loader
Studiu PwC Romania: Piata de capital din Romania isi continua expansiunea cu un ritm mai scazut decat in 2021, pe fondul incertitudinii economice si geopolitice

Studiu PwC Romania: Piata de capital din Romania isi continua expansiunea cu un ritm mai scazut decat in 2021, pe fondul incertitudinii economice si geopolitice

2021 a fost un an foarte bun pentru piata de capital din Romania, cu trei listari de actiuni pe segmentul reglementat, dupa doi ani de pauza si un nivel record al capitalizarii bursiere

Capitalizarea companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), atat segmentul reglementat, cat si SMT, a ajuns la 229 miliarde RON la sfarsitul primului trimestru din 2022, cu 20% peste nivelul atins in perioada similara a anului trecut, dar sub nivelul inregistrat la 31 decembrie 2021, potrivit raportului „Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti”, realizat de PwC Romania.

In 2021, piata locala de capital a stabilit un record in ceea ce priveste capitalizarea, aceasta crescand cu peste 50% si ajungand la 249 miliarde RON (50 miliarde EUR) la sfarsitul anului, intr-un context mai favorabil fata de anul anterior, cu o reducere a ingrijorarilor legate de pandemie /restrictii si o mai mare vizibilitate internationala, ca urmare a includerii mai multor companii romanesti in indicii FTSE.

2021 a fost un an foarte bun pentru piata de capital din Romania, cu trei listari de actiuni pe segmentul reglementat, dupa doi ani de pauza si un nivel record al capitalizarii bursiere. Desi a dovedit in anii pandemiei ca este o bursa cu o rezilienta crescuta la socuri si incertitudine, 2022 a venit cu noi provocari atat din punct de vedere macroeconomic - inflatie si dobanzi mai mari -, cat si geopolitic - razboiul din Ucraina, ceea ce face ca investitorii sa fie mai prudenti. Totusi, companiile iau in considerare tot mai mult bursa ca sursa de finantare”, a declarat Sorin Petre, Partener PwC Romania.

Segmentul SMT - Aero ramane cel mai atractiv pentru listari, in special pentru companiile mici si mijlocii, in primul trimestru 2022 fiind inregistrate sapte listari noi pe aceasta piata. In 2021 au fost finalizate cu succes 20 de listari pe MTS, sectoarele IT si agribusiness fiind cele mai bine reprezentate. In urma acestor noi listari si datorita evolutiei pozitive a companiilor deja listate, capitalizarea de piata a segmentului SMT la sfarsitul anului 2021 s-a dublat in decurs de un an (4 miliarde EUR la 31 dec. 2021 fata de 2 miliarde EUR la 31 dec. 2020).

Listarile de obligatiuni devin si ele tot mai atractive, in cursul anului 2021 segmentul principal al BVB inregistrand 15 noi emisiuni de obligatiuni de stat si corporative. Mai mult, finantarea verde devine din ce in ce mai vizibila, astfel ca pe piata de capital din Romania au loc primele listari de obligatiuni verzi prin intermediul Raiffeisen Bank (prin cele doua emisiuni) si BCR. 

Bursa de la Bucuresti este o bursa stabila, care a demonstrat rezilienta la socurile produse de criza sanitara si care a continuat sa performeze intr-un context macroeconomic incert. Analiza realizata pe ultimii 10,3 ani arata o imbunatatire a performantei Bursei de Valori Bucuresti cu toate ca aceasta este inca dependenta de capitalul strain. Concluzia studiului indica faptul ca investitorii de pe piata de capital au castigat in medie cu pana la 14% mai mult decat investitorii in obligatiuni guvernamentale atunci cand vorbim de indicele BET-TR sau cu 5% peste daca vorbim de BET, ceea ce poate reprezenta un argument suplimentar pentru investitiile pe Bursa”, a spus Raluca Alexandra Capatina-Stoica, Manager PwC Romania.

Alte concluzii ale Studiului

● Valoarea cumulata a celor trei oferte publice initiale de pe piata reglementata in 2021 a depasit 900 de milioane RON.

● Indicele BET a inregistrat o crestere cu 14%, de la 11.190 puncte la 31 martie 2021 la 12.712 puncte la 31 martie 2022, ca urmare a cresterii numarului investitorilor si a unei vizibilitati internationale mai mari a pietei locale de capital odata cu includerea mai multor companii romanesti listate in indicii FTSE.

● Ponderea capitalizarii bursiere BVB in Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 20,9% la sfarsitul anului 2021, Romania situandu-se in urma unor tari din regiune precum Cehia, Grecia, Croatia si Bulgaria, dar peste Slovenia, Ungaria, Cipru si Slovacia.

● Cu un numar semnificativ mai mare de societati listate in Romania fata de alte tari din regiune, capitalizarea medie a BVB era 132 milioane EUR la 31 dec. 2021, mai mica decat cea inregistrata pe alte burse regionale, cum ar fi Cehia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Bulgaria.

● La 31 dec. 2021, sectoarele de activitate cu cea mai mare capitalizare bursiera erau: Petrol si gaze si Servicii financiare (fiecare cu peste 30% pondere in capitalizarea BVB) si Energie electrica (cu o pondere de 14% in capitalizarea BVB).

● In 2021, valoarea totala tranzactionata pe segmentul principal al BVB (societatile analizate) a fost de 9 miliarde RON, reprezentand 6% din capitalizarea bursiera la sfarsitul anului. Sectoarele cu cele mai mari valori tranzactionate in 2021 au fost: Servicii financiare, Petrol si gaze si Materiale, cu ponderi de 42%, 23% si 9% in valoarea totala tranzactionata.

● BVB a continuat in 2021 sa isi extinda initiativa ESG menita sa ofere informatii despre obiectivele si realizarile in materie de sustenabilitate pentru companiile listate, prin utilizarea ratingurilor de risc Sustainalytics. Incepand cu luna februarie 2022, primele scoruri ESG sunt disponibile pentru noua companii listate la BVB.

Despre studiu

Studiul prezinta tendintele multiplilor de evaluare in perioada 2007-2021 pe baza analizei a 80 de companii listate pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), fiind axat pe urmatoarele sectoare de activitate: Bunuri de consum, Petrol si gaze, Servicii financiare, Sanatate, Industrial, Materiale si Energie electrica.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL