loader

Valoarea tranzactiilor contactless a crescut de 50 de ori, in anul fiscal 2015

Contactless reprezinta viitorul platilor electronice in Romania, acest tip de tranzactii crescand de 50 de ori ca valoare, anul trecut, conform AGERPRES

"Daca in anii '90 cardurile erau folosite preponderent pentru retrageri de numerar, acum sunt utilizate tot mai frecvent pentru plati in magazine. Peste doua treimi dintre platile cu carduri Visa sunt sub 100 de lei, ceea ce arata obisnuinta de a plati zilnic cu cardul, chiar si sume mai mici. Din acest punct de vedere, contactless reprezinta viitorul imediat pentru platile electronice in Romania pentru ca face mult mai rapide platile de mica valoare, iar cresterea acestui tip de tranzactii de 50 de ori ca valoare in anul fiscal 2015 este doar inceputul succesului acestei tehnologii', a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia al Visa Europe.


Cheltuielile totale pe cardurile Visa emise in Romania s-au majorat in anul fiscal 2015 cu 13%, la aproximativ 24 miliarde euro, in contextul in care valoarea platilor realizate direct la comercianti a crescut cu 20%, de doua ori mai rapid decat retragerile de numerar.


Potrivit unui comunicat al companiei, numarul platilor realizate la POS cu cardurile Visa a avansat cu 22% in conditiile in care toate tipurile de carduri au raportat majorari de peste 20% pentru acest indicator. Per total, numarul platilor cu carduri Visa la comercianti a crescut de sase ori mai rapid decat numarul retragerilor de numerar.


"Astfel, valoarea medie a unei tranzactii la POS a continuat sa scada conform obiectivelor Visa, cu 2,3%, la mai putin de 33 euro, ceea ce demonstreaza utilizarea tot mai frecventa a cardurilor Visa pentru plati necesare in viata cotidiana. Portofoliul de carduri Visa a crescut usor, la 7,4 milioane de unitati, in linie cu evolutia portofoliului de baza reprezentat de cardurile de debit, care au inregistrat cresteri semnificative atat in ceea ce priveste numarul tranzactiilor efectuate la POS (+22,2%), cat si valoarea platilor (+19,1%)", se arata in comunicat.


Portofoliul de carduri Visa Business a crescut in 2015 cu 10%, iar utilizarea acestora s-a intensificat atat la POS (+22,3% numar tranzactii; +18,7% valoare plati), cat si din punct de vedere al cheltuielilor totale rulate (+14,8%).


In prezent, mai mult de 1 euro din fiecare 5,7 euro cheltuiti in Europa este pe un card Visa, in conditiile in care in Europa exista 522 milioane de carduri Visa — mai mult de un card pentru fiecare persoana adulta.


AGERPRES/(AS — autor: Florin Barbuta, editor: Oana Tilica, editor online: Irina Giurgiu)

 

www.agerpres.ro/economie


 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES