loader
Uniunea Vamala a Uniunii Europene se pregateste pentru cea mai mare reforma de la infiintare: Implicatii importante, in special, pentru comertul electronic

Uniunea Vamala a Uniunii Europene se pregateste pentru cea mai mare reforma de la infiintare: Implicatii importante, in special, pentru comertul electronic

Ludmila Petrescu, Senior Manager si Florin Neagoe, Manager

Cea mai ambitioasa reforma a Uniunii Vamale a Uniunii Europene (UE) de la infiintare si pana in prezent, anuntata de Comisia Europeana pe 17 mai, isi propune sa simplifice cerintele de raportare si sa reduca timpul pentru procesele vamale. Astfel, atat firmele, cat si autoritatile vamale vor obtine economii de miliarde de euro prin diminuarea costurilor de conformitate. Prin aceste propuneri, Comisia Europeana ar dori sa atinga trei obiective importante: sa stabileasca un nou parteneriat cu intreprinderile, sa aiba o abordare mai inteligenta a controalelor vamale si sa treaca catre o abordare mai moderna a comertului electronic.

Reforma se impune ca necesara pe fondul majorarii volumului comertului, in special al celui electronic, nivelului ridicat al fraudelor din acest domeniu, cresterii numarului de standarde UE care trebuie verificate la frontiera, precum si a crizelor geopolitice si realitatilor economice in schimbare.

Viitoarea uniune vamala se va baza pe doua instrumente: o noua Autoritate vamala a UE si Centrul de date vamale UE (The EU Customs Data Hub)

Astfel, noua autoritate vamala a UE va asigura si supraveghea o interfata unica la nivelul uniunii - Centrul de date vamale UE, care va inlocui practic infrastructura IT vamala existenta in statele membre si care va insemna economii de pana la doua miliarde de euro pe an la costurile de functionare.

Prin noul centru de date, toate statele membre vor avea acces la aceleasi date in timp real si vor putea pune in comun informatiile, pentru a raspunde mai rapid si mai eficient la riscuri. De asemenea, cu sprijinul Autoritatii Vamale a UE, acestea vor desfasura controale vamale doar acolo unde este necesar.

In plus, firmele care vor introduce marfuri in UE vor putea sa inregistreze toate informatiile privind produsele si lanturile lor de aprovizionare in acest portal unic. Acesta va compila datele furnizate de firme, iar cu ajutorul inteligentei artificiale, va oferi autoritatilor o imagine de ansamblu privind circulatia marfurilor si a lanturilor de aprovizionare. In plus, comerciantii vor putea introduce in portal aceleasi informatii pentru a acoperi mai multe transporturi, economisind astfel timp si bani.

O veste buna este ca cele mai transparente si stabile lanturi de aprovizionare (comerciantii "Trust & Check") se vor deplasa prin asa-numitele "culoare verzi" si isi vor putea pune marfurile in circulatie in UE fara nicio interventie vamala activa.

Mai multe responsabilitati pentru comertul electronic

Prin masurile propuse, platformele online vor deveni actori-cheie pentru respectarea obligatiilor vamale in cazul bunurilor vandute online in UE. Aceasta reprezinta o schimbare majora fata de sistemul vamal actual, care plaseaza responsabilitatea pe umerii consumatorului individual si ai transportatorilor.

Comerciantii online vor avea obligatia de a se ocupa de toate formalitatile vamale si vor trebui sa demonstreze ca bunurile pe care le vand in UE respecta toate standardele si legislatia europeana privind importurile, asigurandu-i pe consumatori ca taxele pentru bunurile lor au fost platite si ca acestea sunt sigure in conformitate cu standardele UE.

O alta modificare vizeaza firmele care comercializeaza produse online si care vor trebui sa perceapa taxele vamale in avans, astfel incat cumparatorii sa primeasca asigurarea ca nu vor avea costuri suplimentare de acoperit la livrare.

In acelasi timp, reforma elimina pragul actual prin care bunurile cu o valoare mai mica de 150 de euro sunt scutite de taxe vamale, care este exploatat de catre fraudatori. In prezent, pana la 65% din astfel de colete care intra in UE sunt subevaluate, pentru a evita taxele vamale la import.

Reforma simplifica si calcularea taxelor vamale pentru cele mai frecvente bunuri cu valoare redusa cumparate din afara UE, reducand miile de categorii de taxe vamale posibile la doar patru. Taxele vamale pentru coletele mici vor fi mult mai usor de calculat, ajutand atat platformele, cat si autoritatile vamale sa gestioneze mai bine miliardul de achizitii prin comert electronic care intra in UE in fiecare an.

Cand vor fi implementate noile masuri?

Incepand cu anul 2028, companiile de comert electronic vor avea acces si vor folosi voluntar portalul de date vamale al UE (EU Customs Data Hub), iar din 2032 toate companiile vor avea aceasta optiune. Din anul 2038, utilizarea va deveni obligatorie pentru toate entitatile care importa in Uniunea Europeana.

Propunerile legislative vor fi trimise in continuare Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene pentru aprobare, precum si Comitetului Economic si Social European pentru consultare si ar putea suferi unele modificari.

Autori

foto
UNIUNEA VAMALA A UNIUNII EUROPENE