loader
Managementul riscurilor in domeniul preturilor de transfer in contextul controalelor fiscale

Managementul riscurilor in domeniul preturilor de transfer in contextul controalelor fiscale

Managementul riscurilor in domeniul preturilor de transfer a devenit un aspect critic pentru contribuabilii romani in contextul controalelor desfasurate de autoritatile fiscale in acest domeniu.

Astfel, o abordare strategica in monitorizarea si diminuarea eventualelor controverse in materie, de exemplu, prin incheierea unui Acord de Pret in Avans cu autoritatile fiscale, este esentiala.

In ultimii ani, numarul controalelor efectuate de autoritatile fiscale din Romania in domeniul preturilor de transfer a crescut semnificativ. Contribuabilii romani se confrunta cu examinari intense ale tranzactiilor desfasurate cu societati din grup si remuneratiei aplicate in cadrul acestor aranjamente, in vederea determinarii de catre autoritatile fiscale a conformitatii acestor tranzactii cu principiul valorii de piata. In cadrul unui control in domeniul preturilor de transfer, contribuabilii romani trebuie sa furnizeze informatii cuprinzatoare privind tranzactiile intra-grup, precum si analize specifice si justificari ale preturilor aplicate in cadrul acestor tranzactii.

In contextul unui interes crescut din partea autoritatilor fiscale din Romania cu privire la preturile de transfer practicate de catre companiile multinationale, precum si a diferentelor legislative in domeniul preturilor de transfer intre diverse jurisdictii, contribuabilii romani au la dispozitie un instrument prin care in mod proactiv pot asigura conformitatea cu nivelul de piata al preturilor aplicate in tranzactiile cu societati afiliate.

Contribuabilii au optiunea de a incheia un Acord de Pret in Avans (“APA”) cu autoritatile fiscale din Romania, acord ce presupune aprobarea in avans a unei metodologii de stabilire a preturilor de transfer pentru un aranjament intra-grup pe un termen initial de pana la 5 ani (cu posibile extinderi ulterioare). Validitatea APA in perioada agreata este conditionata de respectarea termenilor APA de catre contribuabil, atestata prin pregatirea unui raport anual de conformare.

Fiind un acord opozabil si obligatoriu in relatia cu autoritatile fiscale, prin obtinerea unui APA, contribuabilii pot elimina expunerea la potentiale ajustari in legatura cu preturile de transfer aplicate in tranzactiile desfasurate cu societati afiliate ce sunt acoperite de APA. In plus, acest instrument permite flexibilitate sporita in stabilirea remuneratiei aferente tranzactiilor intra-grup, cum ar fi de exemplu activitatile de productie, de distributie, furnizarea de servicii si acordurile de finantare.

Contribuabilii pot opta pentru obtinerea unui APA unilateral – incheiat cu autoritatea fiscala din Romania sau bi / multilateral – cu implicarea a doua sau mai multor autoritati fiscale. Este important de mentionat ca un acord bi / multilateral elimina riscul ca acelasi element de venit / cheltuiala sa fie taxat / dedus in doua sau mai multe jurisdictii fiscale.

Ca durata, procesul de obtinere al unui APA este in general mai redus (12 luni pentru APA unilateral / 18 luni pentru APA bi / multilateral) in comparatie cu un exercitiu de examinare a preturilor de transfer de catre autoritatile fiscale, insotit de solutionarea unui litigiu ulterior.

Totodata, avand in vedere faptul ca pentru tranzactiile acoperite de APA nu mai este necesara pregatirea unui dosar de preturi de transfer, pe termen lung, eforturile de documentare si sustinere a conformitatii preturilor de transfer cu principiului valorii de piata la nivelul contribuabilului se reduc considerabil.

Nu in ultimul rand, incheierea unui APA are avantajul de a imbunatati eficienta si eficacitatea operatiunilor unei companii prin determinarea corecta a obligatiilor fiscale ale acesteia, diminuand in acelasi timp costurile si resursele interne sau externe ce trebuie alocate examinarii pozitiei sale fiscale in cadrul unui control fiscal cu privire la preturile de transfer.

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL