loader
Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacsu din Campulung

Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacsu din Campulung

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 1.000 piese

In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 13 septembrie 2021, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacsu din Campulung, cel mai vechi document pastrat scris in limba romana.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:

Aversul monedei reda o imagine a Casei Sfatului din Brasov, inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominala „10 LEI”, stema Romaniei si anul de emisiune „2021”.

Reversul monedei prezinta un fragment din textul Scrisorii lui Neacsu din Campulung, inscriptia circulara „SCRISOAREA LUI NEACSU DIN CAMPULUNG” si anul „1521” plasat intr-un sigiliu.

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 1.000 piese.

Pretul de vanzare pentru moneda din argint este de 450,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv brosura de prezentare.

Monedele din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacsu din Campulung, cel mai vechi document pastrat scris in limba romana au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Informatii cu privire la achizitia monedelor se regasesc pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei, sectiunea Numismatica http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.

Autori

foto
BANCA NATIONALA A ROMANIEI