loader
Amadeus - rezultate financiare anuale foarte bune, sustinute de consolidarea prezentei internationale

Amadeus - rezultate financiare anuale foarte bune, sustinute de consolidarea prezentei internationale

Cresterea consistenta in toate segmentele de afaceri, precum si succesul strategiei noastre de diversificare au contribuit la performanta financiara solida din 2017 a companiei Amadeus.

Principalele elemente ale anului fiscal (douasprezece luni, incheiate la 31 decembrie 2017):


• Veniturile au crescut cu 8,5%, ajungand la 4.852,7 milioane euro
• EBITDA a crescut cu 9,7%, ajungand la 1.865,1 milioane euro
• In segmentul distributie, totalul rezervarilor aeriene ale agentiilor de turism a crescut cu 6,3%, pana la 568,4 milioane
• In segmentul IT Solutions, numarul pasagerilor imbarcati a crescut cu 19,8%, pana la 1.656,5 milioane
 

Amadeus IT Group, un partener de tehnologie de varf al industriei de turism, a obtinut un profit ajustat de 1.116,1 milioane de euro in 2017. Aceasta valoare reprezinta o crestere de 22,5% fata de anul 2016. Veniturile Amadeus au crescut anul trecut cu 8,5%, ajungand la 4.852,7 milioane euro, in timp ce EBITDA a crescut cu 9,7%, ajungand la 1.865,1 milioane EUR. Cresterea puternica a profitului a fost sustinuta de performanta pozitiva a operatiunilor noastre, de scaderea cheltuielilor financiare si de reducerea cheltuielilor fiscale. Rata impozitului pe venit pentru 2017 a fost de 20,8%, comparativ cu 28,2% in 2016.


Luis Maroto, presedinte si CEO al Amadeus, a declarat: ”Progresul financiar solid al Amadeus a continuat in 2017. Cresterea pozitiva inregistrata in toate segmentele noastre de afaceri a contribuit la cresterea cu 9,7% a EBITDA si 22,5% a profitului ajustat”.


”In segmentul nostru Airline IT am inregistrat repere importante, cum ar fi migrarea zborurilor interne ale Southwest catre Altéa in luna mai. Am semnat, de asemenea, contracte cu transportatori de top, cum ar fi Air Canada, care contribuie la diversificarea geografica a clientilor nostri. De fapt, anul trecut 57,7% dintre pasagerii care s-au imbarcat au fost generati in afara Europei, comparativ cu 54,1% in 2016”.


”Cresterea a fost, de asemenea, consistenta in segmentul nostru de distributie. Rezervarile aeriene ale agentiilor de turism au crescut in toate regiunile, fiind sustinute de cresterea industriei si o crestere de 0,6 puncte procentuale a pozitiei noastre competitive , pana la 43,9%. In ceea ce priveste noile noastre afaceri, acestea au continuat sa progreseze bine. In luna noiembrie Premier Inn a semnat pentru cele doua capacitati-cheie (CRS - Central Reservation System si PMS - Property Management System) ale platformei noastre de Hospitality. Baza de clienti pentru Airport IT a crescut datorita semnarii de noi contracte cu aeroporturi din intreaga lume, de la Australia pana in Franta, SUA si regiunea CIS (Comunitatea Statelor Independente). Avand in vedere perspectivele de crestere a traficului de calatori si a economiei la nivel mondial, precum si tendintele pozitive care stau la baza afacerii noastre, suntem convinsi ca Amadeus va continua sa inregistreze o crestere sanatoasa in 2018” a concluzionat dl. Luis Maroto.


Principalele elemente financiare ale anului


Situatia financiara a Amadeus a ramas puternica. Datoria financiara neta, conform termenilor conventiilor noastre financiare, a fost de 2.083,3 milioane euro la 31 decembrie 2017.


La Adunarea Generala a Actionarilor din luna iunie, actionarii nostri au aprobat dividendele brute anuale din profitul din anul 2016. Valoarea totala a dividendelor a crescut cu 21,3%, ajungand la 412,5 milioane de euro, ceea ce reprezinta o plata de 50% din profitul raportat in 2016. Consiliul nostru de administratie a propus, in luna decembrie, mentinerea ratei de plata de 50% pentru anul 2017 (procentul maxim din intervalul de plati aprobat de 40%-50%).


In luna iunie 2018, consiliul de administratie va prezenta spre aprobare Adunarii Generale a Actionarilor un dividend brut de 1,135 EUR pe actiune, inclusiv un dividend interimar de 0,48 EUR pe actiune (brut) platit deja la data de 31 ianuarie 2018.

Autori