loader
Guvernanta corporativa in antreprenoriatul romanesc

Guvernanta corporativa in antreprenoriatul romanesc

Actionari si directori executivi si-au aratat intentia de a face mai transparenta comunicarea informatiilor financiare si non-financiare.

In ultimii ani a crescut nivelul de interes pentru guvernanta corporativa. Actionari si directori executivi si-au aratat intentia de a face mai transparenta comunicarea informatiilor financiare si non-financiare. Aceasta evolutie a mediului de afaceri este reflectata si in legislatia din Uniunea Europeana.

 

In Romania subiectul guvernantei corporative a aparut pe agenda publica odata cu aderarea la UE, dar nu a avut niciodata un impact real asupra mediului de business. Crearea unor institutii dedicate, dupa modelul statelor membre, fara mecanisme potrivite de implementare, a condus la o neasimilare a acestor structuri.

 

Asa se face ca, in randul multor companii antreprenoriale mari din Romania, rolul principal este jucat fie de manager, fie de actionarii majoritari, fie si de unii si de altii. De multe ori managerul general este totodata si proprietarul sau actionarul majoritar al companiei. De unde si riscul ca, dincolo de rigorile de raportare contabila impuse de legislatie, sa stea la panda stergerea diferentei dintre proprietate si control.

 

Totusi a inceput o profesionalizare a activitatii de management, care, in unele companii antreprenoriale, incepe sa produca rezultate. Motivele profesionalizarii managementului si adoptarii guvernantei corporative sunt diverse:


• De la dorinta antreprenorului de a juca doar un rol consultativ-strategic in cadrul business-ului, la listarea la bursa
• De la scalarea rapida a afacerii si incapacitatea proprietarului de a mai putea sa gestioneze volumul de efort in crestere, la necesitatea structurarii companiei in vederea vanzarii acesteia
• De la eficientizarea activitatilor si optimizarea proceselor, la tranzitia catre o noua etapa a business-ului, care coincide cu o predare de stafeta catre un management profesionist

 

 

Deoarece mediul de afaceri trece prin transformari majore, determinate in principal de impactul avansului tehnologic si digitalizarii, la nivelul companiilor antreprenoriale se impun raspunsuri de buna guvernare pe fiecare nivel:

 

• Nivel de baza – descrierea atributiilor fiecarui rol, urmarirea unor proceduri, implementarea unor cerinte de raportare si de aprobare a tranzactiilor.
• Nivelul de proces – administrarea si documentarea proceselor relevante pentru delegarea autoritatii, aprobarea tranzactiilor si alte proceduri.
• Nivel de monitorizare – audit intern si supravegherea eficientei operationale a gestionarii riscurilor, respectarea regulamentelor interne, procedurilor si legislatiei.
• Nivel functional – managementul factorilor de risc care intra in conflict cu obiectivele companiei, monitorizarea respectarii de catre angajati a regulilor interne si externe, reglementarilor, politicilor si procedurilor.
• Nivel structural – functiuni de management si linii de raportare in cadrul structurii companiei, guvernate de reglementari si documente precum statutul companiei, legislatia secundara, descrierea rolului.
• Nivel de consiliu consultativ (Board of Advisors) – unul din instrumentele cele mai simple de accesarea a expertizei unui grup de specialisti sau oameni de afaceri cu experienta, acest mijloc ajuta foarte mult la asigurarea unui cadru de lucru profesionist si transparent in companie.

 

Etape in selectarea expertilor relevanti pentru a face parte din Board of Advisors:


1. Castigarea sprijinului din partea unui om de afaceri cu multa experienta generala de business si o retea de conexiuni care sa ajute la consolidarea echipei de experti.
2. Frecventarea/inscrierea in grupuri, asociatii, hub-uri relevante pentru industria in care activeaza compania cu scopul de a accesa competentele expertilor relevanti.
3. Cu baza astfel securizata, obiectivul urmator este sa fie cooptati in consiliul consultativ experti/oameni de afaceri/manageri foarte cunoscuti pentru expertiza si integritarea lor.


Adoptarea unor masuri de guvernanta corporativa in companiile antreprenoriale trebuie sa tina cont de nivelul de maturitate al companiei. In acest sens, administrarea unui chestionar de diagnoza si interviuri cu factorii de decizie ajuta la identificarea nivelului de maturitate al structurilor, proceselor si functiunilor din cadrul companiei. Utilizarea acestor instrumente de evaluare trebuie sa tina cont de scop, sa analizeze situatia prezenta, obiectivul de maturitate viitor al companiei si planul de actiune necesar pentru a-l atinge. Companiile din Romania au nevoie de guvernanta corporativa daca vor sa gestioneze coerent cresterea. Mai mult, prin adoptarea masurilor de guvernanta corporativa, companiile vor putea sa patrunda mai usor pe pietele externe.
 

Autori

foto
PKF FINCONTA SRL