loader
ARILOG solicita sa se tina cont si sa se protejeze toate domeniile de activitate care contribuie la procesul vital de livrare a alimentelor si medicamentelor catre populatie

ARILOG solicita sa se tina cont si sa se protejeze toate domeniile de activitate care contribuie la procesul vital de livrare a alimentelor si medicamentelor catre populatie

Aceasta implica atat activitatile de transport/distributie, cele de depozitare si de manipulare a marfurilor, cat si cele din industria ambalajelor aferente

Avand in vedere evolutia situatiei epidemiologice internationale determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si prioritizand lantul de aprovizionare cu alimente, bunuri de larg consum si medicamente, ARILOG - Asociatia Specialistilor din Logistica, Depozitare si Transport solicita Guvernului Romaniei si Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta sa tina cont si sa protejeze toate domeniile de activitate care contribuie la procesul vital de livrare a alimentelor si medicamentelor catre populatie, care implica atat activitatile de transport/distributie, cele de depozitare si de manipulare a marfurilor, cat si cele din industria ambalajelor aferente.

Asadar, tinand cont ca o data cu cresterea volumelor de marfuri alimentare si de stricta necesitate distribuite, a crescut si nevoia suplimentara de angajati, consideram ca trebuie reglementat de urgenta un cadru legal facil prin care sa se redistribuie forta de munca.

Exista numeroase domenii care au inchis activitatea si care au angajatii in somaj tehnic: fabrici automotive, turism, horeca (restaurante, baruri, hoteluri). Acest personal trebuie sa fie accesibil usor companiilor a caror activitate este vitala in aceste momente, pentru procesele de munca care nu necesita personal specializat (firme producatoare de alimente, magazine alimentare, activitati de depozitare), pentru a suplimenta eventuale imbolnaviri de coronavirus si concediile pentru supravegherea copilului.

De asemenea, considerarea intregului lant logistic este esentiala pentru a evita sincope si blocaje. Trebuie protejate cu prioritate toate activitatile din lantul de aprovizionare, inclusiv industria ambalajelor (primare si secundare), precum si serviciile conexe (retur si mentenanta a ambalajelor).

Daca industria ambalajelor se blocheaza sau isi intrerupe temporar activitatea, industria bunurilor alimentare nu isi mai poate continua activitatea de aprovizionare catre piata din Romania deoarece nu primesc ambalaje si consumabile necesare pentru transportul marfurilor in siguranta, catre depozite si mai departe catre magazine, spitale si farmacii. In plus, camioanele si stivuitoarele trebuie sa functioneze, suportul primit de la distribuitorii din aceste domenii fiind esential in aceasta perioada.

Avem semnale de la partenerii nostri ca in Italia si Spania aceste domenii de activitate au fost suspendate nefiind considerate importante, iar acest fapt a dus la blocaje in lantul de aprovizionare. Avand aceste exemple concrete, propunem considerarea masurilor necesare pentru a nu repeta aceleasi greseli.

Consiliul Director ARILOG, care este format din profesionisti cu o experienta de cel putin 20 ani in industria logistica ofera Guvernului Romaniei tot suportul necesar pentru a intelege importanta tuturor activitatilor suport din lantul de aprovizionare si pentru a lua masurile necesare si corecte in acest domeniu. Este critic pentru aceasta perioada sa evitam orice masura sau restrictie gresit emisa pentru aceste domenii de activitate, pentru ca pot duce foarte usor la un colaps al livrarii bunurilor, cu efecte dramatice pentru populatie.

ARILOG este o organizatie voluntara, profesionala si educationala non-profit, care isi propune promovarea industriei de logistica in toate companiile romanesti precum si cresterea vizibilitatii acesteia in peisajul economic romanesc si international. ARILOG promoveaza educatia profesionala continua: 

  • Dezvoltarea continua a platformei de comunicare intre membrii comunitatii
  • Promovarea bunelor practici in logistica
  • Sprijinirea schimbului de informatii in vederea educatiei continue pe orizontala

Autori

foto
ARILOG - ASOCIATIA SPECIALISTILOR DIN LOGISTICA, DEPOZITARE SI TRANSPORT