loader

Volumul cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul a crescut cu aproape 5%, in S1 (INS)

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 4,8% in primul se-mestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, un rol important la acest trend avand vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, precum si comercializarea carburantilor, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate marti.

Conform Agerpres, la nivelul lunii iunie din acest an, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie bruta, a inregistrat un salt de 7,9% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+22%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,3%) si la vanzarile de produse nealimentare (+1%).

 

Tot in iunie 2015, comparativ cu iunie 2014, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a consemnat o crestere cu 7,1% ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+21,5%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,4%) si la vanzarile de produse nealimentare (+0,9%).


Potrivit sursei citate, in intervalul ianuarie — iunie 2015, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, ca serie bruta, a inregistrat un avans de 4,8% dato-rita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+11,5%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine speciali-zate (+5,8%). in acelasi timp, vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0,9%.


De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in semestrul I 2015, comparativ cu semestrul I din anul anterior, a crescut cu 4,9%, datorita vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+10,6%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+4,9%). Vanzarile de produse nealimentare au ramas la acelasi nivel.


Datele INS releva, totodata, ca, in iunie 2015 raportat la luna precedenta din acelasi an, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul, serie bruta, a crescut, pe ansam-blu, cu 4,2%, ca urmare a majorarii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tu-tun (+11,7%) si vanzarilor de produse nealimentare (+1,5%). La polul opus s-a situat comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializa-te, cu o scadere a afacerilor de 1,8%.


Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2015, comparativ cu luna precedenta a crescut cu 1,7%, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+12,7%) si vanzarile de pro-duse nealimentare (+0,4%), contribuind la raportarea pozitiva.


In cazul comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, acesta a scazut, in iunie 2015 fata de mai 2015, cu 4,6%, noteaza INS.


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

www.agerpres.ro
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES