loader
Studiu PwC PayWell 2021: Companiile private din Romania estimeaza o crestere medie de 8,1% a salariilor de baza in 2022

Studiu PwC PayWell 2021: Companiile private din Romania estimeaza o crestere medie de 8,1% a salariilor de baza in 2022

Acest lucru decurge dupa o majorare medie de 8,9% in acest an

Companiile private din Romania estimeaza o crestere medie de 8,1% a salariilor de baza in 2022, dupa o majorare medie de 8,9% in acest an, arata studiul PayWell 2021, realizat de PwC Romania. Majorarea salariala raportata pentru acest an este de aproape doua ori mai mare fata de cea pe care au anticipat-o respondentii, de 4,68%, in editia studiului Paywell efectuata in 2020, intr-o perioada de incertitudine economica.

 ”Liderii de afaceri aveau asteptari pesimiste in prima jumatate a anului trecut cand estimau un impact mult mai sever al crizei asupra economiei globale. Pe masura ce restrictiile care au limitat activitatea au fost ridicate, efectele negative s-au atenuat si companiile au reusit sa acorde in 2021 majorari salariale peste nivelurile pe care le luau in calcul la inceputul crizei sanitare. Desi cresterile salariale de doua cifre au revenit, din cauza inflatiei, castigurile reale sunt erodate. Pentru anul viitor, previziunile sunt optimiste, insa moderate, pentru ca efectele pandemiei vor continua pe termen mediu, iar climatul economic va ramane volatil”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

                                          

Dintre sectoarele prezente in studiu, cea mai mare crestere medie a salariilor in 2021, de 13,66%, a fost inregistrata de industrie, urmata de sectorul farmaceutic cu 10,51%, retail cu 8,2% si sectorul bancar cu 8,01%.

Functiunile organizationale cu cele mai mari cresteri anul acesta au fost cele de vanzari, de servicii administrative si de infrastructura, precum si IT, reflectand prioritatile organizatiilor. Pe categorii de angajati, cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in categoria ”experti” (16,75%), restul specialistilor, precum si nivelurile de muncitori / operatori  avand parte de o crestere aproape de media pietei. Cele mai mici cresteri au fost, si in acest an, in categoria management de top. In continuare, regiunea Bucuresti-Ilfov conduce detasat, inregistrand un salariu mediu brut aproape dublu fata de Moldova (8.850 lei fata de 4.444 lei).

Evolutii pe termen mediu si lung

Pe termen mediu si lung, noul model de crestere economica axat pe ecologie si tehnologie va solicita competente adecvate, in special digitale,  pentru a mentine competitivitatea angajatilor pe piata muncii si, implicit, performanta companiilor. In aceste conditii, reformele structurale in educatie, asistenta medicala sau infrastructura sunt mai necesare ca niciodata, pentru a reduce decalajul fata de economiile dezvoltate. In Romania doar o treime dintre persoanele de varsta adulta au competente digitale de baza, iar programele de invatare si formare pe care companiile le ofera sunt foarte utile, dar trebuie dublate de educatia formala, a scolii”, a declarat Daniel Anghel, Partener, lider servicii fiscale si juridice PwC Romania.

                                       

Topul beneficiilor

Topul beneficiilor este condus, si in acest an, de tichetele de masa, urmate de cafeaua si racoritoarele gratuite, zilele suplimentare de concediu, bonusurile acordate cu diferite ocazii si abonamentele medicale.

Beneficiile care erau populare si inainte de pandemie au ramas in continuare apreciate, in special datorita fiscalitatii avantajoase, dar pachetele de beneficii au inceput sa includa tot mai mult alte facilitati, in special din categoria sanatatii si starii de bine a angajatilor (”well-being”). Remarcam, in mod deosebit, promovarea timpului liber ca beneficiu, precum si accentul pe sanatatea mintala a angajatilor (sesiuni de educatie, terapie individuala sau linii dedicate de asistenta pentru angajati). 

Sunt in general beneficii care raspund problemelor generate de pandemie, cum sunt stresul suplimentar generat de munca de acasa, grija mai mare pentru sanatate si timpul necesar pentru ingrijirea copiilor”, a aratat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC Romania si coordonatoarea studiului Paywell.

                                    

In conditiile cresterii economice prognozate, digitalizarii accelerate si a schimbarilor in modul de a lucra, ne asteptam ca piata muncii sa devina tot mai dificila pentru angajatori, in special in ceea ce priveste competentele necesare proceselor de transformare. Presiunea asupra pachetelor de recompensare necesare atragerii si retentiei oamenilor este similara perioadei de dinaintea pandemiei si capata valente noi, in contextul in care flexibilitatea muncii a devenit un criteriu tot mai important in alegerea angajatorului.

Alte concluzii ale sondajului

● Salariile medii de top in 2021 au fost in departamentele de strategie, juridic si IT.

● Cea mai bine platita grupa de varsta este cea cuprinsa intre 26 si 43 de ani.

● Peste 50 de pozitii din companiile analizate, precum retail product team leader, operations-service quality management specialist, system arhitect, branch network development director, regional sales manager sau market access manager, au avut cresteri salariale de peste 20%.

● Numarul locurilor de munca vacante a inceput sa creasca dupa redresarea economiei, iar in primul semestru era cu 3% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, dar cu 31% mai mic decat in 2019.

Despre PayWell 2021

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2021 a fost realizat pe un esantion de 103 companii private din sectoarele industrie, bancar, farmaceutic, retail, ospitalitate si analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare. Studiul contine analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare, de exemplu cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile, precum si analiza unui numar de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori.

Datele cuprinse in acest comunicat se refera la partea din studiul Paywell PwC Romania care include industriile analizate si in editiile precedente. In perioada urmatoare, va fi publicata varianta extinsa a raportului care va cuprinde si alte sectoare de activitate.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL