loader
Mariana Gheorghe a renuntat la mandatul de CEO al OMV Petrom

Mariana Gheorghe a renuntat la mandatul de CEO al OMV Petrom

Christina Verchere va prelua pozitia

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o marti pe Christina Verchere in functia de presedinte al Directoratului si director general executiv (CEO) al companiei, aceasta urmand sa preia atributiile cel mai tarziu incepand cu data de 21 mai 2018, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

"In sedinta de astazi, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o pe Christina Verchere in functia de Presedinte al Directoratului si Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom SA. In conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost facuta pentru perioada ramasa din mandatul Marianei Gheorghe, pana in data de 16 aprilie 2019. Christina Verchere a acceptat numirea si va prelua pozitia, in functie de disponibilitate, cel mai tarziu incepand cu 21 mai 2018. A. In conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost facuta pentru perioada ramasa din mandatul Marianei Gheorghe, pana in data de 16 aprilie 2019. Christina Verchere a acceptat numirea si va prelua pozitia, in functie de disponibilitate, cel mai tarziu incepand cu 21 mai 2018", se mentioneaza in comunicat.

Inainte de sedinta Consiliului de Supraveghere de marti, Mariana Gheorghe a renuntat la mandatul de presedinte al Directoratului si CEO al OMV Petrom SA. Renuntarea va deveni efectiva la momentul in care succesoarea va prelua functia, cel mai tarziu pe 20 mai 2018.

"Dupa 12 ani extrem de intensi petrecuti la OMV Petrom, consider ca este momentul sa renunt la aceasta functie si ca Christina Verchere si o noua generatie de lideri sa continue constructia unei companii puternice. Sunt onorata ca am fost implicata in transformarea OMV Petrom si in dezvoltarea potentialului sau de crestere", a declarat Mariana Gheorghe, care se afla la conducerea companiei din iunie 2006.

In urmatoarele luni, Christina Verchere si Mariana Gheorghe vor lucra indeaproape pentru o tranzitie lina si pentru atingerea obiectivelor companiei si a potentialului de crestere al acesteia, precizeaza reprezentantii OMV Petrom.

"Christina Verchere este un lider de exceptie in domeniul de titei si gaze, cu o remarcabila intelegere a industriei. Suntem incantati ca se va alatura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. Selectarea Christinei Verchere a avut loc dupa o evaluare complexa si detaliata a candidatilor externi si interni, condusa de Consiliul de Supraveghere. In ultimul deceniu, OMV Petrom a devenit o companie internationala competitiva si foarte profitabila sub conducerea Marianei Gheorghe. Ne exprimam recunostinta pentru performanta solida si leadership-ul Marianei Gheorghe, pe care aceasta le-a dovedit fata de OMV Petrom in ultimii 12 ani", a declarat Rainer Seele, presedinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

La randul sau, Christina Verchere a subliniat ca "OMV Petrom este o companie remarcabila, cu un potential imens, cu expertiza extinsa si angajati de prima clasa. Sunt incantata sa-mi asum aceasta responsabilitate si entuziasmata in ceea ce priveste mutarea la Bucuresti".

Christina Verchere si-a inceput cariera in 1993, dupa finalizarea studiilor in Economie la Universitatea Aberdeen, Scotia, si a lucrat peste 20 de ani intr-una dintre cele mai mari companii de petrol si gaze, unde a detinut numeroase pozitii de conducere, in Marea Britanie, SUA si Canada. Incepand din 2014, a ocupat functia de Presedinte regional pentru Asia Pacific, in Jakarta, Indonesia, la British Petroleum.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 787 benzinarii, la sfarsitul lunii septembrie 2017, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de peste 24,5 miliarde de euro sub forma de taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005- septembrie 2017.

 

Sursa: AGERPRES

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES