loader
Legea deseurilor nepericuloase compostabile

Legea deseurilor nepericuloase compostabile

Autori: Mihai Nusca-Partner, Paul Chichernea-Tax Consultant, Sara El Habashi-Junior Tax Consultant

   

In data de 20 august 2020 in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile.

Legea impune (i) colectarea separata a deseurilor biodegradabile destinate compostarii in spatiile indicate sau (ii) predarea catre operatorii autorizati pentru colectarea acestora de la persoanele fizice si juridice care genereaza acest tip de deseuri.

Legea nr. 181/2020 stabileste conditiile utilizarii deseurilor nepericuloase pentru atingerea tintelor si obiectivelor privind reciclarea/valorificarea si reducerea eliminarii prin depozitare a biodeseurilor, stabileste categoriile de deseuri destinate compostarii, de calitate a compostului, precum si modalitatile de utilizare a compostului. Totodata, legea impune masuri de supraveghere a pietei compostului in Romania, obligatiile operatorilor economici si atributiile autoritatilor administratiei publice centrale si judetene.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, autoritatile administratiei publice locale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociatiile de dezvoltare intercomunitara ale acestora, trebuie sa implementeze sistemul de colectare separata a deseurilor biodegradabile, sa extinda colectarea separata din usa in usa a biodeseurilor in mediul urban, dublata de implementarea schemei "plateste pentru cat arunci" si sa incurajeze compostarea individuala in gospodariile din mediul rural.

Astfel, daca persoanele fizice si juridice nu respecta prevederile mentionate in Legea nr. 181/2020, acestea pot fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 400 si 800 lei.

In ceea ce priveste procedura de raportare, tipul datelor si alte informatii necesare care sunt transmise de operatorii economici implicati in activitatile de compostare vor fi stabilite in termen de maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, printr-un ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

Important de mentionat este faptul ca prezenta lege intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, insemnand data de 20 februarie 2021.

Autori