loader
BASF isi consolideaza activitatea de cercetare si dezvoltare (R&D) cu un supercomputer mai performant

BASF isi consolideaza activitatea de cercetare si dezvoltare (R&D) cu un supercomputer mai performant

BASF a pus in functiune un nou supercomputer la sediul sau din Ludwigshafen, inlocuindu-l pe cel existent

  • Noul computer BASF de inalta performanta este cel mai mare supercomputer din lume destinat cercetarii chimice industriale.
  • Mai multa capacitate si putere de calcul pentru modelare complexa, experimente virtuale si simulari
  • Si proiectele din afara zonei de cercetare si dezvoltare beneficiaza de computerul de inalta performanta

BASF a pus in functiune un nou supercomputer la sediul sau din Ludwigshafen, inlocuindu-l pe cel existent. Cu o putere de calcul de 3 petaflops, noul supercomputer este considerabil mai puternic decat predecesorul sau de numai 1,75 petaflops.

"Tehnologiile digitale se numara printre cele mai importante instrumente pentru extinderea capacitatilor noastre de cercetare si dezvoltare", a declarat dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Director si Chief Technology Officer in cadrul BASF. Spre exemplu, aceasta a mentionat ca in zilele noastre este necesara o putere de calcul peste medie pentru a identifica cele mai promitatoare structuri polimerice dintre mii de posibilitati. "In ultimii cinci ani, am lucrat cu succes la nivel mondial cu supercomputerul nostru Quriosity. Acesta ne-a permis sa reducem semnificativ timpul de dezvoltare pentru molecule si compusi chimici inovatori si, astfel, sa acceleram lansarea pe piata a noilor produse", a afirmat Maas-Brunner.

"Cu toate acestea, capacitatea sa de calcul nu mai era suficienta. In plus, complexitatea proiectelor noastre de cercetare si, implicit, a cerintelor adresate supercomputerului au continuat sa creasca. Prin urmare, am decis sa investim intr-un nou computer de inalta performanta."

Noul supercomputer a fost fabricat de Hewlett Packard Enterprise (HPE) si utilizeaza procesoare AMD (CPUs). Acesta are un concept inovator de racire bazat pe racirea cu apa calda. Sistemul absoarbe caldura acolo unde este generata in supercomputer si o transporta la distanta, ceea ce reduce semnificativ energia necesara si, implicit, costurile de operare. Noul supercomputer BASF, denumit Quriosity, la fel ca predecesorul sau, este cel mai mare supercomputer din lume utilizat in cercetarea chimica industriala. Supercomputerul anterior va fi reconditionat de HPE, cu o rata de recuperare de peste 95%.

BASF se bazeaza si pe putere de calcul suplimentara in cloud atunci cand este necesara

Pe langa propriul sau supercomputer, BASF are in plan sa utilizeze si puterea de calcul disponibila in cloud. "Aceasta solutie hibrida ne ofera cea mai buna flexibilitate tehnica si operationala posibila", a declarat Maas-Brunner. "Ne permite sa gestionam solicitarile care necesita o putere de procesare exceptional de mare, precum si sa lucram la sarcini speciale pentru care propriul nostru supercomputer nu este conceput."

Supercomputerul permite abordari de cercetare fundamental noi

Ca instrument digital, supercomputerul economiseste enorm de mult timp. Calcule care ar fi durat aproximativ un an in trecut pot fi realizate de un supercomputer in doar cateva zile. Acest lucru a redus timpul de dezvoltare a produselor: "Am reusit sa identificam si sa utilizam conexiuni ascunse anterior pentru a stimula abordari de cercetare complet noi", a declarat Maas-Brunner. "Modelarea, experimentele virtuale si simularile devin din ce in ce mai complexe si necesita o putere de calcul mai mare. Cu noul supercomputer, care este de aproximativ doua ori mai rapid, putem oferi acum cercetatorilor nostri puterea de calcul necesara."

Intreaga companie foloseste Quriosity din 2017

Supercomputerul Quriosity este folosit de BASF incepand din 2017. In acest interval, acesta a efectuat o medie de 20.000 de sarcini pe zi si este utilizat de peste 400 de angajati din intreaga lume. Spre exemplu, in domeniul produselor de ingrijire personala, simularile complexe realizate de supercomputer ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine compozitia produselor de ingrijire personala si sa prezica in mod mai precis ce ingrediente cosmetice se vor potrivi in mod optim pentru a obtine efectul dorit.

Simularile contribuie, de asemenea, la planificarea si optimizarea proceselor de reactie. De exemplu, prin simularea distributiei substantelor si a temperaturii intr-un reactor, se pot obtine informatii utile pentru imbunatatirea continua a productiei. Intr-un stadiu timpuriu al dezvoltarii produselor pentru protectia plantelor, prin utilizarea modelarii moleculare, supercomputerul poate identifica rapid compusi adecvati care sa fie eficienti si siguri pentru mediul inconjurator. Cu toate acestea, supercomputerul este utilizat si in proiecte din afara zonei de cercetare si dezvoltare. De exemplu, contribuie la optimizarea dinamicii fluidelor in componentele fabricilor, in operatiunile de productie.

Despre BASF

La BASF, cream chimie pentru un viitor durabil. Combinam succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala. Peste 111.000 de angajati din Grupul BASF contribuie la succesul clientilor nostri in aproape toate sectoarele si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in sase segmente: Produse chimice, Materiale, Solutii industriale, Tehnologii de suprafata, Nutritie si ingrijire si Solutii agricole. BASF a generat vanzari de 87,3 miliarde de euro in 2022. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt (BAS) si sub forma de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informatii suplimentare la www.basf.com.