonia, singura tara din regiune reclasificata recent la statutul de Piata Dezvoltata", releva documentul BVB.

 


AGERPRES/(AS — autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi)

 

https://www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES