loader
Topul tendintelor care modeleaza zonele de securitate si networking  la nivel mondial in 2023

Topul tendintelor care modeleaza zonele de securitate si networking la nivel mondial in 2023

Jon Pearce, Senior Regional Director Market Development Europe - Zyxel Networks, dezvaluie tendintele importante de dezvoltare pentru anul 2023

WiFi 6 si securitatea cibernetica vor domina urmatoarele 12 luni. In domeniul securitatii cibernetice, organizatiile vor integra noi tehnologii pentru a-si proteja retelele extinse. Intre timp, WiFi 6 va oferi noi oportunitati de afaceri si, in cele din urma, isi va lua locul de drept in centrul cresterii industriei.

Noi provocari determinate de pandemie

Departe de a fi o masura utilizata doar pe perioada pandemiei, munca hibrida s-a impus ca un mijloc tot mai prezent in economie. Cu toate acestea, acest nou mediu de lucru a devenit un focar pentru atacurile cibernetice, care au atins proportii deosebite in 2021 si 2022. In plus, odata cu intensificarea riscurilor tertilor, mai mult de jumatate dintre organizatii vor utiliza riscul de securitate cibernetica ca factor determinant cheie atunci cand desfasoara afaceri si tranzactii cu terti1. Companiile recunosc infractiunile cibernetice precum ransomware-ul ca o amenintare existentiala si iau masuri proactive privind securitatea cibernetica si protectia datelor.

Aceasta crestere a gradului de constientizare a securitatii cibernetice este incurajatoare. Cu toate acestea, multe organizatii se bazeaza pe solutiile existente, cum ar fi gateway-urile de securitate conventionale. Aceasta abordare fragmentata nu este cea mai eficienta in combaterea amenintarilor moderne. La urma urmei, mai multi utilizatori, dispozitive si aplicatii de roaming inseamna mai multe puncte de intrare pentru atacuri, in special atunci cand accesul la aplicatii web este lasat deschis, dispozitivele de lucru sunt utilizate pentru servicii bancare personale sau retele sociale si atacuri de phishing de succes.

In 2022 nu am fost surprinsi de cresterea numarului de clienti care doresc securitate pentru statiile de lucru bazate pe cloud, care pot monitoriza si controla setarile de securitate pe toate dispozitivele angajatilor. In 2023, aceasta schimbare in favoarea securitatii statiilor de lucru va deveni o tendinta cu drepturi depline. De fapt, pana in 2025, 80% dintre intreprinderi intentioneaza sa-si unifice accesul la web, cloud si aplicatii private cu serviciul de securitate al unui singur furnizor, in timp ce 60% vor adopta o abordare de securitate de tip zero trust2.

Aceste solutii unificate, cu un singur furnizor, preiau aceleasi controale de securitate la sediul central sau la o sucursala a companiei (de exemplu, filtrarea continutului) si le aplica lucratorilor de la distanta, oferind astfel o protectie consecventa pentru toate punctele finale, inclusiv pentru aplicatiile web, private si SaaS. Cu interfetele lor centralizate si o mai mare integrare, aceste solutii au, de asemenea, un dezavantaj semnificativ atunci cand vine vorba de usurinta de gestionare si eficienta.

2023 va fi o furtuna perfecta pentru adoptarea WiFi 6/6E

Promitand viteze mari si latente reduse, WiFi 6 ofera beneficii competitive evidente. Hotelurile, scolile, fabricile si unitatile medicale investesc deja in retele wi-fi 6 pentru a oferi aplicatii si servicii esentiale la o calitate imposibila anterior.

Desi standardul a fost introdus oficial in 2018, abia in 2022 am atins o masa critica de echipamente compatibile care vor permite realizarea potentialului WiFi 6. Numai in primul trimestru, punctele de acces WiFi 6 au reprezentat 70% din piata. 3

Pentru acele companii care au vazut birourile goale ca motiv pentru a intarzia actualizarea la WiFi 6 si la cel mai recent WiFi 6E, aceasta revenire este un motiv convingator pentru a activa in cele din urma tragaciul - mai ales ca sondajele arata ca imbunatatirea eficientei si productivitatii este esentiala pentru a atrage personalul in birourile fizice. 4

Interesant este ca o sub-tendinta pe care o vedem iesind la iveala cu migrarea WiFi 6 este lupta pentru securitatea si confidentialitatea datelor necesare. In special, intreprinderile mici cauta o protectie mai buna, in timp ce consumatorii sunt din ce in ce mai preocupati de modul in care activitatea lor online este monitorizata si urmarita. 5 Pariem pe aceasta tendinta care creste in 2023 datorita aparitiei unor solutii precum Connect & Protect care asigura ca totul si toti cei conectati la o retea sunt protejati intr-un pachet usor de utilizat. Cu toate setarile de securitate predefinite, configuratia si functionarea dispozitivelor pot fi gestionate de la distanta si cu usurinta pe o singura platforma prin cloud, ceea ce face ca aceste solutii sa fie preferatele intreprinderilor mici sau micro care ofera servicii hotspot WiFi, dar nu au masuri de securitate in vigoare, cum ar fi B&B-uri si cafenele mici.

Referinte:

1. https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2022-06-21-gartner-unveils-the-top-eight-cybersecurity-predictio

2. Ibidem.

3. https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS49259922

4. https://commercialobserver.com/2022/12/office-workers-wifi-flex-space/

5. https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2022-05-31-gartner-identifies-top-five-trends-in-privacy-through-2024

Despre Zyxel Networks

Zyxel Networks ofera solutii de retea si securitate de top pentru utilizatorii din mediul business si de acasa. Solutia sa de retea cloud Nebula simplifica calatoria catre o retea sigura si fiabila si protejeaza fara probleme utilizatorii de amenintarile la adresa securitatii retelei. Zyxel colaboreaza cu reteaua sa de parteneri pentru a deservi peste un milion de afaceri pe 150 de piete, cu peste 100 de milioane de dispozitive de conectare.

Pentru mai multe informatii, vizitati https://www.zyxel.com/ 

Autori