loader
Avocatii din cadrul Clifford Chance Badea si STOICA & Asociatii castiga un important litigiu de dreptul concurentei

Avocatii din cadrul Clifford Chance Badea si STOICA & Asociatii castiga un important litigiu de dreptul concurentei

Dezbaterea juridica dintre echipele de avocati ai Clifford Chance Badea si STOICA & Asociatii, pe de-o parte, si Consiliul Concurentei, pe de alta parte, referitoare la amenda de 13,5 milioane de euro, aplicata in 2019 unui actor important in industria telecomunicatiilor, s-a transat definitiv in favoarea companiei

Societatile de avocati Clifford Chance Badea si STOICA & Asociatii au obtinut pentru un important actor din industria telecomunicatiilor o decizie definitiva de anulare a uneia dintre cele mai mari amenzi impuse in ultimii ani de Consiliul Concurentei, in valoare de 13,5 milioane de euro, intr-o investigatie vizand un presupus abuz de pozitie dominanta.

Speta a implicat o dezbatere juridica extrem de interesanta, cu multiple elemente de noutate despre tanara industrie a serviciilor cu valoare adaugata si confluenta ei cu industria telecomunicatiilor. Decizia Consiliului Concurentei de a amenda compania Orange Romania a fost anuntata in ianuarie 2019, dupa o investigatie ce durase trei ani – si a vizat o presupusa limitare a accesului unui agregator de servicii cu valoare adaugata la numerele scurte din reteaua proprie de telefonie a operatorului de telecomunicatii.

Dupa patru ani de litigiu, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat hotararea pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, de anulare integrala a sanctiunii impuse de autoritatea de concurenta din Romania, dupa ce, in 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie acordase si suspendarea executarii silite a deciziei autoritatii de concurenta.

Solutia pronuntata in acest dosar este un act de dreptate, ca urmare a calitatii serviciilor avocatiale prestate, a competentei si a experientei coordonatorilor echipei juridice a Orange Romania, si a intelegerii complexitatii problemelor de fapt si de drept ridicate in acest proces de catre completele de judecata. In mod special, trebuie sa fie mentionata redactarea impecabila a hotararii pronuntate in prima instanta de Curtea de Apel Bucuresti. Solutia prin care a fost rezolvat acest proces are o valoare de principiu. S-a statuat in mod judicios, printre altele, ca sanctiunile contractuale aplicate in mod legitim unui partener contractual neloial nu pot reprezenta element constitutiv al contraventiei de abuz de pozitie dominanta. Aceasta solutie este intemeiata si pe hotarari pronuntate intr-un litigiu anterior, gestionat de aceeasi echipa din cadrul STOICA & Asociatii”, spune Valeriu Stoica, Founding Partner, STOICA & Asociatii.

                                              

A fost un proiect indelungat, intr-o industrie noua si sofisticata, a serviciilor cu valoare adaugata, care a necesitat multe ore de studiu si analiza strategica pe multiple planuri. Am avut o comunicare continua intre echipele de avocati si client si o foarte buna sincronizare. Toate acestea ne-au ajutat sa fim rasplatiti cu privilegiul de a obtine pentru clientul nostru aceasta decizie exceptionala pentru jurisprudenta ultimilor ani in materie de dreptul concurentei in Romania”, spune Simona Neagu, Counsel si coordonator al practicii de Litigii din cadrul Clifford Chance Badea.

                                               

Aceasta jurisprudenta, prin valoarea ei de principiu, va contribui la orientarea activitatii Consiliului Concurentei si la consolidarea rolului sau de pazitor al regulilor economiei de piata libera, bazata pe proprietatea privata.

Speta a adus laolalta echipa juridica a Orange Romania formata din Milena Horvat, Legal Affairs and Governance Director si Andrei Brujan, Corporate and Technology Legal Division Manager si unii dintre cei mai buni avocati de profil din Romania.

Din partea societatii de avocati STOICA & Asociatii, echipa a fost coordonata de Prof. univ. dr. emerit Valeriu Stoica si a fost formata din Dan-Rares Raducanu, Senior Partner si Constantin – Cosmin Pintilie, Senior Associate.

Din partea firmei de avocatura Clifford Chance Badea, echipa a fost coordonata de Counsel Simona Neagu, liderul practicii de Litigii de la Bucuresti, si a fost formata din Eleonora Udroiu, Of Counsel si coordonator al practicii de Concurenta, si Vicu Buzac, Senior Associate.

Despre Clifford Chance Badea

Clifford Chance este prezenta in Romania din 2006 si opereaza in prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Practicile de dreptul concurentei si litigii sunt pe deplin integrate in reteaua globala, iar avocatii care fac parte din aceste echipe au o experienta ampla in aspectele de concurenta si litigii din diverse industrii, atat la nivel local, cat si international. Serviciile oferite clientilor includ, pe de o parte, asistenta in investigatii desfasurate de Consiliul Concurentei si alte autoritati de concurenta, inclusiv in litigiile legate de aceste investigatii – contestarea inspectiilor, amenzilor sau altor masuri care ar putea fi impuse de autoritatea de concurenta - si pe de alta parte, asistenta acordata pentru prevenirea posibilelor incalcari, prin pregatirea pentru societati a unor programe extinse de conformare cu regulile de concurenta, sesiuni de pregatire a angajatilor si auditul procedurilor din societati pentru evitarea incalcarilor regulilor de concurenta.

www.cliffordchance.com

Despre STOICA & Asociatii

Constituita in anul 1995, Societatea Civila de Avocati STOICA & Asociatii a castigat recunoastere nationala si internationala in lumea dreptului si a mediului de afaceri, prin intreaga sa activitate de asistenta juridica si de reprezentare a unui portofoliu vast de clienti. De la infiintare si pana in prezent, avocatii din cadrul STOICA & Asociatii au facut dovada ca sunt o echipa puternica, intemeiata pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & Asociatii a dobandit o excelenta reputatie nationala si internationala. Performantele sale profesionale sunt recunoscute ca atare in cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.

www.stoica-asociatii.ro

Autori

foto
CLIFFORD CHANCE BADEA