loader
Au inceput inscrierile pentru cel mai mare eveniment de recunoastere a excelentei in proiectarea si executia spatiului construit – RBA 2017

Au inceput inscrierile pentru cel mai mare eveniment de recunoastere a excelentei in proiectarea si executia spatiului construit – RBA 2017

Aflat la a doua editie, Romanian Building Awards are ambitia sa devina cel mai mare eveniment de recunoastere a excelentei in proiectarea si executia spatiului construit din Romania.

Proiectul, avand ca initiatori si organizatori Ordinul Arhitectilor din Romania, Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si Asociatia Pro Event, isi propune sa identifice si sa promoveze cele mai valoroase proiecte construite in ultimii 2 ani in Romania, proiecte care au potentialul de a deveni parte a patrimoniului national.

 

”Am convingerea ca trebuie sa contribuim prin diferite mijloace la cresterea culturii construirii in Romania. Recunoasterea valorilor recente, ale prezentului si premierea lor este unul dintre acestea. Prin organizarea Romanian Building Awards, vrem sa construim o traditie din a celebra aceasta componenta fundamentala a vietii noastre, spatiul construit”, a declarat serban tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

 

Premiile RBA evidentiaza trio-ul creativ al proiectelor castigatoare: arhitect, constructor si beneficiar.  Principiile de evaluare vizeaza capacitatea proiectului de a imbunatati calitatea vietii locuitorilor, calitatea arhitecturala a proiectului, inovatia adusa de proiect si estetica acestuia, claritatea organizarii de la master plan pana la finalizarea proiectului, modul de abordare a sustenabilitatii proiectului: structura, imbunatatirile aduse mediului si consumul de energie, gradul de participare a cetatenilor si implicarea acestora in conceperea, producerea si / sau intretinerea ulterioara a spatiului, gradul de acceptare a proiectului de catre utilizatori si caracterul transversal al conceptelor de planificare si / sau obiectivele care au ghidat proiectul (sociologie, demografie, istorie, arhitectura, economie, inginerie, amenajare, antropologie).

 

Perioada de inscriere a proiectelor incepe pe 1 aprilie 2017 si se va finaliza pe 1 iulie 2017, ora 24:00, urmand ca pe 1 septembrie 2017 sa fie comunicate nominalizarile BOARD-ului RBA. Pe 6 noiembrie 2017 se vor prezenta de catre autorii lor proiectele nominalizate in fata juriului si a publicului, apoi va avea loc gala de decernare a premiilor Romanian Building Awards 2017.

 

In editia precendenta RBA, juriul international format din Ewa P. Porebska, Erika Katalina Pásztor, Bruno Andresoiu, Gerard Reinmuth si Giuseppe Farris, a decis acordarea a doua premii pentru proiectele care au avut o perspectiva diferita asupra spatiului public romanesc si au adus contributii substantiale calitatii mediului construit, imbunatatind contextul si dand valoare profesiei prin felul in care abordeaza locuirea si comunitatea. Alaturi de aceste doua premii au fost acordate si patru mentiuni speciale pentru proiectele care s-au remarcat prin calitatea spatiului, inovatie si reactivarea zonelor urbane.

 

Juriul a considerat proiectul Urban Spaces Dogarilor, ADN Birou de Arhitectura, ca fiind exceptional pentru modul in care arhitectii au creat o noua forma de viata urbana.  De asemenea, au apreciat procesul prin care proiectul centrului de educatie a comunitatii rome CERC Boldesti-Scaeni realizat de arh. Adrian Pop si amenajarea peisagera conexa acestuia au dezvoltat contextul, angajarea si spiritul comunitar contand mai mult decat obiectul final de arhitectura.  La categoria „Mentiuni speciale” proiectele castigatoare au constat intr-o interventie de reabilitare, extindere si adaptare la utilizarea moderna a unei vile monument – the c.a.p. realizat de biroul de architectura RE-ACT NOW, cladirea rezidentiala Vila Urbana realizat de Synthesis Architecture, reabilitarea si promovarea identitatii culturale si istorice a Pietei Cetatii si Turnul stefan, concepute de biroul 9 Optiune si proiectul studentilor din mai multe facultati pentru casa viitorului EFdeN pentru inovatia si contributia adusa prin prototipul realizat.

