loader

Allianz in ECE: rezultate notabile in conditiile unui context dificil in prima jumatate a anului 2013

Allianz a inregistrat rezultate bune in Europa Centrale si de Est (ECE) in prima jumatate a anului 2013, in ciuda conditiilor economice cu multe provocari si in contextul efectelor manifestarii unor fenomene meteo generatoare de pagube severe

Veniturile totale au inregistrat o diminuare cu 13,3 procente, pana la 1.780 milioane euro, fata de 2.053milioane euro in prima jumatate a anului trecut, evolutia fiind determinata in principal de noile reglementari care elimina depozitele aferente afacerilor de asigurari de viata in Polonia. In ciuda provocarilor, activitatile Allianz in ECE au generat un profit operational solid de123 milioane euro, usor sub nivelul de 128 milione euro1 inregistrat in prima jumatate a anului anterior.

 

Dupa un start foarte bun in primele trei luni, rezultatele celui de-al doilea trimestru al anului 2013 au fost grevate de efectele manifestarii fenomenelor naturale extreme in intreaga regiune. Inundatii masive au lovit mai ales Republica Ceha, furtuni puternice au afectat Ungaria si Polonia, iar in Slovacia a fost cea mai grea iarna din ultimii 50 de ani.

 

Activitatea de asigurari generale

Afacerile de asigurari generale derulate de companiile Allianz in Europa Centrala si de Est au generat prime brute subscrise de1.274milioane euro in primele 6 luni din 2013, in crestere usoara comparativ cu nivelul de 1.272 milioane euro inregistrat in perioada corespondenta din 2012, in ciuda situatiei economice dificile si a competitiei dure in privinta preturilor ce se manifesta in multe dintre tarile din regiune.

 

O exceptie notabila de la acest tipar al mediului de afaceri este Rusia, unde primele brute subscrise au crescut cu 11 procente, pana la 400 milioane euro in primul semestru din 2013, de la 360 milioane euro in aceeasi perioada din anul anterior. Evolutia pozitiva s-a datorat in principal cresterii sustinute a volumului de afaceri ale Allianz pe segmentele auto si sanatate.

 

Profitul operational in primele 6 luni din 2013 s-a diminuat cu 16,9 procente, pana la 59 milioane euro, fata de 71 milione euro in anul trecut. In aceeasi perioada, rata combinata a crescut cu 2,1 puncte procentuale, la 100,2%, influenta majora venind din evolutia daunelor mentionate anterior si ca urmare a ajustarii rezervelor de daune auto in Rusia si in Ungaria.


Urmare a inundatiilor din Europa Centrala, numai in Cehia Allianz a deschis peste 3.000 de dosare de daune. In vederea rezolvarii cu promptitudine a acestor solicitari de despagubire, inspectori de daune din tarile vecine au acordat suport, astfel incat mai mult de 80% dintre cazuri au fost evaluate pana acum.

 

Valoarea prezentei noastre diversificate in aceasta regiune este evidenta”, a spus Bruce Bowers, CEO regional al Allianz pentru Europa Centrala si de Est. “Desi conditiile nefavorabile din unele zone ne afecteaza, forta Allianz in celelalte ne mentine pe drumul cel bun. Ramanem foarte bine pozitionati, asa cum a demonstrat-o raspunsul nostru la inundatiile produse. Sunt foarte mandru de colegii mei din tarile afectate, care au administrat solicitarile de despagubire rapid si cu mult profesionalism.

 

Activitatea de asigurari de viata si de sanatate

In prima jumatate a anului 2013, in Polonia au fost introduse restrictii legale care au marcat sfarsitul segmentului reprezentat de depozitele asociate politelor de asigurari de viata. Acest lucru a generat un deficit de 220 milioane euro la nivelul primelor subscrise in Polonia si a fost principalul motiv al inregistrarii unei scaderi de 282 milioane euro la nivelul subscrierilor regionale ale Allianz pe segmentul de asigurari de viata si de sanatate, care au s-au diminuat de la 730 milioane euro, la 448 milioane euro, semestru la semestru.

 

In ciuda acestei scaderi a veniturilor, profitul operational in prima jumatate a anului 2013 a crescut la 42 milioane euro, de la 38 milioane euro in aceeasi perioada din 2012.

 

Bruce Bowers: “Continuam sa facem fata schimbarilor din regiune, dar un lucru ramane neschimbat: si in aceasta zona se manifesta fenomenul de imbatranire a populatiei, iar oamenii doresc sa aiba economii sigure pentru perioada varstei a treia. In consecinta, chiar daca am consemnat un declin in Polonia la nivelului unui produs de asigurari de viata cu scadenta pe termen scurt si avand marje reduse, cererea de produse de asigurari de viata oferite de un furnizor puternic si sigur precum Allianz nu va fi afectata pe termen lung."

 

Activitatea de administrare a activelor si a fondurilor de pensii

Pe segmentul activitatilor de administrare a fondurilor de pensii si a activelor, Allianz a continuat de creasca in ECE in prima jumatate a anului 2013, consolidandu-si pozitionarea foarte buna. Volumul de active administrate a ajuns la 9 miliarde de euro, la data de 30 iunie 2013, de la nivelul de 8 miliarde de euro inregistrat cu un an inainte. Aceasta majorare a fost sustinuta de intrari nete de capital superioare pentru entitatile Allianz din Croatia, Republica Ceha si Romania. Veniturile operationale au crescut cu peste 8 procente comparativ cu valoarea inregistrata in primele 6 luni din 2012, ajungand la 36,4 milioane euro. Profitul operational semestrial a urcat cu 0,3 milioane euro, pana la 16,5 milioane euro.

 

Rezultatele mixte reflecta diversitatea regiunii. Portofoliul nostru bine echilibrat ne permite sa ne comportam bine in fata turbulentelor economice globale si a specificitatilor diferitelor piete locale. O dovada in acest sens este dezvoltarea noastra solida, in anumite zone, a activitatilor de administrare a fondurilor de pensii si a activelor, unde am inregistrat continuu intrari nete de capital. Acesta este un semnal clar de incredere din partea clientilor nostril, care stiu ca se pot baza pe noi”, a comentat Manuel Bauer, Membru al Board-ului Allianz SE, responsabil cu activitatea pe pietele emergente.

 

-------------------------------------

[1]Incepand cu 1 ianuarie 2013, costurile de restructurare sunt incluse in profitul operational, datele din anul anterior fiind ajustate

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA