Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator APIA transmite un semnal de alarma pentru piata auto din Romania, in pragul lui 2025 si al alegerilor parlamentare | DoingBusiness.ro
loader
APIA transmite un semnal de alarma pentru piata auto din Romania, in pragul lui 2025 si al alegerilor parlamentare

APIA transmite un semnal de alarma pentru piata auto din Romania, in pragul lui 2025 si al alegerilor parlamentare

Cresterea alarmanta a importurilor de autoturisme rulate vechi si declinul vanzarilor de masini electrice noi reprezinta o directie gresita pentru Romania si sunt necesare masuri rapide si eficiente pentru a asigura sustenabilitatea industriei, protectia mediului si sanatatea publica

In contextul unor schimbari economice si legislative majore la nivel global si local si cu ocazia Zilei Mondiale a Transportului Durabil, celebrata anual pe data de 26 Noiembrie, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la evolutiile ingrijoratoare inregistrate in 2024, la nivelul pietei auto din Romania.

Analiza realizata de APIA a inmatricularilor din primele 10 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2023, isi propune sa atraga atentia asupra transformarii parcului auto din tara noastra, evidentiind necesitatea unor masuri rapide si eficiente pentru a asigura sustenabilitatea industriei, protectia mediului si sanatatea publica.

Conform datelor centralizate de APIA, perioada ianuarie-octombrie 2024 a fost marcata de o crestere alarmanta a inmatricularilor de autoturisme rulate (+10,73%), care au ajuns la 282.352 de unitati, reprezentand 69% din totalul pietei auto din Romania. Mai ingrijorator, 65% dintre acestea sunt vehicule mai vechi de 10 ani, cu un impact semnificativ asupra calitatii aerului si a sigurantei rutiere.

In paralel, inmatricularile de autoturisme noi au crescut cu doar +3,6% (125.400 de unitati), iar segmentul vehiculelor electrice noi a inregistrat un declin sever, de -33,6%, contrastand cu o scadere mai moderata la nivel european de doar -4,9%.

Cresterea alarmanta a importurilor de autoturisme rulate vechi si declinul vanzarilor de masini electrice noi reprezinta o directie gresita pentru Romania. Scaderea dramatica de -33,6% din sectorul BEV este o consecinta directa a reducerii bruste a valorii subventiilor oferite prin programul Rabla Plus, contrar recomandarilor APIA.  2025 va fi un an crucial, iar noii decidenti politici trebuie sa vina cu masuri rapide si eficiente pentru a sustine tranzitia catre mobilitatea sustenabila si pentru a alinia piata auto locala la obiectivele europene de mediu”, a declarat Dan Vardie, Presedintele APIA.

Analiza APIA a primelor 10 luni din 2024 este realizata cu ajutorul CarS – singura platforma online de raportare pentru piata auto din Romania, care prelucreaza datele DGPCI de inmatriculari pentru autovehicule noi si rulate.

APIA propune viitorilor reprezentanti ai autoritatilor o serie de masuri pentru sustinerea industriei auto si remedierea situatiei prezentate:

Restabilirea atractivitatii vehiculele electrice pentru consumatori, prin readucerea Programului Rabla 2025 pe o traiectorie eficienta;

Dezvoltarea infrastructurii publice de incarcare a vehiculelor electrice prin infiintarea unei Comisii Interministeriale care sa asigure elaborarea unei strategii coerente de extindere a retelei de statii de incarcare si accelerarea procesului;

Politici de fiscalitate echitabila prin ajustarea taxelor auto pentru a sprijini decarbonizarea sectorului, dar fara a penaliza disproportionat anumite segmente de consumatori;

Campanii de informare si educare a consumatorilor pentru promovarea beneficiilor adoptarii mijloacelor ”verzi” de transport si a noilor tehnologii asupra sanatatii si sigurantei in trafic.

APIA va continua sa fie un partener activ al Guvernului si al industriei auto in tranzitia spre durabilitate. In acest scop, luna trecuta, am organizat principalul eveniment auto al anului, ”Forumul Mobilitatii Sustenabile si Accesibile – editia globala”. Am adus ”acasa” viziunea si expertiza liderilor din principalele piete auto din lume: SUA, China, Australia, UK, Europa si am facilitat dezbateri valoroase despre sustenabilitate, electrificare si inovatie in mobilitate. Forumul APIA a devenit un punct de reper pentru viitoarele conferintele din industrie, atat pe plan local, cat si international.

Am fost onorati sa participam la evenimentele APIA de la Bucuresti: Forumul Mobilitatii si Gala Aniversara APIA 30 de ani. Conferinta, deschisa de Prim-ministrul Romaniei, a fost extrem de valoroasa, ne-a oferit ocazia unor dezbateri internationale constructive si consider ca ar putea servi drept model pentru viitoarele adunari generale ale OICA”,  a declarat Francois Roudier,  Secretar General al Organizatiei Internationale a Constructorilor de Automobile (OICA).

Pentru a explora, in detaliu, perspectivele globale prezentate la eveniment va invitam sa accesati documentul PDF de aici sau sa vizionati inregistrarea discursurilor de pe scena Forumului APIA, aici.

Despre Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania – APIA

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile este o organizatie non-profit, o entitate reprezentativa in industria auto din Romania, infiintata in anul 1994, membra a Organizatiei Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996.

Misiunea APIA este de a reprezenta si sustine interesele principalilor jucatori din piata auto din Romania, implicandu-se activ in dialogul cu autoritatile, prin promovarea practicilor sustenabile din industrie, prin educarea consumatorilor si prin oferirea de analize esentiale si relevante pentru acest sector.

APIA este organizatorul unor evenimente publice definitorii pentru piata autohtona si anume: Salonul International Auto Bucuresti - SIAB si Forumul Mobilitatii Sustenabile – FMS.

Autori

foto
ASOCIATIA PRODUCATORILOR SI IMPORTATORILOR DE AUTOMOBILE DIN ROMANIA (APIA)
   Update cookies preferences