loader
Un mix de redresare si crestere

Un mix de redresare si crestere

2014 va aduce, cel mai probabil, o continuare a cresterii economice, insa criza financiara va continua, la randul ei, sa lase amprente adanci asupra peisajului economic romanesc.

1. Este 2014 anul in care ,uitam' despre criza economica si incepem un nou ciclu de crestere economica? Care este parerea dumneavoastra personala despre evolutia economiei romanesti in 2014 si mai departe? 

 

Desi 2014 va aduce, cel mai probabil, o continuare a cresterii economice, cred cu tarie ca nu putem 'uita' de criza financiara, intrucat aceasta a lasat si va continua sa lase amprente adanci asupra peisajului economic romanesc - dar nu toate amprentele sunt negative! Unii ar putea spune chiar ca anumite modificari generate de declinul economic (ex. actualul deficit de cont) au fost de fapt necesare pentru a repozitiona Romania pe un drum de crestere sanatos. Asadar, practic intreaga structura a PIB-ului s-a schimbat in Romania in timpul anilor de criza, cresterea economica de astazi venind in principal din exporturi si industrie, nu din consum pe baza de credit, asa cum se intampla inaintea crizei. Insa, intorcandu-ne la 2014, sunt optimist in privinta perspectivelor de crestere in acest an, cu o posibila rata reala de crestere a PIB-ului de pana la 3%, sau chiar 3,5%-4%. Astfel, sunt increzator ca anumite sectoare care au avut o performanta buna anul trecut, precum agricultura, productia/exporturile nu vor suferi mari modificari sau vor continua cu o buna performanta, in timp ce consumul va incepe sa creasca in sfarsit, dupa cativa ani buni de dificultati. 

 

 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici.

Autori

foto
ROLAND BERGER SRL