loader
Studiu PwC Romania: Piata de capital din Romania a inregistrat un recul in 2022 pe fondul incertitudinii economice si geopolitice

Studiu PwC Romania: Piata de capital din Romania a inregistrat un recul in 2022 pe fondul incertitudinii economice si geopolitice

Dar ea ar putea atinge un record in acest an datorita listarii Hidroelectrica

Piata locala de capital (segmentul reglementat si sistemul multilateral de tranzactionare - SMT) a ajuns la o capitalizare bursiera de 211 miliarde de lei in 2022, in scadere cu 15% fata de nivelul din anul anterior, pe fondul incertitudinilor geopolitice si economice, potrivit celei de-a sasea editii a raportului ”Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si ai pietei locale de fuziuni si achizitii”, realizat de PwC Romania. Trendul descrescator al capitalizarii bursiere a continuat si in primele trei luni ale anului 2023 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, dar s-a inversat dupa finalizarea cu succes a listarii companiei energetice Hidroelectrica in luna iulie 2023.

De la izbucnirea pandemiei din 2020, contextul economic din Romania a fost volatil, sustinand incertitudinea in randul investitorilor si in diverse sectoare. Chiar daca in 2022 nu au fost listari noi de actiuni pe segmentul principal al Bursei de la Bucuresti, SMT a continuat sa fie atractiv pentru investitori si pentru companiile mici/mijlocii inregistrand un total de 11 noi listari de actiuni. Anul 2023 este diferit avand in vedere succesul listarii companiei Hidroelectrica pe segmentul principal al bursei, fapt care aduce BVB mai aproape de calificarea la statul de piata emergenta de catre Morgan Stanley Capital International, aceasta devenind implicit o bursa mult mai atractiva pentru investitorii straini”, a declarat Sorin Petre, Partener PwC Romania.

Capitalizarea bursiera pe segmentul principal al BVB in anul incheiat la 31 martie 2023 a fost de 204 miliarde de lei, inregistrand o scadere de 5% comparativ cu aceeasi perioada din 2022, in timp ce valoarea medie lunara tranzactionata din aceeasi perioada aproape s-a injumatatit.

Cu toate ca in primele trei luni ale anului 2023 capitalizarea bursiera a fost pe un trend descrescator fata de aceeasi perioada din anul anterior, in luna iulie 2023 s-a finalizat cu succes listarea celui mai mare producator de energie verde - Hidroelectrica care a adus un plus important de lichiditate si incredere in piata locala de capital. BVB a fost astfel propulsata pe scena burselor internationale atractive, mai ales pentru ca listarea Hidroelectrica reprezinta cel mai mare IPO incheiat in Europa si al treilea la nivel global din perioada ianuarie - iulie 2023. De asemenea, este cea mai mare listare de actiuni din istoria BVB, surclasand-o pe cea a companiei Electrica din 2014 (valoarea atrasa din listarea Hidroelectrica a fost de 6 ori mai mare fata de cea din IPO-ul Electrica). Analizand datele la zi, vedem o crestere a capitalizarii pe segmentul reglementat al BVB la 270 miliarde lei, de la 197 miliarde lei in 2022”, a declarat Raluca-Alexandra Capatina-Stoica, Senior Manager PwC Romania.

In ceea ce priveste valoarea tranzactionata, pe piata reglementata aceasta a crescut cu 16% in 2022 fata de anul precedent, la 12,8 miliarde de lei. In ultimii 15 ani, cea mai mica valoare tranzactionata a fost inregistrata in 2009 (5,1 miliarde lei), atunci cand increderea investitorilor a fost puternic afectata de corectiile mari din 2008, in timp ce cel mai ridicat nivel a fost inregistrat in 2007 (13,8 miliarde lei), inainte de criza financiara.

Alte concluzii ale studiului

● Primele cinci cele mai tranzactionate actiuni de pe piata reglementata in 2022 au fost cele din sectorul de petrol si gaze si din sectorul serviciilor financiare, respectiv OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, BRD Group Société Générale si Romgaz.

● Randamentul suplimentar al pietei de capital peste Rata fara Risc, care recompenseaza investitorii care si-au asumat un risc mai mare alegand plasamentele pe piata de capital, a fost in perioada 31 decembrie 2012 - 31 martie 2023 de 1,2% in cazul indicelui BET si de 9,8% in cazul indicelui BET-TR.

● Capitalizarea bursiera a BVB raportata la PIB a fost de 14,9% la 31 decembrie 2022, sub nivelul observat in celelalte piete bursiere din regiune precum Grecia, Croatia, Cehia si Bulgaria.

● Cu un numar semnificativ mai mare de societati listate si o capitalizare medie de 115 milioane Euro, societatile listate la BVB sunt mai mici in comparatie cu cele listate la alte burse regionale, cu exceptia Slovaciei si a Ciprului.

● Finantarile verzi si sociale au capatat mai multa vizibilitate pe piata locala de capital in ultima perioada, devenind din ce in ce mai atractive pentru investitorii locali si internationali, precum si pentru companiile si autoritatile locale.

● In anul 2022, multiplul EBITDA (mediu) al companiilor listate pe piata principala a BVB a fost de 6,0x iar pe SMT, categoria Premium de 8,2x. Multiplul EBITDA (mediu) rezultat din analiza tranzactiilor incheiate cu succes pe piata locala in 2022 a fost de 9,6x. Decalajul ar putea fi explicat prin faptul ca societatile listate la BVB sunt in general companii stabile, in timp ce tranzactiile private se refera adesea la societati cu profituri mai mici, dar cu perspective mai mari de crestere.

Despre studiu

Studiul prezinta tendintele multiplilor de evaluare in perioada 2007-2022 pe baza analizei a 82 de companii listate pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), fiind axat pe urmatoarele sectoare de activitate: Bunuri de consum, Petrol si gaze, Servicii financiare, Sanatate, Industrial, Materiale si Energie electrica. In ceea ce priveste analiza pietei de fuziuni si achizitii (M&A) raportul are la baza 510 de tranzactii finalizate, pentru care au existat informatii financiare relevante. Mai multe detalii gasiti aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2023 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL