loader
14.000 de joburi la stat au fost scoase in piata de la inceputul anului

14.000 de joburi la stat au fost scoase in piata de la inceputul anului

90% dintre acestea sunt functii de executie. Institutiile locale, primariile si institutiile judetene – cei mai mari angajatori la nivel national

Institutiile de stat au scos la bataie aproape 14.000 de locuri de munca in primele sase luni ale anului, potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat si de stat din Romania, dezvoltat de eJobs.ro. 9 din 10 sunt functii de executie si putin peste 800 sunt functii de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 200.000 de pozitii noi, deschise in acelasi interval de timp pe eJobs.ro.

Chiar daca anul acesta a avut loc o blocare neasteptata a angajarilor din sectorul de stat, anuntata de autoritati in luna mai, in continuare, suntem peste nivelul lui 2022, cand au fost postate, la nivelul intregului an, circa 12.000 de pozitii in aparatul de stat. Sigur ca aici exista mentiunea ca, de la aceasta masura, au fost excluse sistemul sanitar si de invatamant, unde inca se pot face angajari”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

Cele mai multe locuri de munca vacante, respectiv 8.500, au apartinut institutiilor locale, fiind urmate de primarii, care primesc o categorie separata si care au cumulat aproape 2.000 de pozitii deschise in prima jumatate de an. Urmeaza institutiile judetene, cu 1.500 de posturi si institutiile nationale cu 827 de posturi care au fost vacante din ianuarie si pana la 1 iulie. Unitatile militare au cautat sa angajeze 628 de oameni, in timp ce Guvernul si ministerele au scos doar 125 de posturi in piata.

Cea mai mare nevoie de personal a fost in Bucuresti si Ilfov (peste 2.900 de pozitii deschise), urmate de Cluj (cu 894 de pozitii), Iasi (593), Constanta (545), Brasov (475) si Prahova (cu 447 de pozitii). Au fost insa si judete in care numarul de oferte postate, de la inceputul anului si pana acum, a fost sub 100. In aceasta categorie intra Braila, Bistrita Nasaud, Botosani, Bacau, Buzau ori Calarasi.

Institutiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidati, la nivel national, sunt primariile, scolile, spitalele, liceele / scolile profesionale / colegiile tehnice / colegiile nationale si universitatile. Mai mult de jumatate dintre posturi sunt full time, iar aproximativ 1.600 sunt sezoniere sau pe baza de proiect. „Inghetarea angajarilor la stat a intors atentia unui numar mai mare de candidati catre sectorul privat, care atrage, lunar, peste 850.000 de aplicari. Acest lucru se intampla atat in orasele mari, dar si in orasele mici, unde statul continua sa fie un angajator cu oportunitati limitate pentru candidati”, completeaza Bogdan Badea.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile aproape 34.000 de locuri de munca, in timp de jobradar24.ro are agregate 1.800 de locuri de munca la stat.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL