loader
Invata cum sa te protejezi in mediul online de Ziua Sigurantei pe Internet

Invata cum sa te protejezi in mediul online de Ziua Sigurantei pe Internet

In acest scop Microsoft a creat un nou joc, pentru a ajuta elevii sa invete cum sa fie in siguranta in mediul online

Noi studii Microsoft arata ca trei sferturi dintre adolescenti (75%) spun ca activitatea online le-a crescut nivelul de stres, determinandu-i sa-si piarda increderea in ceilalti si sa doarma mai putin. Prin urmare, este esential ca tinerii sa primeasca informatiile, sprijinul si resursele de care au nevoie pentru a intelege si gestiona situatii online dificile si sa inteleaga rolul pe care il au in a transforma internetul intr-un loc mai bun.

Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet, Microsoft a creat un nou joc numit Thumbs Up Bug Down (TUBD), pentru a ajuta elevii sa invete cum sa fie in siguranta in mediul online.

Aceasta activitate isi propune sa-i ajute pe tineri sa inteleaga importanta respectului online prin interactiuni mai amabile, mai empatice si mai decente. Acest ghid este conceput pentru a fi folosit de catre profesori impreuna cu jocul Microsoft TUBD. Similar vechiului joc „Snakes and Ladders”, TUBD este distractiv pentru studenti si usor de folosit pentru profesori, cu o clasa intreaga sau cu grupuri mai mici.

Tot cu ocazia acestei zile dedicate sigurantei pe internet, Microsoft lanseaza rezultatele unui nou studiu – Indexul privind Respectul Digital (DCI – Digital Civility Index) - care indica tonul interactiunilor online asa cum au fost raportate de consumatorii din 25 de tari.

Indicele Microsoft privind respectul digital este de 70%, aratand cea mai mare lipsa de bune maniere online perceputa de la demararea studiului in 2016 si fiind prima data cand DCI atinge acest nivel. Mai mult, tendintele la fel de ingrijoratoare ale suferintelor emotionale si psihologice, dar si consecintele negative determinate de expunerea la riscul online au crescut semnificativ. Studiul a analizat perceptiile adolescentilor si adultilor despre viata online si expunerea lor la 211 de riscuri online din patru categorii: reputationala, comportamentala, sexuala si personala/intruziva. Indicele functioneaza astfel: cu cat este mai scazut (pe o scara de la 0 la 100), cu atat expunerea la risc a respondentilor este mai scazuta si cu atat este mai ridicat nivelul de respect online in randul oamenilor din tara respectiva.

In ceea ce priveste anul curent, oamenii par incurajati de ceea ce ar putea aduce noul deceniu in termeni de respect online. Prin acest studiu, respondentii au fost indemnati sa spuna cum vad ei urmatorul deceniu si sa selecteze trei cuvinte pentru a descrie cel mai bine experientele online si interactiunile digitale in urmatorii 10 ani. „Respectul” a fost optiunea preferata de cei mai multi (66%), urmata de „siguranta” (57%), „libertate” (33%), „politete” (32%) si „bunatate” (26%). Doar „empatia” a mai obtinut peste 20% din voturi, iar „bunastarea”, „incluziunea”, „sanatatea”, „compasiunea” si „curiozitatea” au obtinut toate intre 11% si 15%.

 Cele mai populare raspunsuri in randul respondentilor sunt:

• Jumatate (50%) isi arata increderea in companiile de tehnologie si social media ca vor crea instrumente si implementa politici care sa incurajeze un comportament online mai respectuos si politicos si, in acelasi timp, care sa sanctioneze o conduita inadecvata.

• Jumatate (50%) prevad imbunatatirea capacitatii oamenilor de a-si proteja confidentialitatea si datele personale.

• O treime se asteapta ca mai putine femei sa fie hartuite sexual online (34%), mai putini adolescenti sa fie intimidati (33%) si discutiile politice online sa devina mai constructive (33%).

Pentru a ajuta la realizarea unora dintre previziunile pozitive pentru anii 2020 si pentru a sarbatori prima Zi a Sigurantei pe Internet din noul deceniu, Microsoft prezinta patru principii de bun-simt pentru interactiuni online mai sigure, mai sanatoase si mai respectuoase. Regulile provocarii sunt:

1. Respecta regula de aur actionand cu empatie, compasiune si bunatate in fiecare interactiune si tratandu-i cu demnitate si respect pe toti cei cu care interactionezi online.

2. Respecta diferentele, perspectivele diferite, iar cand au loc neintelegeri, implica-te cu precautie si evita injuriile si atacurile personale.

3. Gandeste inainte de a raspunde la lucrurile cu care nu esti de acord si nu posta sau trimite nimic care ar putea rani pe altcineva, dauna reputatiei cuiva sau ameninta siguranta cuiva. 

4. Apara-te si ia apararea altora sustinandu-i pe cei vizati de abuzuri online, raportand activitatile amenintatoare si pastrand dovezile de comportament inadecvat sau periculos.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL