loader
Studiu iSense Solutions: Cum se pregatesc romanii de Paste

Studiu iSense Solutions: Cum se pregatesc romanii de Paste

Peste 70% dintre romanii din mediul urban planuiesc sa-si petreaca Pastele acasa, cu familia sau prietenii, in timp ce doar 12% intentioneaza sa plece in vacanta in acest weekend, in tara sau in strainatate, arata un studiu realizat de compania iSense Solutions.

Pentru majoritatea romanilor Pastele reprezinta un prilej de a petrece timp impreuna cu familia (76%) si de a se bucura de traditii (69%), in timp ce 20% vad aceasta sarbatoare ca pe o ocazie de a se distra cu prietenii. In ceea ce priveste vacantele de Paste, 8% dintre romanii din mediul urban au in plan sa calatoreasca undeva in Romania, in timp ce 4% s-au pregatit pentru o vacanta in strainatate.


„Studiul nostru confirma ca Pastele este in continuare abordat intr-o maniera traditionala de cei mai multi romani – cumparaturi masive, vopsirea oualor, reunirea intregii familii la masa de duminica, preparate traditionale etc. Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, specificului spiritual al acestui eveniment, 55% dintre romanii din mediul urban considerandu-l cea mai importanta sarbatoare religioasa din an. In acelasi timp, 64% dintre romani il vad ca pe o sarbatoare vesela, iar weekendul prelungit cu inca o zi anul acesta ofera si un context favorabil pentru relaxare”, spune Traian Nastase, Managing Partner, iSense Solutions.


Potrivit studiului, jumatate dintre romani considera ca aceasta sarbatoare ii impinge sa cheltuiasca prea multi bani, iar 33% sunt de parere ca petrec prea mult timp in magazine pentru cumparaturi in aceasta perioada. Cu toate acestea, 22% isi planifica cheltuielile astfel incat sa economiseasca din timp bani pentru aceasta sarbatoare, 7% rezerva din timp o calatorie in tara sau in strainatate pentru vacanta de Paste, iar 76% cumpara alimentele si bauturile necesare cu cel putin 2-3 zile inainte de sarbatoare.


Pregatirea mesei de Paste reprezinta responsabilitatea intregii familii pentru 35% dintre romani, doar a cuplului pentru 44% dintre romani, in timp ce doar 3% vor merge la restaurant si 1% vor apela la servicii de catering. De asemenea, pentru 13%, altcineva din familie (parinti, rude) va pregati masa specifica acestei sarbatori.


In ceea ce priveste preparatele preferate, 64% dintre romani pregatesc mancare traditionala romaneasca (friptura de miel, oua rosii, drob etc.), 33% vor combina preparatele traditionale cu cele moderne (gourmet, vegan etc.), in timp ce doar 3% vor pune pe masa doar produse moderne (gourmet, vegan etc.)


Pastele reprezinta si un moment de reflectie privind risipa de alimente si alte probleme ale societatii. Astfel, 45% dintre romanii din mediul urban considera ca se gateste prea multa mancare care nu se consuma si se arunca, iar 46% se gandesc in preajma Pastelui mai mult la persoanele care au nevoie de ajutor financiar sau spiritual.


Ce inseamna un Paste ideal pentru romani? Pentru 71% inseamna sa petreaca timp de calitate impreuna cu familia, cu prietenii sau cu persoana iubita, 54% - sa vopseasca oua cu familia, 53% - sa se odihneasca, 25% - sa mearga la cumparaturi, 21% - sa faca acte de caritate si 19% - sa mearga la evenimente cu specific de Paste (targuri, concerte etc.).


Studiul a fost realizat online de catre compania iSense Solutions pe un esantion de 500 de respondenti din mediul urban, membri ai Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-65 de ani din mediul urban din Romania. Grad de eroare =/-4.38% la un nivel de incredere de 95%.

Autori

foto
ISENSE SOLUTIONS INTERNATIONAL RESEARCH SRL