loader
Orange va renunta gradual la tehnologia 3G, din iunie 2024, si se va concentra pe transferul clientilor spre retele mai rapide si mai eficiente

Orange va renunta gradual la tehnologia 3G, din iunie 2024, si se va concentra pe transferul clientilor spre retele mai rapide si mai eficiente

Orange urmareste sa ofere tuturor clientilor sai o experienta de conectivitate mai buna, iar spectrul si resursele utilizate anterior de 3G vor fi redirectionate catre retelele 4G si 5G

Orange Romania anunta inchiderea graduala a retelei 3G, incepand cu iunie 2024, masura ce va permite companiei sa-si concentreze eforturile pentru dezvoltarea retelelor 4G/5G, dar si a altor tehnologii emergente, care vor asigura nevoile de comunicare si acces la internet pentru anii urmatori. Prin acest demers, Orange urmareste sa ofere tuturor clientilor sai o experienta de conectivitate mai buna, iar spectrul si resursele utilizate anterior de 3G vor fi redirectionate catre retelele 4G/LTE (inclusiv tehnologiile Low Power LTE-M, NB-IoT) si 5G, semnificativ mai rapide si mai eficiente energetic decat tehnologia pe care o inlocuiesc.

Lansata acum mai bine de 20 de ani, utilizarea retelei 3G a scazut semnificativ, majoritatea clientilor alegand beneficiile retelei 4G/LTE sau performanta si viteza oferite de 5G. In prezent traficul de date in reteaua 3G reprezinta sub 3% din totalul realizat in reteaua Orange, insa consumul de energie generat de 3G este de aproximativ 11% din totalul intregii retele.

Alaturi de clienti intr-o experienta digitala mai buna

Tranzitia de la 3G la noile retele se va face gradual incepand cu luna iunie 2024 si se va incheia la finalul lui 2025. In aceasta perioada, clientii Orange care folosesc serviciile 3G vor fi informati si contactati telefonic, prin email sau SMS de catre echipele de suport Orange sau de catre reprezentantul Orange dedicat. Cei care in prezent folosesc un dispozitiv 2G/3G vor putea folosi in continuare serviciile de voce si SMS prin reteaua 2G, insa pentru a putea folosi serviciul de internet acestia vor trebui sa inlocuiasca dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.

De aceea, actiunile companiei in acest interval se vor concentra pe informarea clientilor si gasirea de solutii adaptate nevoilor lor, in special pentru cei care folosesc dispozitive mai vechi, astfel incat cu totii sa ramana conectati la serviciile Orange pe care le folosesc, dar si pentru a avea suficient timp pentru a se adapta acestor schimbari si a descoperi beneficiile retelelor 4G/5G.

Clientii care inca folosesc reteaua 3G si nu beneficiaza de avantajele utilizarii noilor tehnologii 4G/5G pot, de asemenea, merge in magazinele Orange din toata tara pentru verificarea si inlocuirea cartelei SIM cu una compatibila 4G daca este cazul, dar si pentru a beneficia de o gama variata de telefoane compatibile 4G/5G, cu preturi speciale si reduceri la reinnoirea abonamentului.

In cazul clientilor Orange care deja folosesc retelele 4G/5G precum si serviciul Apel 4G (VoLTE), inchiderea retelei 3G nu va avea niciun impact asupra functionarii serviciilor lor.

Solutii specifice pentru clientii business

Orange Business va lucra indeaproape cu clientii sai pentru a identifica, din gama de tehnologii actuale si emergente, cea mai buna solutie de conectivitate pentru voce mobila, M2M & IoT, in functie de nevoile specifice.

Pentru clientii de business, solutiile de conectivitate M2M/IoT care folosesc reteaua 3G se vor putea conecta la una din retelele 4G sau 5G atat timp cat echipamentul folosit permite acest lucru, in caz contrar acestea vor folosi reteaua 2G.

De peste 26 de ani obiectivul nostru a ramas acelasi - sa oferim clientilor nostri cea mai buna experienta de conectivitate si acces facil la cele mai noi tehnologii. Ghidati de aceleasi principii, resursele si investitiile noastre se vor concentra pe imbunatatirea si dezvoltarea retelelor 4G si 5G, capabile sa raspunda mult mai bine nevoilor actuale si viitoare de conectivitate. Renuntarea la aceasta tehnologie ne va permite sa diminuam amprenta de carbon asociata retelei noastre, iar cu fiecare conexiune 3G pe care o inchidem, deschidem calea catre o lume mai rapida, mai interconectata si mai sustenabila.” a spus Ladislav Petenyi, Chief Technology & Information Officer, Orange Romania.

Inchiderea retelelor 3G este un proces ce se intampla deja la nivel international, prin care operatorii de telecomunicatii urmaresc sa raspunda mai bine nevoilor actuale de conectivitate, migrand in acelasi timp catre tehnologii mai eficiente si cu un impact mai mic asupra mediului inconjurator.

Informatii complete despre procesul de inchidere al retelelor 3G sunt disponibile pe: orange.ro/tehnologii/3g/

Autori

foto
ORANGE ROMANIA SA