 

 

„Este o onoare sa fim parte a evenimentului Romanian Building Awards pentru ca acesta reprezinta un program relevant in mod extraordinar prin accentuarea rolului public al arhitecturii si a colaborarii dintre actorii cheie care fac posibila realizarea proiectelor – dezvoltatori, clienti, constructori si arhitecti. Nu exista indoiala ca elementul fundamental pentru viitorul profesiei de arhitect si al societatii in general se refera la evaluarea si dezvoltarea spatiului construit. Juriul a apreciat diversitatea si complexitatea proiectelor inscrise in concurs, precum si intreaga problematica a spatiului public pe care acestea o expun. Aceste lucruri reprezinta cu adevarat o provocare, mai ales avand in vedere cele 25 de proiecte pe care BOARD-ul competitiei le-a selectat, abordand tipologii, contexte si situatii complet diferite. Asadar, elementul comun si cel care a constituit un criteriu cheie in evaluare a fost felul in care proiectele contribuie la dezvoltarea mediului si calitatii vietii.”- au spus membrii juriului editiei din 2016.

 

La editia din 2017 a RBA se pot inscrie arhitecti, stagiari si studenti, echipe pluridisciplinare, peisagisti, dezvoltatori imobiliari, finantatori, constructori si alte forme de organizatii pot de asemenea inscrie un proiect in numele unui arhitect, cu acceptul lor. Lucrarile care au creat sau imbunatatit spatiul public in anii 2015 si 2016 sunt eligibile. Avand in vedere faptul ca unele interventii asupra spatiului public sunt de durata foarte lunga, orice proiect care nu a fost complet finalizat in perioada mentionata, poate fi inscris doar daca se afla in fazele finale ale constructiei. 

 

Toate inscrierile se vor face doar online si in limba engleza. Daca proiectul intra in lista scurta a nominalizarilor (in urma desemnarii de catre BOARD), 2 reprezentanti ai companiei vor trebui sa sustina proiectul in fata juriului. Sesiunile de prezentare se vor desfasura in cadrul SHARE Bucuresti in 6 Noiembrie, iar daca proiectul castiga un premiu special sau marele premiu, cel putin un reprezentant va trebui sa fie prezent la Marea Gala RBA in seara de 6 Noiembrie.

 

„Cand vorbim de calitatea proiectarii, a designului si executiei, de preocuparea pentru cresterea calitatii vietii pentru beneficiari si comunitate, prezenta arhitectului este obligatorie. Dar, de asemenea, stiu ca educatia in domeniul arhitecturii are un rol important in atingerea excelentei in arta edificarii.” - Prof. dr. arhitect Marian Moiceanu, Rectorul Universitatii de Arhitectura si Urbanism – Ion Mincu din Bucuresti

 

Proiectele castigatoare vor fi promovate la nivel national si international. Autorii proiectelor isi vor prezenta  proiectul si echipa in fata juriului si publicului in cadrul SHARE Bucharest 2017, International Architecture and Engineering Forum, editia de toamna – 6 -7 noiembrie, JW Marriot Bucharest Grand Hotel si vor primi o diploma de premiere insotita de un certificat cu recenziile juriului, un trofeu mural, placheta de onoare Romanian Building Awards 2017. Proiectul castigator va fi prezentat si arhivat pe platforma Romanian Building Awards de pe www.spatiulconstruit.ro, iar autorii vor fi invitati ca speakeri in cadrul conferintelor internationale de arhitectura din Romania, Polonia, Bulgaria si Ungaria;

 

Inscrierile proiectelor se pot face la link-ul urmator: http://rba.spatiulconstruit.ro/