loader
Piata investitiilor imobiliare: Volumul total al investitiilor imobiliare inregistrate in 2018 se ridica la 940 milioane euro, iar investitorii romani au fost implicati in circa 25% dintre tranzactii

Piata investitiilor imobiliare: Volumul total al investitiilor imobiliare inregistrate in 2018 se ridica la 940 milioane euro, iar investitorii romani au fost implicati in circa 25% dintre tranzactii

Segmentul spatiilor de birouri a atras, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai mare volum tranzactional: 55% din totalul acordurilor incheiate in 2018

CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, a anuntat concluziile referitoare la evolutia pietei locale de investitii imobiliare, pe segmentele spatiilor de birouri, comerciale si industriale.

Volumul tranzactiilor incheiate in 2018 se situeaza la 940 milioane euro, un nivel similar cu cel inregistrat in 2017, dar cu 30% mai ridicat fata de valoarea raportata in 2016. Pentru al patrulea an la rand, sectorul spatiilor de birouri a atras cel mai mare numar de tranzactii, cu 55% din totalul acordurilor incheiate in 2018.

Clasamentul este completat, la distanta considerabila, de spatiile comerciale care au cumulat 33% din tranzactii, de segmentul spatiilor industriale, cu 7% si de hoteluri si alte tranzactii, care au insumat restul de 5%.

Piata imobiliara bucuresteana a avut cea mai intensa activitate si in 2018, cu 77% din totalul investitiilor inregistrate la nivel urban national. Investitorii autohtoni au fost cei mai activi, implicandu-se in aproape 25% din totalul tranzactiilor, urmati de fondurile sud-africane, care au avut o pondere de 18% si de investitorii portughezi, cu 13%.

Potrivit CBRE, cele mai mari tranzactii din 2018 au avut loc in a doua jumatate a anului, pe segmentele spatiilor de birouri si spatiilor comerciale. Cea mai mare tranzactie a fost vanzarea proiectului de birouri The Bridge (I si II), care a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners catre Dedeman, in urma unui acord in valoare de 150 milioane euro.

A doua tranzactie, ca valoare, a vizat schimbarea structurii actionariatului ParkLake Shopping Center si s-a ridicat la 120 milioane euro. Astfel, Sonae Sierra a devenit unic actionar al centrului comercial, prin achizitia participatiei de 50% detinute de Caelum Development. Topul celor mai valoroase tranzactii din 2018 este completat de alte cinci acorduri:

  • Vanzarea complexului de cladiri de birouri Oregon Park (I si II), dezvoltat de Portland Trust, catre Lion’s Head Investment, pentru 110 milioane euro;
  • Vanzarea Militari Shopping Center, centrul comercial din Vestul Bucurestiului, catre fondul de investitii sud-african, Mas Real Estate, cu 95 milioane euro;
  • Vanzarea proiectului de birouri The Landmark, catre fondurile de investitii Revetas Capital si Cerberus Capital Management, pentru 65 milioane euro;
  • Vanzarea primei cladiri din complexul de birouri Campus 6, proiect al dezvoltatorului suedez Skanska, catre compania austriaca CA Immo, cu 53 milioane euro;
  • Vanzarea cladirii de birouri Crystal Tower, catre compania ceha de investitii, PPF Real Estate, pentru 43 milioane euro.

In 2018, volumul tranzactional total s-a mentinut aproape la acelasi nivel din 2017 si a atins 940 milioane euro, iar valoarea medie a tranzactiilor a scazut cu 5% fata de anul precedent, pana la 29 milioane euro. Birourile din capitala au suscitat cel mai mare interes, cu 97% din totalul tranzactiilor inregistrate pe acest segment. In cazul spatiilor comerciale, 69% dintre acorduri au vizat proiecte din Bucuresti, iar restul s-au desfasurat in alte orase din Romania.

Randamentul prime (randamentul inregistrat de proiectele de clasa A, din zonele cel mai bine cotate) este in scadere pentru toate sectoarele analizate: industrial, birouri si retail. Evolutia randamentului prime pe plan local se aliniaza trendului manifestat in Europa Centrala si de Est, ceea ce este un semn ca piata este activa, cu un nivel bun al investitiilor si tranzactiilor.

Decalajul dintre Romania si alte tari din regiune, ca Ungaria si Slovacia, s-a diminuat, insa exista loc pentru noi scaderi ale acestui randament in toate sectoarele pietei imobiliare autohtone. Astfel, cel mai mic randament prime a fost inregistrat de sectorul spatiilor comerciale, cu 6,5%, urmat de segmentul spatiilor de birouri, cu 7% si de spatiile industriale, cu 7,75%.

Piata investitiilor imobiliare a avut un an bun, cu o dinamizare resimtita in cel de-al doilea semestru. Un semnal clar al maturizarii pietei romanesti este interesul crescut manifestat de noii investitori. Astfel, marimea si potentialul industriei imobiliare autohtone a atras jucatori importanti, aflati la prima interactiune cu piata locala, cum sunt Hagag Development, MAS Real Estate, ForeVest Capital Partners sau Lion’s Head, care au achizitionat in principal proiecte de cladiri de birouri si de retail. In 2019 ne asteptam ca activitatea investitionala sa aiba un ritm similar cu cel din 2018, datorita unor acorduri importante care sunt momentan in diferite faze de negociere. Estimam ca randamentele prime vor continua sa scada usor, in special pe piata spatiilor de birouri”, a declarat Razvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.

Imagini

Autori

foto
CBRE REAL ESTATE CONSULTANCY SRL