loader
Putere, performanta, inovatie - Pilonii care sprijina activitatea noastra

Putere, performanta, inovatie - Pilonii care sprijina activitatea noastra

EnergoBit a contribuit mult la dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, prin participarea la cele mai importante proiecte eoliene si fotovoltaice din tara.

Q: Ca jucator important in industria infrastructurii energetice, cum vede EnergoBit perspectivele pentru 2016-2017?

 

Carmen Neagu: Daca as fi avut raspuns la aceasta intrebare la inceputul anului, as fi spus ca 2016-2017 ar trebui sa fie o perioada mai buna in comparatie cu anii precedenti, in ceea ce priveste investitiile, intrucat infrastructura trebuie sa fie modernizata, si ca cele mai multe dintre companii au bani pentru asta.


Dar, avand in vedere ca prima jumatate a anului este aproape de final, as spune ca aceasta predictie nu a fost adevarata, si sper ca in a doua jumatate a anului va fi mai bine.


Sunt multe de facut in industria energetica legat de infrastructura din acest domeniu dar, de asemenea, si in domeniul generarii de energie, precum si la nivelul consumatorului in vederea imbunatatirii eficientei energetice. Ideal ar fi sa se faca cat mai mult posibil in acesti ani, desi exista o multime de proiecte de mare amploare, pentru care lucrarile de dezvoltare vor dura mai mult.


Cu toate acestea, voi mentiona cateva dintre proiectele care vin instantaneu in minte pentru perioada urmatoare: interconectivitate transfrontaliera, in scopul de a fi mai bine pregatiti pentru exportul surplusului de energie, pentru a imbunatati securitatea aprovizionarii in zonele cu deficit de generare, intarirea grilei pentru integrarea RES si ameliorarea congestiei asociate, reinnoirea bazei de active existente, vechi, cu accent pe generare.


Introducerea echipamentului de masurare inteligenta pentru utilizatorul final a inceput, si speram ca acesta va functiona curand pe scara larga. Inca mai exista zeci de mii de case in Romania fara acces la Sistemul Energetic National (SEN), unde infrastructura din zona ar trebui sa fie construita de la zero.


Desigur, exista discutii privind rentabilitatea acestor proiecte si recuperarea investitiilor intr-un anumit interval de timp, dar este responsabilitatea factorilor de decizie de a gasi sau de a crea solutii de finantare, deoarece accesul la electricitate in secolul XXI este un indicator al calitatii vietii.
 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici.

Autori

foto
ENERGOBIT SA