loader
Noul sezon a debutat in forta pe piata muncii: cu 26% mai multe joburi noi in septembrie 2021 versus septembrie 2020 si cu 19% in plus fata de 2019

Noul sezon a debutat in forta pe piata muncii: cu 26% mai multe joburi noi in septembrie 2021 versus septembrie 2020 si cu 19% in plus fata de 2019

Cele peste 38.000 de joburi noi au atras peste 1.100.000 de aplicari

38.000 de noi locuri de munca au fost create pe piata muncii in luna septembrie a acestui an, numarul fiind in crestere cu 26% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara. Vorbim de o crestere inclusiv fata de 2019, cu 19 procente, an in care, asa cum stim, piata muncii trecea printr-un adevarat boom.

Cele mai multe locuri de munca disponibile in septembrie 2021 au fost publicate de angajatorii din Capitala (peste 16.000). Urmatoarele clasate, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov, au depasit din nou Bucurestiul la oferta cumulata de joburi, cu peste 17.000 de noi locuri de munca disponibile in acelasi interval de timp. Totodata, domeniile pentru care s-au cautat cei mai multi angajati au fost Retail, Transport/Logistica, Prestari servicii, Industria alimentara si IT/Telecom, fiecare dintre acestea avand deschise peste 4.000 de pozitii noi in luna septembrie.

Lunile de toamna, in general, sunt perioade in care piata muncii isi da un restart dupa concediile de vara si in care sunt lansate tot mai multe proiecte care necesita intregirea echipelor. In 2021, pe intreg parcursul anului au fost inregistrate recorduri in ceea ce priveste numarul de noi locuri de munca aparute si chiar si vara a fost una atipica, cu o oferta de joburi iesita din tipare. Cu atat mai mult, tinand cont de toate aceste recorduri, ne bucuram sa vedem ca trendul se mentine crescator si ca si acest sezon a debutat in forta”, spune Roxana Draghici, Head of Sales eJobs Romania.

In ceea ce priveste cei mai cautati candidati de pe piata muncii, acestia sunt, in continuare, absolventii cu studii superioare. Pentru acestia, luna trecuta au fost create aproape 29.000 de locuri de munca. In plus, din totalul locurilor de munca aparute in septembrie, 5,8% au fost remote, in crestere fata de septembrie 2019, cand acestea reprezentau doar 1,3% din intreaga oferta de angajare si chiar si fata de 2020, cand totalizau 4,2% din numarul total de joburi.

Si interesul candidatilor pentru gasirea unui nou loc de munca ramane ridicat la inceput de sezon, joburile postate de catre angajatori atragand, in total, peste 1.100.000 de aplicari din partea acestora. Observam, de asemenea, un interes ridicat pentru joburile remote si din partea candidatilor, 12,8% dintre aplicari fiind pentru astfel de locuri de munca, in crestere fata de septembrie 2019 (cand totalizau doar 1,3% din aplicari) si chiar fata de 2020 (cand atrageau 9,6% din candidaturi).

Pe de alta parte, interesul candidatilor pentru joburile in afara ramane scazut (doar 1,2% din totalul de aplicari). Si interesul pentru locurile de munca in sistem de freelancing ramane la un minim istoric in luna septembrie, atragand sub 1% dintre aplicari. Peste 900.000 din totalul de aplicari inregistrate de eJobs Romania au fost pentru locurile de munca full-time.

„Avem semnale pozitive din piata muncii in ceea ce priveste mentinerea unui trend ascendent de angajari. In urmatoarele luni e posibil sa simtim o usoara domolire a ritmului de crestere si totul e strans legat de cum va evolua situatia sanitara si ce restrictii noi se vor impune. Cu toate acestea, o mare parte dintre angajatori sunt deja pregatiti pentru munca de la distanta si vor continua sa recruteze. Astfel, indiferent de context, atat companiile, cat si candidatii se vor adapta la noile conditii de lucru”, spune Roxana Draghici.

In acest moment, aproape 35.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele peste 4 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL