loader
Sustenabilitatea - O noua perspectiva de business

Sustenabilitatea - O noua perspectiva de business

Articol de Dr. Ing. Silviu Stoica, Director General, Ramboll South-East Europe

Sustenabilitatea este mai mult decat o declaratie de misiune a companiilor, ea sta in centrul strategiilor inovative de business, deschizand noi perspective, generand relevanta, avantaje competitive, valoare pe termen lung si incredere.

Armonizarea obiectivelor pe termen scurt cu cele pe termen lung si asigurarea unor modele de business mai flexibile si adaptabile reprezinta pentru companii provocari, care necesita o atentie sporita pentru aspectele de mediu si cele sociale precum si mai multa transparenta cu privire la modul in care acestea sunt gestionate. 

Astfel, sustenabilitatea devine un catalizator al transformarii de business in orice sector de activitate comerciala si presupune identificarea echilibrului eficient intre efort si valoarea creata.

Ramboll propune ca solutie pentru obtinerea acestui echilibru selectia prioritatilor de actiune dupa magnitudinea si impactul acestora in raport cu factorii de interes si obiectivele de business. Acest lucru presupune definirea obiectivelor strategice, a sistemelor de management relevante si a tacticilor necesare pentru a acoperi intregul lant al activitatii de business, incluzand partea de operatiuni, furnizori si ciclu de viata al produselor sau al serviciilor.  

Asadar, strategia de sustenabilitate capata particularitati diferite pentru fiecare companie. Data fiind complexitatea acestor problematici, alegerea consultantului cu experienta si expertiza relevanta este critica, necesitand competente atat din sfera consultantei strategice, cat si specializari tehnice avansate si in domenii variate.

Cu mixul sau unic de expertiza tehnica, in consultanta de management si in domenii de politici variate,  Ramboll sprijina cu succes clientii din diverse industrii sa isi atinga obiectivele strategice de sustenabilitate, oferind asistenta in domeniile cheie de:

• analiza, strategie si raportare de business

• implementare de sisteme de management

• conformare la diverse standarde si cerinte legale aplicabile

• elaborare si implementare de strategii de comunicare

• management optimizat al operatiunilor si al proceselor legate de energie, apa, deseuri, amprenta de carbon si emisiile de gaze, efectele schimbarior climatice etc

• inovare de produs, prin utilizare chimiei verzi si a materialelor durabile, analiza ciclului de viata, analiza optiunilor alternative, analiza de expunere si de siguranta, gestionarea obligatiilor de mediu, strategii eficiente de go-to-market si de comunicare externa

• optimizarea integrata a portofoliului si lantului de furnizori, prin analize si strategii de management de risc, de eficienta a resurselor etc.

Privind obligatiile de raportare non-financiara, Romania a transpus cerintele Directivei Europene 95/2014 prin Ordinul Ministrului de Finante nr. 3456 din 01.11.2018, care prevede, pentru companiile cu un numar mediu mai mare de 500 de angajati, cerinta de a integra in raportul anual al administratorilor a informatiilor relevante ce tin de mediu, de aspecte sociale, de drepturile omului, practici de anti-coruptie si impotriva darii de mita.

Ramboll detine expertiza, metodologia si instrumentele necesare pentru a ajuta companiile sa determine si sa comunice indicatorii de performanta economica, de mediu, sociali si de guvernanta corporativa si pentru a stabili impactul asupra aspectelor de sustenabilitate precum si masurile necesare pentru a gestiona o schimbare eficienta si durabila.

Astfel, printr-o abordare holistica, cu o viziune pe termen lung si avand alaturi partenerii  potriviti, companiile pot face tranzitia de la conformitate la valoare adaugata pentru business, pentru mediu, pentru oameni si pentru societate in general.

Despre Ramboll

Ramboll este o companie lider in domeniul ingineriei, proiectarii si consultantei de mediu, fondata in Danemarca in anul 1945. Cu 300 birouri  si peste 15,500 experti angajati in 35 de tari, Ramboll combina experienta locala cu expertiza globala pluri-diciplinara si multisectoriala, pentru a livra solutii inspirationale si relevante si care fac cu adevarat o diferenta pentru clienti, utilizatori si societate. 

Prezenta de peste 20 de ani in Romania, filiala Ramboll South-East Europe are 100 de angajati si proiecte de succes implementate in domeniul mediului si al dezvoltarii durabile pentru clienti privati sau din sectorul public.

Autori

foto
RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL