loader
Grupul de firme Vrancart isi consolideaza pozitia pe piata reciclarii deseurilor printr-o investitie green field in valoare de 17 milioane EURO

Grupul de firme Vrancart isi consolideaza pozitia pe piata reciclarii deseurilor printr-o investitie green field in valoare de 17 milioane EURO

Vrancart este asimilat, in mod traditional, unui producator de hartie si carton, insa compania activeaza pe mai multe directii conexe, fiind chiar lider de piata in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor

Strategia de dezvoltare a Grupului de firme Vrancart continua si in 2021 prin intermediul unei investitii de tip ”green field”, in valoare totala de 17,0 mil. EUR. Pentru acest proiect, Vrancart a solicitat si obtinut un ajutor de stat de 8,3 mil. EUR. Proiectul se va derula pe o noua societate – Vrancart Recycling – si are ca scop intarirea pozitiei grupului Vrancart pe piata colectarii si reciclarii deseurilor, zona in care compania activeaza deja de peste 10 ani, fiind unul din liderii in domeniu, la nivel national.

Noua societate va ingloba linii de business ce vor aborda reciclarea unor tipuri de deseuri complementare celor reciclate in momentul de fata, precum reciclarea deseurilor de plastic si lemn, obtinerea de produse modelate din deseuri de hartie si carton, reciclarea cenusii industriale si valorificarea energetica a reziduurilor industriale.

Vrancart este asimilat, in mod traditional, unui producator de hartie si carton, insa compania activeaza pe mai multe directii conexe, fiind chiar lider de piata in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor. Noua facilitate completeaza si extinde activitatea grupului in acest domeniu in care Vrancart are deja o expertiza incontestabila. Apreciem colaborarea autoritatilor guvernamentale care, in urma analizei cererii de finantare, au decis sustinerea acestui proiect 100% romanesc. Investitia Vrancart va avea un impact major in comunitatea locala, prin crearea de locuri de munca (atat in cadrul facilitatii de productie, cat si in zona colaboratorilor si societatilor furnizoare), dar mai ales prin cresterea capacitatii de colectare si prelucrare a deseurilor in cadrul strategiei nationale de reciclare, in acord cu cerintele si normele europene”, a declarat Ionel Marian Ciucioi, Director general si Presedinte al Consiliului de Administratie Vrancart S.A.

Investitia va fi amplasata in Adjud, pe platforma industriala a Vrancart S.A. si va presupune o perioada de implementare de 2 ani, angajarea unui numar suplimentar de 164 de persoane si o cifra de afaceri anuala estimata la 8,5 mil.EUR.

Vrancart Recycling va beneficia de sinergiile din interiorul grupului care detine, pe langa capacitatile de reciclare hartie si carton,si cea mai extinsa retea de centre de colectare deseuri din Romania (20 centre de colectare in 17 orase) prin care a colectat, in 2020, peste 140.000 tone de deseuri reciclabile. De asemenea, in urma unui demers menit a coagula cat mai multe activitati ce tin de economia circulara, Vrancart Recycling va fi sustinuta si de societatea de implementare a raspunderii extinse a producatorilor pentru ambalajele puse pe piata, Ecorep Group S.A.

Despre Vrancart Group

Istoria Vrancart S.A. incepe in 1977, odata cu infiintarea combinatului de celuloza si hartie (CCH) Vrancea, insa dezvoltarea societatii si transformarea acesteia intr-un grup de firme integrat in domeniul reciclarii si productiei de hartie si carton a devenit o certitudine in ultimii 10 ani, cand liniile de business traditionale au fost reorganizate si noi arii de dezvoltare au fost abordate cu succes.

Dezvoltarea grupului de firme Vrancart a fost realizata radial, pornind de la locatia din Adjud, unde liniile de productie hartie pentru carton si igienico-sanitare au beneficiat de investitii consistente pentru modernizare, iar capacitatea de productie a liniei de carton ondulat a fost marita prin instalarea unui echipament nou, performant si dotat cu tehnologii de ultima ora.

Ulterior, strategia de dezvoltare s-a concentrat spre o mai buna acoperire a pietei de desfacere a produselor, astfel ca in 2016 a fost achizitionata fabrica de carton ondulat Vilcart Calimanesti dupa ce, in 2015, grupul achizitionase un producator de confectii din carton ondulat din Ungheni Mures. Expansiunea grupului nu a tinut cont doar de o mai buna prezenta in teritoriu, ci si de o diversificare a portofoliului de produse oferite consumatorilor, in acest sens concretizandu-se achizitia in 2017 a producatorului Rom Paper Brasov, detinator al brandului Mototol de produse igienico – sanitare.

Toate aceste facilitati de productie beneficiaza de aportul de materie prima furnizata de catre reteaua de centre de colectare deseuri proprie a grupului, retea ce numara 20 puncte de prezenta, dispuse strategic pe intreg teritoriul national.

Vrancart S.A. este listat din 2005 la Bursa de Valori Bucuresti, iar din 1999 pachetul majoritar de actiuni este detinut de catre SIF Banat Crisana. Evolutia financiara pozitiva a grupului si perspectivele de dezvoltare nu au ramas neobservate de catre investitorii de calibru astfel ca, in 2020, in actionariatul grupului a intrat si grupul de firme Dedeman, cu o participatiune de 17%.

In prezent, Grupul opereaza trei divizii:

- Colectare si reciclare deseuri: peste 140.000 tone, in 2020

- Productie de hartie pentru carton si ambalaje din carton ondulat, ocupand locul 3 in Romania in industria de profil

- Productie hartie igienico-sanitara, unde detine singura masina de productie hartie tissue din maculatura din Romania si este in curs de punere in functiune a unei noi masini de hartie tissue din celuloza (estimat final an 2021), si detine puncte de productie in: Adjud (Vrancea), Calimanesti (Jud. Valcea), Brasov (jud. Brasov) si Ungheni (jud. Mures).

Cifra de afaceri consolidata a grupului in 2020 este estimata la aproximativ 75 mil. EUR.

Autori

foto
VRANCART SA