loader
Electrica analizeaza posibilitatea participarii, impreuna cu SAPE si Hidroelectrica, la licitatia pentru filialele CEZ din Romania

Electrica analizeaza posibilitatea participarii, impreuna cu SAPE si Hidroelectrica, la licitatia pentru filialele CEZ din Romania

CEZ a anuntat inca din vara anului trecut ca vrea sa-si vanda operatiunile din Romania si din alte tari, pentru a se concentra pe activitatea din tara-mama, Cehia

Electrica analizeaza posibilitatea participarii, in consortiu cu Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE SA) si Hidroelectrica, la procedura competitiva organizata de CEZ pentru vanzarea filialelor sale din Romania, conform unui raport remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti.

"Electrica doreste sa informeze actionarii si investitorii cu privire la faptul ca este in curs de a explora posibilitatea participarii sale, in cadrul unui potential consortiu format impreuna cu Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie SA (SAPE SA) si Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica SA, la procedura competitiva organizata de CEZ a.s. pentru vanzarea filialelor sale din Romania. Electrica va informa in mod prompt actionarii si investitorii in legatura cu orice aspecte privind potentiala participare in cadrul proiectului descris mai sus, ce vor trebui raportate in conformitate cu prevederile legale aplicabile", se mentioneaza in raport.

Directorul financiar al grupului ceh de utilitati CEZ, Martin Novak, a declarat luna trecuta ca grupul isi continua strategia de vanzare a unor operatiuni pentru a iesi de pe majoritatea pietelor straine si, in continuare, intentioneaza sa finalizeze vanzarea activelor din Romania pana la sfarsitul acestui an, chiar daca declararea starii de urgenta a provocat unele intarzieri, transmitea Reuters.

Martin Novak a mai spus ca grupul CEZ va decide ce va face cu sumele rezultate in urma acestor vanzari dupa ce va primi banii. Anul trecut, compania a informat ca fondurile ar putea merge spre reducerea datoriei, investitii pe piata din Cehia sau un dividend suplimentar pentru actionari. "Acest dividend extraordinar este una dintre optiuni, dar avem multe alte optiuni", a spus Novak.

CEZ a anuntat inca din vara anului trecut ca vrea sa-si vanda operatiunile din Romania si din alte tari, pentru a se concentra pe activitatea din tara-mama, Cehia.

"Procesul de vanzare si negocierile cu ofertanti continua. Calendarul final inclusiv termenul limita pentru depunerea de oferte angajante va fi fixat in functie de evolutia situatiei din Romania", preciza grupul CEZ in raportul financiar publicat pe pagina de Internet a companiei.

CEZ a inclus in testarea de piata sapte companii romanesti (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ de banca de investitii Societe Generale.

Declararea starii de urgenta in Romania a suspendat deja fuziunile si achizitiile in sectorul energetic. "Nu cred ca este intelept pentru nicio parte sa ia in considerare tranzactii pentru ca preturile sunt distorsionate. Sunt sigur ca CEZ va putea relua procesul. Am vrut sa fim siguri ca nu vom fi luati prin surprindere", a declarat la finele lunii aprilie ministrul Economiei, Virgil Popescu, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin companiile Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivascu)

Autori

foto
ELECTRICA FURNIZARE SA
foto
SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE IN HIDROCENTRALE HIDROELECTRICA SA