loader
BIRIS GORAN - Legal Alert -  Recomandare aplicabila entitaților din mediul privat și indeosebi celor cu un numar de peste 99 de angajați

BIRIS GORAN - Legal Alert - Recomandare aplicabila entitaților din mediul privat și indeosebi celor cu un numar de peste 99 de angajați

Hotararea CNSSU nr. 7 din 11.03.2020 privind aprobarea hotararii nr. 9 a Grupului de suport tehnico - științific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei

Context

Hotarârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgența nr. 7 din 11.03.2020 aproba Hotarârea nr. 9 din 10.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Grupul de suport tehnico-științific reprezinta un organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgența (”CNSSU”) și, drept urmare, hotarârile acestui Grup trebuie sa fie supuse aprobarii CNSSU.

În cadrul acestei Hotarâri a Grupului de suport tehnico-științific, s-au reglementat o serie de obligații și recomandari.

Art. 2 din Hotarârea nr. 9 din 10.03.2020 prezinta un interes deosebit pentru mediul privat.

 

Domeniul de aplicare al art. 2 din Hotarârea nr. 9 din 10.03.2020

Prevederile art. 2 din Hotarârea nr. 9 din 10.03.2020 sunt aplicabile entitaților din mediul privat fiind vizate indeosebi cele care au un numar de peste 99 de angajați din cadrul municipiului București și a municipiilor reședința de județ.

 

Recomandarea prevazuta de art. art. 2 din Hotarârea nr. 9 din 10.03.2020

A fost aprobata recomandarea aplicabila entitaților din mediul privat și îndeosebi celor au un numar de peste 99 de angajați, de a decala programul de lucru aplicabil personalului care folosește transportul în comun, dupa cum urmeaza:

  1. fie pentru întregul personal – în afara perioadelor de aglomerație maxima;
  2. fie prin împarțirea personalului care folosește transportul public în comun  în 2-3 grupuri, care sa fie programați pentru  începerea și terminarea programului în intervalele decalate cu o ora/ o ora și jumatate fața de programul normal.

În acest fel, se dorește flexibilizarea programului de lucru prin implementarea unor masuri care sa previna raspândirea infecției cu Coronavirus SARS – CoV-2 și care sa protejeze proprii salariați.

 

Perioada de aplicare a recomandarii prevazute de art. art. 2 din Hotarârea nr. 9 din 10.03.2020

Aceasta recomandare se aplica începând cu data de 12.03.2020 pâna la data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire. Inspecția Muncii, prin Inspectoratul teritorial de munca competent, va efectua controale în vederea verificarii respectarii acestor masuri.

Recomandari

Recomandam tuturor angajatorilor (indiferent de numarul de salariați) sa adopte diferite masuri de flexibilizare a programului de munca, precum cele menționate în aceasta Hotarâre sau prin munca la domiciliu, telemunca ori prin programe individualizate, astfel încât sa se asigure rotația salariaților în vederea diminuarii aglomerației la locul de munca.

 

NOTIFICARE: Acest Legal Alert este furnizat exclusiv în scop informativ și nu este destinat a fi considerat o opinie juridica; prin urmare, nu poate fi luata nici o decizie bazându-se pe acesta. O opinie poate fi oferita doar dupa analiza faptelor și circumstanțelor specifice, precum și luând în considerare aspectele care nu pot fi abordate în prezentul document. Biriș Goran SPARL are drepturi de autor asupra prezentului document ©2020. Toate drepturile rezervate. Orice distribuire sau reproducere a unei parți din sau a întregului document în orice forma este interzisa fara acordul scris expres din partea Biriș Goran.

 

CONTACT:

Anca Zegrean - Avocat

Kira Bujduveanu - Avocat

Daca doriți sa va abonați gratuit la Legal Alert-urile BIRIS GORAN, va rugam sa va înscrieți pe site-ul  www.birisgoran.ro, sau prin email, la adresa office@birisgoran.ro.